OL-deltaker Nicola Werdenigg ble voldtatt da hun var 16 år

Voldtekt og trakassering i østerriksk skisport: - Alle visste om det

En stor skandale rulles opp i Det østerrikske skiforbundet.

ALPINT: Få ting gjør det østerrikske folket stoltere enn deres alpinstjerner. Nå rulles det opp en stor skandale innenfor idretten, hvor flere utøvere står frem med historer om vold, voldtekt og trakassering. Foto: AP Photo/Giovanni Auletta
ALPINT: Få ting gjør det østerrikske folket stoltere enn deres alpinstjerner. Nå rulles det opp en stor skandale innenfor idretten, hvor flere utøvere står frem med historer om vold, voldtekt og trakassering. Foto: AP Photo/Giovanni Auletta Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det østerrikske skiforbundet er i søkelyset etter flere anklager om voldtekt, vold og seksuell trakassering fra 70-tallet fram til 2005. En uavhengig kommisjon er i gang med å etterforske anklagene, som blant annet involverer trenere, rådgivere og lagkamerater.

Ballen begynte å rulle da tidligere OL-deltaker Nicola Werdenigg (59) sto fram med sin historie forrige måned. Hun skal ha blitt voldtatt av en mannlig kollega da hun var 16 år, og var klar på at dette ikke var en isolert hendelse, men en del av et større, mørkere bilde.

- Det er sinnssykt mange rapporter, og mange har begynt å snakke nå. Jeg håper at dette kan være med på å endre systemet, det er det som er motivasjonen min, forteller Werdenigg til kurier.at.

Etter at Werdenigg først fortalte om sin opplevelse, har flere andre østerrikske skiutøvere begynt å snakke. De har ønsket å være anonyme, men har fortalt om liknende overgrep og vært klar på at misbruket var systematisk.

- Alvorlig

Werdenigg, som ble østerriksk mester i utfor i 1975, har ikke avslørt navnene på personene som står bak overgrepene. De skal ha skjedd på en tyrolsk kostskole for alpinister på 60-tallet.

- Vi tar påstandene om fysisk og psykisk vold og misbruk i ungdomsidretten, som har kommet fram de siste ukene, alvorlig. Vi kommer til å håndtere de med åpenhet, fortalte guvernør i Tyrol, Günther Platter, på tirsdag.

Samme dag var Werdenigg i Innsbruck for å bli avhørt i saken.

- Alle visste om det

Sjefen for Det østerrikske skiforbundet, Peter Schroecksnadel, har uttalt at de tar anklagene svært alvorlig, men at han ikke har hørt om slike påstander siden han ble forbundsleder i 1990.

Både mannlige og kvinnelige utøvere skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep på kostskolen, og en annen kvinnelig skiløper har støttet opp under Werdeniggs påstander. En mannlig skiløper har fortalt at slike overgrep var vanlig på en annen tyrolsk kostskole på 1980- og 1990-tallet. Han har beskrevet opptaksritualer der utøverne blant annet måtte føre skivoks inn i rumpa.

Flere utøvere har uttalt at de har vanskelig for å tro at skiforbundet ikke kjente til noen av disse overgrepene.

- Alle visste om dette. Det ble sett på som normalt. Men ingen snakket om det, og ingenting ble gjort, forteller Werdenigg.

Skiforbundet har nektet for dette, og sier de ikke var ansvarlig for skiskolene eller lærernes oppførsel.

- Vi vil distansere oss fra å bli navngitt som en medansvarlig institusjon i forbindelse med disse hendelsene, har forbundet uttalt.

Østerrikes stolthet

HVOR GÅR GRENSEN?: Det har gått mye i #metoo-statuser på Facebook. Og noen blant Amy, Jørgen og Cassandra har også gjort det samme. Én har også fått en telefon, og Cassandra ble plutselig klar over en kjip hendelse for lenge siden. Video: Lise Rafaelsen / DagbladetVis mer Vis mer

Alpint er en identitetsmarkør for det østerrikske folket, og noe de er svært stolt av. Derfor kommer anklagene om voldtekt, vold og seksuell trakassering som et sjokk for befolkningen.

Det østerrikske skiforbundet har hele 140 000 medlemmer, og kan vise til superstjerner som Marcel Hirscher og OL-vinner Anna Veith.

Werdenigg sier hun ikke er ute etter å ta skiforbundet, men at de må være mer bevisst på sin egen rolle.

- Dette gjelder ikke selve forbundet. Men de har spilt og spiller en veldig viktig politisk rolle, og har evnen til å gjøre noe med disse strukturene, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer