BRUKTE TÅREGASS: Engelske supportere laget natt til fredag bråk utenfor en pup i Marseille, noe som fikk fransk politi til å bruke tåregass. Fredag kveld startet de opp igjen. Video: SNTV / AP Vis mer

Voldelige sammenstøt i Marseille - politiet bruker tåregass mot England-supportere

Fransk politi svarte med tåregass, da engelske fotballfans pepret dem med flasker og andre gjenstander i Marseille fredag.

(Dagbladet): Ifølge britiske og franske medier skal politiet ha blitt nødt til å skille engelske og russiske fans, som barket sammen kvelden før de to nasjonene møtes i fotball-EM. Fransk opprørspoliti møtte opp i stort antall for å roe gemyttene, og skal ha arrestert ni personer, ifølge The Guardian.

Ifølge avisa skal flere av engelskmennene ha vært svært beruset da bråket begynte fredag ettermiddag. Supporterne skal blant annet ha sunget fraser som «Fuck off Europe, we're all voting out», i tillegg til anti-IRA- og nedsettende sanger om Tyskland, før de fulgte opp med «sett deg ned om du hater franskmenn».

Fransk politi meldte fredag kveld at de hadde situasjonen i sentrum av havnebyen under kontroll, men ifølge britiske aviser skal uroen ha blusset opp igjen seinere på kvelden.

- Politiet gjør det verre

Fotballsupporteren Ian King (53) og sønnen Darcy (18) sier til The Guardian at politiets opptreden er overdreven. De forteller at politiet har brukt tåregass mot dem tre ganger i løpet av dagen.

- Det var ikke noe behov for det. Supporterne var høylydte og sang, men politiet reagerte med å marsjere inn og fyre av tåregass, sier King.

- Det synes ikke hensiktsmessig. Supporterne sang bare. Politiet gjør det mye verre enn det behøver å være, legger sønnen til.

FLERE ARRESTERT: Opprørspoliti skal ha arrestert ni personer i Marseille fredag. Bildet viser opprørspoliti som går kraftig til verks når de arresterer en av de mistenkte. Foto: Anne-Christine Poujoulat / AFP / NTB Scanpix
FLERE ARRESTERT: Opprørspoliti skal ha arrestert ni personer i Marseille fredag. Bildet viser opprørspoliti som går kraftig til verks når de arresterer en av de mistenkte. Foto: Anne-Christine Poujoulat / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Fordømmes

Det er den andre dagen på rad politiet har brukt tåregass mot folkemengder de omtaler som «hooligans» i Vieux-distriktet i den franske EM-byen.

Minst én person skal ha blitt alvorlig skadd etter å ha blitt angrepet med en stol, under bråket som oppsto like etter midnatt, natt til fredag.

Det engelske fotballforbundet FA gikk fredag ut og ba landets supportere om å oppføre seg:

«Vi er veldig skuffet over uroen vi har sett i Marseille, og fordømmer slik oppførsel».

Det er den andre dagen på rad politiet har brukt tåregass mot det de omtaler som «hooligans» i Vieux-distriktet.

Det er heller ikke første gang engelske supportere havner i bråk i den franske storbyen. Under fotball-VM i 1998 var England-supportere involvert i opptøyer i flere dager før og etter landslagets møte med Tunisia, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Rundt 1 000 politifolk får ansvaret med å bevare roen i Marseille i forbindelse med oppgjøret mellom England og Russland i dag. Det er ventet at inntil 70 000 engelskmenn og 20 000 russere kommer til byen for å få med seg kampen, melder Reuters.

TÅREGASS: Fransk opprørspoliti skal ha svart med tåregass da engelske fotballsupportere pepret dem med flasker i Marseille fredag kveld. Foto:Jean-Paul Pelissier / Reuters / NTB Scanpix
TÅREGASS: Fransk opprørspoliti skal ha svart med tåregass da engelske fotballsupportere pepret dem med flasker i Marseille fredag kveld. Foto:Jean-Paul Pelissier / Reuters / NTB Scanpix Vis mer