Norges Idrettsforbund vil lukke dopingsakene

Vraker Johaugs TV-drama

Den åpne rettssaken mot Therese Johaug var avgjørende for å stoppe ryktene om henne her hjemme. Nå vil Idrettsforbundet endre reglene slik at dørene i utgangspunktet blir stengt.

DRAMATISKE DAGER: Therese Johaug med sine advokater under høringen på Ullevaal Stadion i den norske saken mot henne. Det ble en sterk innføring i dopingregler for millioner av lesere og seere. Den åpenheten må beskyttes også i Idrettsforbundets lovtekst om slike rettsprosesser som nå helt overraskende blir foreslått endret. FOTO: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DA Therese Johaug innbitt og nervøst møtte til høring hos Idrettens Domsutvalg vinteren 2017, var det stinn brakke i den store salen på Ullevaal Stadion. Medier fra en rekke land overførte rettsaken hennes. Det var så fullt rundt benken med den tiltalte og hennes advokater, at arrangørene hadde ordnet med overføring til tilstøtende lokaler

I kulissene hadde det allerede vært en diskusjon om å få til en direkte TV-sending slik at det var mulig å høre hvert eneste ord. Den gangen ønsket Norges Idrettsforbund at hele seansen skulle bli streamet for å gi folk flest maksimal mulighet til å forstå hva som hadde skjedd med en av Norges mest populære idrettsstjerner.

Til slutt ble denne direkteoverføringen droppet av hensyn til en annen sentral aktør i saken. Det var gode, menneskelige grunner for det. Rettssaken ble uansett gjennomført helt åpent med løpende nyhetsformidling i TV og på internett fra over 50 norske og utenlandske medier, og viste oss en helt ny måte for hvordan idretten kunne formidle kunnskap om kampen mot doping.

Men dette gjennombruddet for åpne rettssaker blir i verste fall til ingen nytte. Nå vil styret i Norges Idrettsforbund plutselig forandre reglene:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer