Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vokser 18 cm på to år

Siden i vinter har Per Ciljan Skjelbred vokst så styggfort at han dro til legen for å finne ut om han snart er utvokst. Svaret ble nei. Det kommer åtte nye centimeter i løpet av neste år.

TRONDHEIM (Dagbladet): Han har herjet mot Start, Ham-Kam og Odd på Lerkendal og mot Olympiakos på bortebane. Lille Per Ciljan Skjelbred har snart ikke flere å se opp til i Rosenborg, men det gjelder ikke bare på banen. Han var 167 centimeter høy da han 16 år og 358 dager gammel i fjor RBK-debuterte mot Bodø/Glimt som tidenes nest yngste (Ola By Rise var 106 dager yngre i 1977).

-  Nå er jeg 177 centimeter, men jeg vokser fortsatt, sier Skjelbred til Dagbladet.

Faktisk vokser han så fort at det går utover styrketreninga han trenger. Det er ikke for ingenting at enkelte av kompisene fortsatt våger å kalle ham Tannpirkeren. Han veier bare 65 kilo - eller «18 kilo med leggskinn», som det spøkes med på Brakka.

-  Jeg har vært litt usikker på hvordan jeg skulle trene styrke. De torde ikke å sette meg på så hardt styrkeprogram i vinter. De var redde for at kroppen skulle stoppe å vokse eller reagere feil, sier Skjelbred.

Pappa var «Lynvingen»

Han valgte sjøl å dra til legen da klærne etter hvert måtte skiftes ut på månedsbasis.

-  Da jeg begynte å vokse så mye, dro jeg til legen og sjekket hvor høy jeg kommer til å bli. De fant ut at jeg kommer til å ende på 185 centimeter. Jeg kjenner jo på kroppen at jeg vokser fortsatt, men i løpet av et års tid har nok høyden min stabilisert seg, sier han.

Det kjappe steget, som bringer ham raskt inn i press på ballfører, er blant hans beste egenskaper. Skjelbred vil helst ikke bli for stor.

b> VOKSER:  Rosenborgs nye yndling, Per Ciljan Skjelbred, har vokst seg stor denne sesongen - både bokstavelig og billedlig. Og større skal han bli. Foto: Tom E. Østhuus
b> VOKSER: Rosenborgs nye yndling, Per Ciljan Skjelbred, har vokst seg stor denne sesongen - både bokstavelig og billedlig. Og større skal han bli. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

-  Jeg er jo liten og rask og kan ikke bli altfor stor. Da blir jeg for treig, sier han.-  Nei, den har jeg i blodet. Jeg har en storebror som er veldig rask, og han er 184 centimeter høy. Pappa (askøyværingen Aksel Skjelbred, journ.anm.) var også rask. Han ble kalt for Lynvingen da han spilte i 1. divisjon for Fyllingen og for Follese, sier Per Ciljan Skjelbred.

Men han er egentlig ikke så redd for å miste farta si:

Lurt på trening

Sjøl ble han minikjendis da han 15 år gammel vant Proffdrømmen på TV3 i 2002. Samme år meldte han overgang fra Trygg/Lade. Da var han allerede oppdaget av Rune Skarsfjord, som er treneren han har jobbet tettest med de siste åra.

-  Per har så godt innarbeidet koordinasjonsmønster at det ikke kommer til å gå utover teknikken om han vokser litt til.

-  Hva med farta?

-  Blir han større, får han lengre steg. Da kan han få større distansehurtighet i tillegg til den raske frekvensen over små distanser.

Skarsfjord husker godt da han oppdaget den lille juvelen:

-  Jeg så ham første gang som førsteårs guttespiller, men vi har jo ikke guttelag i RBK. Jeg kom derfor i dialog med ham og foreldrene, og måtte nesten lure ham med på trening med juniorlaget vårt. Han syntes det var litt skummelt når han sjøl bare var en drøy meter høy, sier Skarsfjord til Dagbladet.

I starten var Lille-Per bare med på deløvelser og gikk av banen når de større gutta skulle spille.

Flott fyr

-  Men det gikk ikke lenge før han var med sjøl også. Han har tatt alle utfordringer på strak arm og er en usedvanlig flott fyr å jobbe med. Han har en fantastisk innstilling og ydmykhet og skal ha all ære sjøl for å ha kommet dit han er, sier Skarsfjord.

Men legger til:

-  Jeg er påpasselig med å fortelle ham at han ikke har oppnådd noe som helst, og at han er i fødselen av karrieren sin. Derfor må han fortsatt jobbe knallhardt for å oppnå noe.

Hovedtrener Per-Mathias Høgmo sparer heller ikke på konfekten:

-  Per har et internasjonalt snitt over teknikken og ferdighetene sine. I tillegg har han stor kapasitet. Han er den typen jeg kan gi slike merkelapper, fordi han bare blir inspirert av det. Han kan roses så mye som helst uten at han tar skade av det.

Vil bli brannmann

Per Ciljan Skjelbred bor fortsatt hjemme hos mamma og pappa og brødrene sine. Fotballen tar mye tid. Favorittlaget utenfor Norge er Newcastle.

-  Det var det første laget jeg så på TV. Så hadde de årgangen med Ferdinand og Ginola, som var veldig bra. Da ble det bare sånn. Jeg og en kamerat ble frelst.

-  Men om du skulle velge deg en klubb å spille for i utlandet?

-  Det skal jeg ikke, men hvis - så hadde det kanskje blitt Barcelona.

Han tar enkeltfag på videregående og håper å fullføre i løpet av et par år. I går var han på trening fra 10 til 11.30, dro så på skolen fra 12 til 14 og møtte til to nye timer fra 16.

-  Og hva skal du bli når du blir stor?-  Etter hvert har jeg lyst til å bli brannmann. Storebroren min var inne på tanken for et par år siden, og siden har jeg tenkt på det samme. Det er et yrke der jeg får være fysisk aktiv og bruke kroppen hele tida. Det trives jeg veldig godt med. I tillegg er det litt spenning og action.

VIKTIG: Per Ciljan Skjelbred utliknet til 1- 1 da RBK vant 3- 1 borte mot Olympiakos for to uker siden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling