Vonn brøt sammen på pressekonferanse: - Han følger med fra himmelen

Alpinstjerna Lindsey Vonn har lært alt fra bestefaren.

TÅRER: Lindsey Vonn så tårevått opp mot himmelen da hun fikk spørsmål om bestefaren, Don. Det var han som lærte alpinstjerna å stå på ski, men i novemberi fjor gikk han bort. Foto: AP Photo/J. David Ake
TÅRER: Lindsey Vonn så tårevått opp mot himmelen da hun fikk spørsmål om bestefaren, Don. Det var han som lærte alpinstjerna å stå på ski, men i novemberi fjor gikk han bort. Foto: AP Photo/J. David AkeVis mer

(Dagbladet): Lindsey Vonn er på plass i Sør-Korea for sitt fjerde OL, men det blir uten hennes største forbilde blant publikum.

Bestefaren, Don, gikk bort i november i fjor, og da Vonn fikk spørsmål om hans død på pressekonferansen i Pyeongchang fredag, brøt hun sammen i tårer.

- Jeg savner ham og skulle så gjerne ønske at han var her sammen med meg. Jeg er sikker på at han følger med fra himmelen, sa en dypt rørt skistjerne.

- Jeg skal vinne for ham, sa hun bestemt.

Don ble 88 år gammel, og var med å legge grunnlaget for Vonns suksess.

Tjenestegjorde i Korea

Bestefaren var stasjonert i Korea i to år under krigen, hvor han bygde veier for militæret. Don og Korea, hvor årets OL finner sted, har dermed en svært spesiell forhistorie.

- Med OL rett rundt hjørnet, er det naturlig å besøke gamle minner. Vi snakker om hvor han var stasjonert, og det er faktisk ikke så langt unna der jeg skal konkurrere. Det er veldig fint for meg å kunne snakke om disse historiene med ham nå, og jeg har lært mye, fortalte Vonn i et intervju før bestefarens bortgang.

Da han kom tilbake til Wisconsin, USA, bygde Don områdets første alpinbakke. Her lærte han resten av familien, Lindsey inkludert, å stå på ski.

- Hadde det ikke vært for bestefaren min, hadde jeg ikke stått på ski. Han har lært meg alt, og jeg tenker på ham hver gang jeg konkurrerer, sier Vonn til CNN.

Stolt bestefar

Dermed var han med å legge grunnlaget for det som skulle bli tidenes beste amerikanske alpinist. Vonn er den kanskje aller største vinteridrettsstjernen fra USA, og det er store forventninger til at hun skal klatre høyt på pallen.

Før hans død uttrykte bestefaren en stor beundring for barnebarnets prestasjoner. Han var svært stolt av alt hun har oppnådd.

- Gjett om! Jeg tar vare på alle bildene av henne, for en dag vil hun kanskje ha dem, sa Don.

- Jeg tenker på bestefars bortgang hver dag, men i dag savner jeg ham enda mer. Jeg skulle ønske at han kunne være her hos meg. Jeg skal gjøre ham stolt, sier Vonn om målene for OL.