Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Voldtatt» av Hauge

Styreformann Peter Ridsdale mener agent Rune Hauge lurte Leeds til å betale ham 20 mill. kroner.

Hauge tjente 10 millioner på Rio Bakgrunnen er England-stopper Rio Ferdinands rekordovergang fra West Ham til Leeds i november i 2001. Hauge fikset salget og skal først ha spurt om fem prosent av kjøpesummen på 200 mill. kroner.

Men fordi Ridsdale var fersk som styreformann visste han ingenting om agentprovisjoner. Han sier også at han heller ikke var innforstått med Hauges opprinnelige krav.

Så da avtalen var i boks fikk den norske agenten hele 10 prosent, altså 1,75 mill. pund (19,8 mill. kroner) for å selge Ferdinand.

- Ikke på noe tidspunkt fikk jeg vite at han krevde fem prosent. Hauge satt fram kravene sine etter overgangen var klar, sier Ridsdale til London Evening Standard.

Og Leeds betalte. Uten å mukke overfor Hauge.

«Vi blir voldtatt her»

- Jeg gikk til direktøren i aksjeselskapet, Steve Harrison og sa «Vi blir voldtatt her». Men på grunn av størrelsen på overgangssummen, og fordi avtalen var klar, følte jeg at vi ikke hadde noe valg, sier Ridsdale.

Dagbladet.no snakket i ettermiddag med Rune Hauge. Agenten vil ikke kommentere Ridsdales påstander.

Avsløringen om Hauges voldsomme agenthonorar vil uansett sette ekstra press på Leeds-styreformannen framover. Klubben har omlag 800 mill. kroner i gjeld etter en gigantisk kjøpefest de siste årene.

Og det var ikke bare Hauge som dro med seg kofferter med cash fra Leeds da Ferdinand ble solgt. Også den israelske agenten Pini Zehavi fikk 11 mill. kroner.

Etter dette skal Ridsdale ha fått klengenavnet «julenissen» i agentkretser.

Agenten fikk halvparten

Det kommer fram i boka «Broken Dreams» skrevet av Tom Bower. Der røpes det at agentene stikker avgårde med stadig større biter av kaka når spillere kjøpes og selges i Premier League.

Aston Villa kjøpte Juan Pablo Angel for to år siden. Da ble overgangssummen på 100 mill. kroner delt på fire personer i tre land.

Og da samme klubb kjøpte den jugoslaviske VM-spissen Bosko Balaban skal halvparten av overgangssummen på 68 mill. gått i agentens lomme.

<B>REKORDBACK:</B> Rio Ferdinand er nå i Manchester United. Stopperen ble solgt fra Leeds for rekordsummen 320 mill. kroner i fjor sommer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling