ÅPNER OPP: Lindsey Vonn snakker ut om karrierestopp, legendariske Ingemar Stenmark og framtiden som skuespiller. Dagbladet har fått tillatelse til å gjengi en utvidet versjon av intervjuet. Video: CNN Vis mer Vis mer

Lindsey Vonn bekymret for global oppvarming

Vonn frykter for sportens framtid: - Irritert og frustrert

Åpner opp om framtida, rådene til Andy Murray og karrieretipset fra «The Rock».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lindsey Vonn er tidenes mestvinnende kvinnelige alpinist, men den amerikanske stjerna er nå inne i sin siste sesong på toppnivå.

Alpint er ingen sport for pyser, og kan være både en fysisk og mental påkjenning for dem som driver med det. Vonn er fremdeles tøff i hodet, men fysikken til 34-åringen klarer ikke mer.

- Det er ikke mangel på motivasjon, vilje eller målbevissthet, og jeg skulle gjerne holdt på i mange år til. Jeg har ingen problemer med å jobbe hardt og jeg elsker å kjøre fort, men kroppen min elsker det ikke mer.

- Jeg har nok allerede holdt på lenger enn jeg burde, og nå har jeg endelig begynt å høre på det den har fortalt meg lenge. Jeg har vondt flere steder i kroppen, men jeg har lyst til å avslutte av egen vilje. Jeg ønsker å kunne gå uten smerte når jeg blir eldre og forhåpentligvis kan jeg kjøre på ski med mine egne barn. Det er viktig for meg.

I et lengre intervju med CNN åpner hun opp om sine siste mål som utøver, global oppvarming, rådene til Andy Murray og Dwayne «The Rock» Johnsons karrieretips.

- Kan utrette mirakler

Verden ble tidligere denne måneden vitne til slutten på en annen idrettsutøvers karriere. Oppløst i tårer annonserte Andy Murray at han trolig har spilt sin siste tenniskamp, og Vonn sympatiserer med skottens situasjon.

Hun avslører at hun har kommet med råd for å redde Murrays karriere.

- Som idrettsutøver legger du alt du har inn i sporten og noen ganger tar den mer enn den gir. Andy har opplevd mye suksess gjennom karrieren, men dette er ikke måten han vil ende den på. Jeg ba ham kontakte fysioterapeuten min, hun kan utrette mirakler. Hvis noen kan få ham tilbake, er det hun.

Jakten på Stenmark

Før Vonn setter skia i boden, er det et stort mål som gjenstår for henne. Skistjerna står for øyeblikket med 82 verdenscupseire, fire bak legendariske Ingemar Stenmark fra Sverige.

Skal Vonn gå til topps på lista, må hun vinne fem renn i år. Det prøver hun ikke å tenke på.

- Jeg tror jeg kan oppnå det, men jeg er ikke like fiksert på det som tidligere. Alle skadene har fått meg til å sette ting i perspektiv. Jeg vil nyte den siste sesongen og ikke tenke på rekorden. Jeg har oppnådd så mye gjennom karrieren og jeg tror ikke det er bra for det mentale å bare fokusere på rekorden. Det er ikke den som oppsummerer karrieren min, mener hun.

Vonn har blant annet ett OL-gull, to OL-bronser, to VM-gull, tre VM-bronser og to VM-bronser.

Sportens framtid: - Frustrert

Skistjerna trekker fram landsmannen Mikaela Shiffrin som sportens framtidige superstjerne.

- Det er utrolig å se på henne og jeg er sikker på at hun kommer til å knuse mange rekorder. Jeg håper at hun holder seg frisk og fortsetter å være suksessfull. Det er viktig for meg at sporten har noen som henne og det er fantastisk for USA også. Jeg ser fram til å se på henne når jeg ligger hjemme på sofaen, smiler Vonn.

Noe som ikke får amerikaneren til å trekke på smilebåndet er global oppvarming og konsekvensene hun mener det kan ha for alpinsportens framtid. Vonn er bekymret for idretten hun er så glad i.

- Jeg har sett hvordan isbreene smelter i rekordfart. Isbreene jeg dro til som barn, ser ikke lenger ut som de gjorde. Det ser man også i Zermatt, Saas-Fee, Hintertux og Sölden. Det er veldig lite igjen av isen de brukte å ha. Det er trist. Ikke bare for sporten, men for kloden. Det irriterer meg og jeg blir frustrert når folk ikke anerkjenner at global oppvarming eksisterer.

Skuespillerkarriere

Vonn har fortsatt flere løp igjen, men har så smått begynt å planlegge hva hun skal gjøre etter karrieren er over.

Til manges overraskelse er et av alternativene skuespill. Hennes venn, Dwayne The Rock Johnson, har allerede prøvd å dra henne inn i filmindustrien.

- Han tror jeg kan være god i actionfilmer. Jeg er ikke sikker, for jeg har aldri prøvd noe slikt i livet mitt. Men han vet hva han snakker om, og jeg liker jo å kjøre fort, forteller Vonn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer