Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vonns triste OL-avskjed. - Jeg håpet på et mirakel

Det endte ikke slik fortellinger om amerikanske helter ofte gjør. I stedet for gull i sin siste OL-start endte det med utkjøring for Lindsey Vonn (33).

VONNT IKKE: Lindsey Vonn jaktet en siste seier i OL, men den amerikanske stjerna kjørte ut i slalåmdelen av alpinkombinasjonen, og kom fullførte ikke det smo trolig var hennes siste start i OL-sammenheng. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
VONNT IKKE: Lindsey Vonn jaktet en siste seier i OL, men den amerikanske stjerna kjørte ut i slalåmdelen av alpinkombinasjonen, og kom fullførte ikke det smo trolig var hennes siste start i OL-sammenheng. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEONGSEUNG (Dagbladet): 74 hundredelers ledelse etter utfordelen og «bare» en slalåmomgang igjen for å avslutte den olympiske reisen med en siste medalje i den aller siste OL-starten.

Men det ble ikke medalje på Lindsey Vonn i alpinkombinasjonen, og det ville neppe blitt det om hun ikke hadde kjørt ut, heller.

Hun så verken smidig eller selvsikker ut der hun kjørte store svinger rundt portene, istedet for å angripe med skia rett fram, slik de beste teknikerne gjør.

Lindsey Vonn ville derimot gi det en sjanse. Hun har ikke bekreftet et kategorisk, men det meste tyder på at torsdagens alpinkombinasjon var den amerikanske superstjernas siste OL-start - 16 år etter debuten som 17-åring i Salt Lake i 2002.

LEDET: Lindsey Vonn hadde et forsprang på 74 hundredeler utforen i kombinasjonen. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix
LEDET: Lindsey Vonn hadde et forsprang på 74 hundredeler utforen i kombinasjonen. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg håpet på et mirakel, sier hun på ekte amerikansk vis i pressesonen etter kombinasjonen.

Olympisk historie

Hun er verken forbannet eller skuffet. Lindsey Vonn tok den olympiske nedturen bra. Kanskje ville hun gå ut av OL på den måten, med et smil, ikke med bitterhet.

15 olympiske renn har kjørt i sin karriere, med gullmedaljen i Vancouver som den eneste av edleste valør. Bronsemedaljen på utforen her i Sør-Korea - plassen bak vår egen Ragnhild Mowinckel - gjorde Vonn til den eldste kvinnelige medaljevinner i alpint i OL-sammenheng.

KJØRTE UT: Lindsey Vonn ledet etter utfordelen av den alpine kombinasjonen, men kjørte ut i slalåmdelen og fullførte ikke det som trolig var hennes siste olympiske renn. Foto: Javier Soriano / AFP / NTB Scanpix
KJØRTE UT: Lindsey Vonn ledet etter utfordelen av den alpine kombinasjonen, men kjørte ut i slalåmdelen og fullførte ikke det som trolig var hennes siste olympiske renn. Foto: Javier Soriano / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Og litt vakkert er det, at hun går ut av disse lekene med å skrive historie. Fortellingen om Lindsey Vonn er en reise tett vevd sammen med de olympiske ringene:

* OL på hjemmebane i 2002 var arenaen hun stupte inn som ei ny amerikansk stjerne, nærmest fra intet.

* Før Torino-OL i 2006 var hun storfavoritt til å ta utforgullet. I den andre treningsomgangen falt hun stygt, og ble fraktet til sykehus i Torino i helikopter. To dager senere var hun tilbake i løypa og kjørte inn til 8. plass i utfor.

I stedet for medalje, fikk hun en «olympisk spirit»-utmerkelse, stemt fram av det amerikanske folk, amerikanske OL-utøvere og mediene.

* I Vancouver 2010 ble det gull i utfor og bronse i super-G, før den tredje og siste OL-medaljen altså kom på spesialutforen i Pyeongchang for i går.

ENESTE GULLET: Lindsey Vonn jubler etter OL-gullet i utfor i Vancouver i 2010. Det ble hennes eneste gullmedalje i løpet av fire olympiske leker. Foto: Nisse Schmidt / NTB Scanpix
ENESTE GULLET: Lindsey Vonn jubler etter OL-gullet i utfor i Vancouver i 2010. Det ble hennes eneste gullmedalje i løpet av fire olympiske leker. Foto: Nisse Schmidt / NTB Scanpix Vis mer

- Utforgullet i Vancouver endret livet mitt. Det er slikt OL kan gjøre med deg, og det er derfor det er så magisk, sier hun til New York Times.

* OL i Sotsji for fire år siden gikk hun glipp av på grunn av skade.

En kompott av tårer, skuffelser og gedigen opptur er altså det olympiske leker har servert Lindsey Vonn opp igjennom.

Skrev stil om OL-drømmen

Selv var hun ikke gamle jenta før hun skrev om sine olympiske planer.

I et intervju med New York Times røper hun at hun allerede på barneskolen leverte en stil om sin OL-drøm.

- Jeg skrev «Å delta i OL og vinne flere renn enn noen annen kvinne noen gang har gjort», sier hun.

Og legger til:

- Men siden endret jeg det til at jeg ønsket å delta i mange OL.

«Vinne flere renn enn noen annen kvinne noen gang har gjort» kan hun også slå seg på brystet med. Det har gått troll i ord.

81 verdenscupseirer har hun til navnet sitt. Det gjør henne til tidenes mestvinnende kvinnelige alpinist - bare fem seirer bak Ingemar Stenmarks 86 mellom 1974 og 1989.

JAGER REKORDEN: Lindsey Vonn har 81 verdenscupseirer i karrieren, fem bak rekorden til Ingemar Stenmark. Trolig vi hun fortsette til hun har tatt igjen den svenske alpinlegenden. Foto: Franck Fife / AFP / NTB Scanpix
JAGER REKORDEN: Lindsey Vonn har 81 verdenscupseirer i karrieren, fem bak rekorden til Ingemar Stenmark. Trolig vi hun fortsette til hun har tatt igjen den svenske alpinlegenden. Foto: Franck Fife / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det spekuleres i at hovedgrunnen til at Vonn ikke har satt noen endelig dato for karrierestopp, er at hun jakter Stenmarks rekord.

Hun vil ikke nøye seg med å være tidenes «kvinnelige» alpinist, men tidenes alpinist.

Arvtakeren er klar

Ragnhild Mowinckel, som endte på fjerdeplass i kombinasjonen, bak medaljevinnerne Michelle Gisin (gull), Mikaela Shiffrin (sølv) og Wendy Holdener (bronse) tror også at jakten på Stenmark motiverer Lindsey Vonn.

- Hun kommer ikke til å gi seg før hun har tatt igjen Stenmark, er hennes analyse av situasjonen.

Samtidig vet også Lindsey Vonn at framtida i amerikansk alpinsport heter Mikaela Shiffrin (22). Dagens sølvvinner ble olympisk mester i storslalåm for en uke siden, og vant slalåmgullet i Sotsji for fire år siden.

Med to OL-gull er 11 år yngre Shiffrin allerede foran Lindsey Vonn på den olympiske adelskalenderen.

Likevel er det ingen grunn til å avskrive Lindsey Vonn. Hun har vært gjennom skilsmisse, utallige skader og lagt en stormfull affære med Tiger Woods bak seg, men hun har reist seg hver gang.

Med alpinsporten som det trygge holdepunktet i livet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!