Petter Northug

Vondt å bli vraket

Det beste var å holde Petter Northug utenfor. Det er derfor han imponerer som TV-kommentator nå.

TØFT PRESS: Emil Iversen ble kjørt hardt om plassen på laget til verdenscupen på Lillehammer. I sporet svarte han med fin framgang og sjetteplass på klassisk 20km i går. Igjen et ganske vellykket uttak altså.. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SJELDEN har det vært en skihelg med så sterke følelser rundt norske laguttak. Før og under verdenscuprennene på Lillehammer fløt det over rundt sporet:

- Nå sitter Emil der nærmest i gapestokken. Han var inne på at det nærmest var som en rettssak, sa den sindige langrennskommentator Torgeir Bjørn til Nettavisen etter at Emil måtte svare på hvorfor han hadde fått lov til å gå enda flere internasjonalt renn for Norge.

NRK-veteranen var opptatt av at de ansvarlige for uttakene burde ha sittet sammen med Emil Iversen under intervjuene og forsvart valgene sine, men den kritikken kontret landslagstrener Erik Myhr Nossum kontant:

- Jeg kan ikke holde ham i hånda når han går rundt og prater med dere, sa Myhr Nossum, og mente den rutinerte løperen hans greide seg fint alene:

- Vi er 15 meter unna og vi snakker om en 30-åring, påpekte landslagstreneren som selv fikk kjørt seg:

-I stor grad kan Iversen takke sin egen arbeidsgiver for at han dras ned i gjørma, konkluderte TV2s Petter Skinstad.

EKSPERT: Petter Northug etter herrenes 20 km klassisk fellesstart. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EKSPERT: Petter Northug etter herrenes 20 km klassisk fellesstart. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Men problemet med denne kritikken av selve uttakene, er at vi TV-seerne også må takke de samme skilederne for å ha satt sammen enda et tilnærmet perfekt norsk lag:

  • Under verdenscupen på Lillehammer gikk samtlige pallplasser på 10 og 20km til Norge, pluss en nesten fullstendig norsk dominans blant de ti beste.

Og altså Emil Iversen på stødig vei tilbake. Først med 12. plass på en individuell skøytedistanse han sjelden mestrer perfekt. Så en fin 6. plass på den klassiske fellesstarten i går.

er da heller ikke dette problemet Emil, men balansen mellom formutviklingen til de aller beste langrennsløperne og rettferdigheten overfor de ferske prestasjonene til de nest beste utøverne.

De siste åra har skiledelsen konsekvent beskyttet landslagsløperne sine. I sesongstarten skal de prioriteres til verdenscup med tanke på planleggingen mot de kommende mesterskapene.

Disse gjeldende kriteriene er sendt til alle skiklubbene, og den vedtatte satsingen på eliteløperne ikke til å ta feil av:

- På alle verdenscuprenn før jul vil i utgangspunktet utøvere fra elitelandslagene bli prioritert, står det med en tilføyelse som gir total makt til trenerne og lederne:

- Men eliteløperne vil skjønnsmessig bli vurdert om de er i god nok form for å delta i verdenscup på bekostning av ikke-eliteløpere.

NOEN av kritikerne er ikke fornøyd med de reglene sporten har vedtatt:

- Å vise til sesonginformasjonen alene nytter ikke, i hvert fall ikke i møte med utøvere som banker på verdenscupdøra. Da gjør ikke landslagsledelsen annet enn å «pisse» på satsinga deres, mener TV2s Petter Skinstad.

Det er karslige ord om den påståtte triste hverdagen som norsk toppløper utenfor skilandslagene, men ordene holder ikke i møtet med skimiljøets egne internasjonale ambisjoner:

- Målsetting for Norges Skiforbund er å være verdens beste langrennsnasjon sesongen 2022-2023 målt i antall medaljer i VM i Planica, og i antall verdenscuppoeng, sier sporten selv.

Da er dette miljøet nødt til å veie misnøyen mot det Norge faktisk har prestert de siste sesongene.

