Vondt tap for Brann

Om flaks og uflaks jevner seg ut i løpet av denne sesongen, har Bergen mye godt i vente.

NÅR Brann sitter igjen med null poeng etter en kamp der trener Rune Skarsfjord hadde en smart taktikk, hele laget leverte årsbeste og spillerne løp pusten av seg, er det en tilfeldighet.

Når Vålerenga drar hjem fra samme kampen med tre poeng, er det flaks. Bøtter av flaks. Altså omtrent det samme som har gjort at Oslo-klubben alle sine fire av fem triste seriekamper til tross, har heng på teten i Tippeligaen.

FOR denne sjette seriekampen var ikke trist. Den var tidvis ganske god tatt i betraktning det skadeskutte laget Martin Andresen disponerte. Det spesielle var bare at Brann var så mye bedre både 11 mot 11 før pause og 10 mot 11 i andre omgang.

Sjelden har et lag med en spiller mer blitt rundtspilt så grundig og sluppet til så mange sjanser, uten at det straffet seg. Det skyldtes   en humpete gressmatte foran Lars Hirchfeld i VIF-målet og fotballens mange tilfeldigheter.

Her ga den kombinasjonen tre mirakuløse VIF-poeng.

BRANN må i hvert fall ha fått tilbake troen på spillet sitt. For første gang denne sesongen var det mulig å se sammenhengen mellom Skarsfjords kampopplegg og det gutta hans presterte på banen.

Opplegget med å slå direkte inn i bakrommet bak et urutinert VIF-forsvar fungerte strålende helt fra start. Brann-spiss Kim Ojo fikk de sjansene han trengte, og kampen virket egentlig ganske avgjort på 1 - 0 inn mot pause.

Det var den altså ikke, og det skal VIFs to ferske forsvarsspillere få æren for.

UNGE Nikolai Næss er rent defensivt ennå ikke helt klar for dette nivået. Han har for dårlig tempo, plasserer seg dumt og tar av og til for store sjanser. Men han har fortsatt et herlig pasningsbein.

Det var det som slo det 40 meter lange frisparket opp mot Simon Andreas Larsens hode på borteste stolpe, og gjorde at gjestene kom seg inn i denne kampen igjen. Midtstopper Larsen headet i tverrliggeren, Marcus Pedersen fikk returen over linja, og deretter gikk denne forunderlige kampen sin helt egen vei.

HELDIGE GJESTER:  VIF og Martin Andresen ble rundtspilt i Bergen, men dro likevel hjem med tre poeng. FOTO: Marit Hommedal / NTB Scanpix.
HELDIGE GJESTER: VIF og Martin Andresen ble rundtspilt i Bergen, men dro likevel hjem med tre poeng. FOTO: Marit Hommedal / NTB Scanpix. Vis mer

Det førte til at giganten Rodolp Austin taklet en ganske ufarlig Harmeet Singh til et helt unødvendig straffespark minuttet etter, og at Kim Ojo misset sjanse etter sjanse da Brann med ti mann valset over VIF i resten av kampen.

JODA; VIF fikk enda en straffe  helt i starten av andre omgang takket være Marcus Pedersens røffhet. Den var korrekt dømt og sendte Brann-stopper Lars Grorud ut av banen før Harmeet Singh sendte ballen over mål. Deretter var det ingen ekstratrekning for gjestene på Brann Stadion før de dro hjem med den store gevinsten.

Midt i dette Brann-presset gjorde Martin Andresen et avgjørende trekk ved å bytte plasseringen på backene sine. Dawda Leigh overtok ansvar for kjappe Armin Askar på Branns høyreside, og sørget for at hastigheten på Brann-sjanser sank fra det elleville snittet på en pr. minutt.

Det gir i hvert fall Leigh noe å ta med seg i tillegg til poengene. At det er denne tidligere ganske så skjødesløse driblefanten som må til for å få en tilnærmet struktur i VIFs bakre firer, forteller både om en flott personlig framgang og Oslo-lagets defensive utfordringer.

DE SISTE blir ikke mindre med skadene på Fegor Ogude og Kristofer Hæstad. VIF har et åpenbart løpsproblem på midten. Den vanligvis så elegante ballspilleren Harmeet Singh dekker ikke store nok rom og forflytter seg for seint i de tette duellene. Sammen med Mohammed Fellah og Bojan Zajic ble han valset over av Rodolp Austin. Mot så mye rå vilje og kraft hjalp det ikke med en ekstra VIF-spiller på banen.

Det gjør at selv et VIF med adskillig mer spilleglede enn sist mot Sogndal, ikke framstår som noe troverdig topplag før de skadde spillerne er på plass.

Det er greit med flaks, men slik jevner seg nok ut i løpet av sesongen.

Heldigvis for Brann også.

Esten O. Sæther er landslagssjef i futsal (innefotball) og kommentator i Dagbladet.