TILBAKE STERKERE: Lindsay Vonn er tilbake som en av verdens beste alpinister etter mange år med skadeproblemer. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/File Photo/NTB Scanpix
TILBAKE STERKERE: Lindsay Vonn er tilbake som en av verdens beste alpinister etter mange år med skadeproblemer. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/File Photo/NTB ScanpixVis mer

Vonn ferdig med skader og skandaler

Vonn om nakenbildene: - Følte meg krenket

Lindsey Vonn snakker ut om skadene, forholdet til Tiger og Trump-avslaget.

(Dagbladet): I et åpenhjertig intervju med Sports Illustrated svarer den amerikanske alpinstjernen om livet som alpinstjerne, skadene, forholdet til Tiger Woods og hvordan det føltes da nakenbilder av henne ble lekket i høst.

Vonn er nå midt inne i den travleste verdenscupperioden i januar før hun deltar i sitt fjerde OL, men første på åtte år, neste måned. Åtte konkurranser står på programmet til Vonn og de andre kvinnelige fartsalpinistene over den neste måneden. I Val d'Isère forrige måned vant hun Super G-en, bare hennes andre seier de siste to årene.

Etter målgang tok Vonn tak i kameraet med begge hender og ropte ut: « Yes! Yes! Yes! Yes! Yes! »

Til Sports Illustrated sier Vonn at seieren var sårt tiltrengt.

- Jeg tvilte ikke på mine ferdigheter, men jeg trengte å komme i gang igjen. Jeg elsker å pushe meg selv til grensen. Jeg elsker å kjøre fort, sier Vonn til SI.

Det har også kroppen hennes fått merke. Når Vonn står på startstreken i OL er det ikke bare med hjelm, ski og staver. I tillegg må amerikaneren bruke en beskyttelsesplate på ryggen og en knestøtte.

- Jeg er en tøffere person nå, sier Vonn. Jeg er sterkere.

Blitt mer nøye

Hele ni lengre skadeavbrekk og fem operasjoner måtte Vonn nemlig gjennom mellom 2006 og 2016. Det hele begynte da Vonn krasjet stygt på trening før OL-utforen i Torino i 2006.

Omtrent rett fra sykehuset kjørte likevel Vonn inn til en sjuendeplass i utfor, og en åttendeplass i Super-G, nærmest uforklarlig i hennes befatning.

De verste skadene har kommet de siste årene. I 2013 brakk hun beinet og røk korsbåndet i det høyre kneet under VM i Schladming. En operasjon måtte til.

På vei tilbake og med fullt fokus på OL i Sotsji pådro Vonn seg en skade i det nyopererte korsbåndet under en treningsøkt i Copper Mountain i november samme år. Vonn fikk beskjed av legene om at alt var i orden, men i et verdenscuprenn i Val d'Isere en måned senere røk korsbåndet på nytt og Vonn måtte stå over de olympiske lekene i Sotsji.

- Det var et hull i løypa på Copper den dagen i 2013, og ingen fortalte meg det. Jeg har gjort det klart siden den gang: Om det er noe galt med bakken, stopper jeg, sier Vonn.

Kunne ikke pusse tennene

I november 2016, brakk hun overarmsbeinet i den høyre armen, også da på trening i Copper Mountain. For å komme seg til sykehus ble hun evakuert i en varebil, i 90 minutter på uasfalterte veier og uten smertestillende medisin.

Skaden ble reparert med 20 skruer og en lang plate, men i flere uker hadde ikke Vonn noen følelse i den høyre hånda.

Vonn kunne ikke pusse tenna eller holde en skje i ukene etter ulykken. I ettertid har hun tillagt seg enda en huskeregel: Hun vet alltid hva evakueringsplanene er på stedene hun trener.

Alderen og skadene har gjort at Vonn og teamet rundt henne har endret på hvordan Vonn trener og teknikken hun kjører med.

Dagen etter at Vonn tok sesongens første seier i Val d'Isère i desember skulle hun etter planen kjørt nok en Super-G, men kneet var sårt, så Vonn dro hjem på juleferie tidlig i stedet.

- Vi forsøker å begrense antall påfølgende dager hvor hun er på ski. Vi kontrollerer dagene hun er på snø og hun kontrollerer hvordan hun føler seg hver dag. Vi er blitt smartere, sier Vonns trener Chris Knight til Sports Illustrated.

Forholdet til Woods

Rett rundt den alvorlige korsbåndsskaden i VM i Schladming kom det fra at Vonn hadde begynt å date superstjernen Tiger Woods. Forholdet mellom de to idrettsstjernene varte i litt over to år før det tok slutt i mai 2015.

Paret var stadig i den kulørte pressen og var et populært mål for paparazziene. På spørsmål om det var lurt å være sammen med en så kjent person svarer Vonn avvisende.

- Jeg mener... jeg var forelsket. Jeg elsket ham og vi er fortsatt venner. Noen ganger skulle jeg ønske at han hørte mer på meg, men han er veldig sta og liker å gjør sine egne ting. Jeg håper han får til dette siste comebacket. Jeg håper han begynner å vinne turneringer igjen.

Vonns forhold til Woods kom i etterdønningene av Woods sexskandaler og gjorde Vonn til et ennå større navn. Det merket hun kjapt, særlig på sosiale medier.

- Jeg måtte lære å ha tykkere hud, umiddelbart, sier Vonn.

Krenket

I august i fjor lekket nakenbilder av Vonn, Woods og mange andre kjendiser på nettet. Woods og Vonn tok rettslige grep og fotoene ble fjernet, etter å ha ligget ute i over 24 timer.

- Jeg følte meg krenket. Jeg tror ikke det finnes noe som er pinligere i hele verden. Hvorfor gjør folk sånt?

NEI TIL TRUMP: Den amerikanske alpinstjernen Lindsey Vonn nekter å stille opp om president Donald Trump inviterer henne til Det hvite hus etter OL i Pyeongchang. Video: CNN Vis mer

Vonn fikk også mye oppmerksomhet da hun i et intervju med CNN sa at hun ikke ønsket å dra til Det hvite hus og møte president Trump om hun ble bedt etter eventuelle medaljer i OL.

Vonn har tidligere vært i Det hvite hus ved to anledninger for å ta i mot heder og skryt for sine prestasjoner, men svarte blankt nei da hun ble spurt om det samme var aktuelt etter de kommende lekene.

Det ble ikke godt mottatt av Trumps tilhengerskare og Vonn måtte tåle mye kritikk og hets fra Trump-supportere og høyrevridd media i hjemlandet.