Vondt for å score

I morgen kveld må friskmeldte Frode Johnsen (28) putte like bra på fotballbanen som han gjorde på golfbanen i går. Da kvitter Rosenborg seg med den pinlige nullen i tabellkolonnen for scorede mål. Vondt kommer Johnsen til å ha det uansett.

I går ladet Frode Johnsen opp på golfbanen i Stjørdalen. Han har veddet en tusenlapp på at journalistkompisen i en lokal radiokanal ikke slår ham i løpet av sesongen.

Med 17 scoringer delte Johnsen i fjor toppscorertittelen i Tippeligaen med Clayton Zane og Thorstein Helstad. Siden har han stort sett gått skadd. Først opererte han lysken før jul, og 26. februar fikk han en kraftig avrivning på innsida av høyre kne da han ble taklet av Torgeir Bjarmann i 1- 0-tapet for Lillestrøm på La Manga. Nå er han friskmeldt på rekordtid.

- Det var ventet at det skulle ta ti- tolv uker å bli kampklar. I fjor tok det Ørjan Berg tre måneder å bli kvitt samme skade. For meg har det tatt åtte uker, sier Johnsen til Dagbladet.

Testes i dag

Kneet er stabilt. Men ikke smertefritt. Det hogger til i kneet hver gang Frode skyter.

- Slik vil det være i et par måneder framover. Jeg kjenner at det lugger når jeg skyter. Men det går over igjen. Jeg tror ikke dette skal være et problem. Er ikke bekymra, sier han.

Særlig når ballen havner i nettet.

Lagkameraten Roar Strand vet det meste om smerter.

- Jeg har spilt med smerter de siste fem åra. Tror Frode kommer til å klare det bra. Han har klart seg bra på trening. Dessuten trenger vi luftstyrken hans, sier Roar.

Johnsen har sett årets to første RBK-kamper fra tribunen og på TV. Uten ham har Rosenborg tapt begge og scoret null før møtet med Lyn på Lerkendal. Den siste testen tas på dagens trening, men Rosenborgs fysioterapeut Sigbjørn Hammer mener at Johnsen nå er klar for kamp.

- Så lenge han føler seg trygg sjøl, bør det ikke være noe problem i forhold til kneet. Men det blir spennende å se om han kjenner noen andre symptomer i ryggen eller lysken. Han har tross alt hatt en periode med annen trening, og kan få sekundære belastningsproblemer i en overgangsfase, sier han.

Mentalt løft

Trener Nils Arne Eggen forventer uansett ikke all verden fra Johnsen mot Lyn.

- Han er uten kamptrening. Det vil ta en tid før han er hundre prosent, men det er viktig at han kommer seg utpå. Han har gode relasjoner til Brattbakk, vet du.

Johnsen er nemlig ikke bare målscorer. Han kjenner RBK-systemet langt bedre enn nykommer Azar Karadas, og kan derfor i større grad bidra til å løfte Brattbakk. Nils Arne Eggen er heller ikke fremmed for den mentale effekten ved å få fjorårets toppscorer tilbake på førsteelleveren.

Ingen Messias

- Jeg tror på den mentale effekten. Dette kan være en løftningsfaktor for hele laget, sier han.

Johnsen trente den første fulle økta med Rosenborg tirsdag. Etter tapet for Viking, har Nils Arne Eggen og Ola By Rise justert treningsinnholdet denne uka.

- De har lagt mer vekt på intensiteten når vi spiller. Har brukt mindre baner og jobbet med aggressiviteten. Vi har hatt ei bra uke, sier Johnsen.

- Dette er medisinen vår det, vet du, sier Eggen.

- Har det hjulpet?

- Det står igjen å vise. Kunne jeg svart på det, kunne jeg gått på Genesaretsjøen også. Messias-statusen har jeg lagt av meg for lenge siden.

Svarer Eggen.

RETT I: Akkurat så treffsikker håper Frode Johnsen å være når han stiller mot Lyn i morgen.