DER er det ingen tvil om at nettopp det å beskytte de faste landslagsløperne har gitt glitrende resultater. De siste fem vintrene har norsk herrelangrenn prestert bedre enn noen gang fordi ledelsen har passet ekstra på sine antatt sterkeste løpere;

  • to OL og to VM har de norske gutta vunnet 17 av 24 gull, og samtidig dominert blant de ti beste i verdenscupen.

Disse sterke resultatene er til og med oppnådd i en periode der russisk langrenn har hatt større ressurser og oppmerksomhet enn noen gang. Og der historiske giganter som Aleksandr Bolsjunov og Iivo Niskanen har herjet i sporet.

DET var kanskje den erkjennelsen som gjorde at Petter Northug i ny jobb som TV2s ekspertkommentator, hyllet det norske laget for samarbeid og klokskap under gårsdagens fellesstart på 20km.

Særlig imponert var skikongen over vinneren Pål Golberg. I Johannes Klæbo sitt sykdomsfravær forsvarte Golberg kontant sin egen ledelse i verdenscupen i en sugende stakespurt mellom nesten tretti løpere:

- Jeg må skryte av Pål. Nå har han et godt grep om sammenlagttrøya, sa Northug som i helga på nytt var både en kunnskapsrik og underholdende forteller bak mikrofonen.

Så raus har han ikke alltid vært mot dette norske landslaget.

DET er jo ikke mer enn fem år siden det aller største norske oppgjøret om laguttak. Da gjaldt det Petter Northug selv.

På den tida var han åpenbart ikke i fysisk forfatning til å få fram en god nok OL-form bare to måneder seinere, og ble i sesongstarten med rette vraket til verdenscupen i Ruka; et tilsvarende renn som det på Lillehammer i går.

Vrakingen utløste et ramaskrik over Norge med NRK-debatt i beste sendetid og en kommentar i landets største avis som minnet leserne om at man i OL faktisk ikke konkurrerte på «idealtid».

fulgte et sugende tegneserie-svar fra Petter som gjorde narr både av Pål Golberg og de andre gutta på landslaget:

- Vi tar vel ikke med Northug til Ruka?, spurte tegneserieutgaven av landslagssjef Vidar Løfshus.

- Selvfølgelig ikke, vi må prioritere medaljegarantister i OL-sesongen. Kjør inn Golberg, Krüger, Holund, Tønseth, Fossli og Brandsdal. Mesterskapsløpere med X-faktor, lød det spydig liksom-svaret til trener Tor-Arne Hetland.

NORTHUG ble heiet fram av en sint opinion, men landslagsledelsens konsekvente linje lønte seg. Fem år seinere sitter vi igjen med et herrelandslag som med sine to faste treningsgrupper, har vunnet så mye at det visstnok er blitt et problem for sporten.

Og mer enn det. Et par av de løperne som Northug hadde moro med den gangen, ble nettopp mesterskapsgarantister. Selvsagt fordi de rent sportslig som Petter selv, hadde den nødvendige X-faktoren.

Få har prikket inn formen til store mesterskap bedre enn Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger. De har begge to gull i OL eller VM, og står totalt igjen med seks medaljer hver. Det til tross for at coronaviruset ødela nesten hele OL for Krüger sist vinter; et mesterskap i tynnluft der han var den som ville konkurrert best av de norske på distanse mot Bolsjunov og Niskanen.

sitter Petter Northug i TV-bua, og gjør den jobben bedre enn de fleste. Denne gangen er det ikke han som har ledet an kritikken mot uttakene, og det kan være like greit for en fersk TV-kommentator som først og fremst er analytisk sterk på spillet i sporet.

For analysen av skiledernes uttak, forteller at skilederne i hvert fall gjør jobben sin i forhold til det sporten selv ønsker å få ut av de norske herrelandslagene.

At Norge til slutt skal vinne mer enn noen.

FOTNOTE: Uttaket til helgas verdenscup på Beitostølen ble helt likt. Eliteløperne ble prioritert igjen. Som avtalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer