Vondt å tape for Sverige? Dette blir mye verre

Føles trist, men egentlig er dette jo bare fint for begge rivalene.

GULLET TAPT: Ingvild Flugstad Østberg trøster Therese Johaug etter venninnens flotte, men forgjeves forsøk på å gå i stykker Stina Nilsson. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
GULLET TAPT: Ingvild Flugstad Østberg trøster Therese Johaug etter venninnens flotte, men forgjeves forsøk på å gå i stykker Stina Nilsson. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DA de svenske skijentene sist slo sine norske rivaler i OL i Sotsji for fem år siden, var det en ren teknisk knockout. De fire flotte utøverne fikk svensk idretts høyeste utmerkelse « Bragdgullet» for den prestasjonen, men alle med litt innsikt i sport skjønte at de på tross av Charlotte Kallas monsteretappe i Sotsji 2014 ikke var best.

De hadde bare best ski.

Nå var svenskene så klart raskest at verdens beste skiløper var sjanseløs på de siste meterne etter 4x5km stafett. Charlotte Kalla gikk ekstremt godt igjen på sin viktige tredjeetappe, men bragden gjorde Stina Nilsson. Det skulle ikke være mulig å holde Therese Johaug bak seg på fem kilometer under slike forhold, men denne dagen var Stinas vilje av det aller seigeste, historiske slaget.

Den røffe svenske skiløpertypen som min generasjon er vokst opp med. Slintrende, hvitkledde helter, blåbærsaft over hele drakta og utgangen ikke til å ta feil av:

- Jeg ville heller dø, sa Stina Nilsson rett etterpå.

Heller enn å bli slått av Norge.

FOR det er jo det denne stafetten dreide seg om. Ikke at Sverige vant sin første VM-stafett for kvinner noensinne. Målet var høyst personlig; revansje for vinter etter vinter med sportslige fornedrelser.

Laggullet i sprinten forleden var litt. Men på langt nær nok. Det er den virkelige stafetten som gjelder i alt det uoppgjorte mellom Sverige og Norge i skisporet.

Og nå kan det være oppgjort for år framover.

FOR dette var noe annet enn en taktisk miss som plutselig er blitt hovedteorien for nederlaget. Det eneste som var taktisk dumt, var å tirre vinnerviljen til Stina Nilsson. Den var som nevnt av det sterkeste slaget.

Hvem av de tre svenskene som Therese Johaug skulle ha utklasset på de andre etappene, er det vanskelig å se. For her gjorde også de tre andre norske løperne innsats som normalt sett ville vært bra nok. Denne gangen gikk det rett og slett svært fort med de to rivalene i front. Paret hadde suverent beste etappetider. Dermed har verken Astrid Jacobsen eller noen andre så mye å beklage. Det er bedre å gratulere Kalla med nok et storløp:

  • Dette svenske laget hadde så mye løpsstyrke i dag at det uansett hadde gått mot et spurtoppgjør.

Med svensk seier.

Og det blir altså en voksen utfordring framover.

BARE en titt på de svensk og norske navnene som preger resultatlistene i kvinnelangrenn nå om dagen, forteller at det er naboen som går mot lysere tider. Om det hadde vært mulig i et skinnende blågult Seefeld

rankinglista i verdenscupen sammenlagt ser det fortsatt tilsynelatende normalt ut. Norsk ledelse og tre norske jenter mot to svenske blant de ti beste. Utfordringen er årstallene på disse fem beste løperne. Therese Johaug er født i 1988, Ingvild Flugstad Østberg i 1990 og Heidi Weng i 1991, mens Stina Nilsson og Ebba Andersson er født i henholdsvis 1993 og 1997.

MEN trenden er langt sterkere enn som så. Dette er historien om en ventet maktovertakelse. På denne stafetten hadde begge lag to veteraner (Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Charlotte Kalla født 1987). Svenskene var derimot alene om å ha en junior i verdensklasse:

  • 19 år gamle Frida Karlsson har både utholdenhet nær Johaug-klasse og en spurtstyrke opp mot et godt internasjonalt nivå.

Hvor godt får vi se etter hvert. Her ligger nøkkelen til hvem som vil dominere bådemassestartene og stafettene framover, men foreløpig har norsk kvinnelangrenn ingen nye opplagte kandidater.

Ekstremt raske Kristine Stavås Skistad født 1999) mangler ennå utholdenhet til å følge felt. Da hjelper det bare litt at hun slo Karlsson greit i sprint under junior-VM sist måned.

To år yngre Helene Marie Fossesholm gjorde det flott i samme mesterskap med to sølv bak Frida Karlsson på 5 og 15km. Avstanden på 11 og 51 sekunder var bemerkelsesverdig liten aldersforskjellen tatt i betraktning, men her gjelder det for oss alle å legge vekk finregningen med sekundene. Bare 17 år gammel skal Helene Marie fritt få gjøre sine egne karrierevalg før hun blir hauset opp som et framtidig norsk håp i denne evinnelige skirivaliseringen mot nabofolket.

Kanskje hun heller velger å bli syklist?

RIKTIGNOK har landslaget yngre løpere som Weng-tvillingene Lotta og Tiril (født 1996) i fin utvikling, men ingen av dem har vist et nivå på distanse som kan sammenliknes med svenskenes tre unge stjerner.

Det betyr at Sverige ligger an til å dominere VM -og OL-stafetter fra det øyeblikket den eldre norske skigenerasjonen slutter.

MEN når blir det? Therese Johaug er bare så vidt kommet i gang med konkurransene igjen. Både hun og venninnen Ingvild Flugstad Østberg har sannsynligvis en horisont på karrieren over OL i Beijing 2022. Det samme kan skje med Heidi Weng når hun med en normal oppladning til neste sesong ganske sikkert kommer tilbake på toppnivået som fra 2016 til 2018 ga to strake seire i verdenscupen sammenlagt.

Dette er altså ikke helt mørkt. Bare litt vondt akkurat nå.

Deretter blir det akkurat så morsomt som denne skirivaliseringen er ment å være. Det er best for Sverige.

Og best for oss.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer