VM-helter vrakes til ski-VM i Oberstdorf

Vraker alle TV-heltene

Aldri har du sett en mer spennende skistafett på norsk TV. Nå forsvinner hele dette suksesslaget fra VM.

DET STØRSTE ØYEBLIKKET: Norge har akkurat vunnet VM-gullet på stafetten i Lathi 2017. Nå er hele laget med Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Krogh vraket til VM i Oberstdorf. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
DET STØRSTE ØYEBLIKKET: Norge har akkurat vunnet VM-gullet på stafetten i Lathi 2017. Nå er hele laget med Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Krogh vraket til VM i Oberstdorf. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GYSEREN mot Russland på 4x10km stafett under Lahti-VM 2017 ble tidenes beste underholdning fra denne sporten. Der leverte hver eneste av de fire norske løperne på sitt absolutt beste før de jublet sammen for VM-gullet på den tradisjonsrike finske skistadion.

Først fulgte Didrik Tønseth russiske Andrej Larkov som sprengte feltet midtveis på førsteetappen. Så gikk Niklas Dyrhaug så voldsomt sammen med Aleksandr Bessmertnykh på den andre klassiske etappen, at det bare var snakk om disse to skistormaktene. Den svenske legenden Olsson og resten av konkurrentene mistet ett minutt.

På tredjeetappen skaffet Martin Johnsrud Sundby den avgjørende luka ned til Russland med et rykk i dobbeltdans fra Alekseij Tjervotkin opp til løypas høyeste punkt. Avstanden ble på 17,7 sekunder fra ankermann Finn-Hågen Krog ned til VM-kongen Sergej Ustjugov.

Den duellen som fulgte i løssnøen på og rundt skistadion i Lahti, ble en snau halvtime med mer fortettet spenning enn det store norske skipublikummet noen gang har opplevd.

Tapre Finn-Hågen holdt unna mot Ustjugov, og Norge vant sin kanskje største stafettseieren noensinne.

Akkurat det sier det meste for en skinasjon som har vunnet herrestafetten ti ganger på rad. Likevel vraker Norge nå alle de fire VM-heltene våre.

DET som skjer med laguttakene midt under NM i Trondheim, viser hvor røft livet som proff norsk langrennsløper kan være:

  • Disse fire løperne hører alle til tidenes beste norske langrennsløpere.

Allerede da Dagbladet før sist ski-VM sammen med skihistorikeren Thor Gotaas kåret de 100 beste i den norske skihistorien, kom samtlige fire på denne eksklusive lista. Martin Johnsrud Sundby var nr. 11, Finn-Hågen Krogh nr. 26, Niklas Dyrhaug nr. 57 og Didrik Tønseth nr. 62.

Så kom Seefeld-VM der Martin fikk sitt første gull etter at Didrik gikk tom for næring. Begge gikk strålende på ski. Den vinteren ble Didrik femtemann i verdenscupen totalt, mens Martin med begynnende ryggtrøbbel ble nummer ni.

Men disse prestasjonene skjedde på lånt tid.

FIRE ulike historier ligger bak vrakingene. For Niklas Dyrhaug kom motgangen som følge av langvarige lyskeproblemer. Det plaget ham helt fra fotballspilling i tenåringsalderen, og ble til slutt utredet som såkalt «»Gilmores Groin«»; en skade på muskulaturen og bindevevet i lysken.

Operasjonen ble gjort i Tyskland noen uker før Seefeld-VM 2019, og han var tilbake på landslaget den sommeren. På treningsleir i høyden i Frankrike var det rørende å se hvilken omsorg lagkameratene hadde for Niklas som var langt, langt bak resten på de tøffe testene i tynnlufta. Da fikk den såkalte «sosialministeren» føle hvor viktig han har vært i gjengen for alle de andre.

Trivelige Niklas har siden slitt seg tilbake nær Norgestoppen. Men ikke nært nok, selv om femteplassen på dagens 10km klassisk i NM var veldig bra.

DET samme gjelder for Finn-Hågen Krogh og Martin Johnsrud Sundby. De er tilsynelatende på nivået i felt underveis, men svikter når farten blir helt skrudd opp.

Disse svingningene har fulgt Finn-Hågen gjennom karrieren, og gitt alle byttene hans mellom sprint -og distanselag. Han er en følsom tekniker som mest av alt trenger å være trygg på seg selv.

For Martin er det ganske annerledes. Den tidligere frittalende landslagskapteinen er rett og slett for ødelagt i ryggen til å få ut det han er så gjennomtrent for.

VERST er det uansett med yngstemann i denne gruppa. Det er ikke lenge siden Didrik Tønseth ble trukket fram som Norges mest lovende distanseløper. Da behersket kondisjonsfenomenet begge stilarter, og hadde en stabilitet i karrieren som lovet det aller beste.

Så seint som under sesongåpningen på Beitostølen sist vinter, var han suveren. Så snudde alt med det som skulle være en opplevelse og litt ekstra glede for en lettbeint skiløper. Didrik dro til terreng-EM i Portugal med et magevirus, og pådro seg en type fysisk utmattelse han aldri har funnet skikkelig ut av.

Det stemmer bare ikke lenger for en av sportens mest dedikerte og hardt satsende utøvere.

GULL: Erik Valnes var strålende fornøyd etter NM-gull på 10-kilometer i Granåsen. Video: Løkås / Særsland. Vis mer

SLIK tilsynelatende uforklarlig formsvikt kan løses. Med minst seks, sju gode sesonger foran seg, har 29-åringen tid nok til å få helsa på plass. Også utenfor landslaget er det mange faglig sterke miljøer som kan hjelpe ham etter at denne sesongen synes avsluttet.

Som den førende skinasjonen har Norge uansett ikke noe valg. Nivået i det nasjonale feltet er ekstremt høyt. De beste løperne vinteren 2021 må få gå i VM i Oberstdorf.

Selv om det rammer alle disse fire TV-heltene.

FOTNOTE: Et herlig NM-gull til Erik Valnes på 10km. Det gjør den lynraske sprinteren aktuell for åpningsetappen på VM-stafetten i Oberstdorf. Samtidig gir flotte løp av Daniel Stock (sølv) og Martin Løwstrøm Nyenget (bronse) nye utfordringer for VM-uttaket. Alle tre altså raskere enn en treningstung Johannes Høsflot Klæbo som ble nummer fire. Klæbo dropper som ventet verdenscupen i Lahti til helga, for å konsentrere seg helt om oppkjøringen til VM.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer