Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vrakes om en måned

ATHEN (Dagbladet): Ole Gunnar Solskjærs fantastiske oppvisning i effektivitet rokker ikke ved følgende faktum: Tore André Flo er Nils Johan Sembs første og eneste valg som spiss. Det betyr at Solskjær ikke spiller spiss når Flo kommer tilbake fra fødestua.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til bortekampen mot Georgia 28. april vil Nils Johan Semb disponere en spissduo de fleste andre landslagssjefer bare kan misunne ham. Flo er tilbake i toppform og har nesten uten unntak vært god som spiss for Norge.

Og Solskjær gjorde i går som Dagbladet spådde i forkant:

Scoret på landslaget igjen og fikk den målgivende hjelpen han trengte fra kompisen Rudi og nesten-spissen Iversen.

Men for Semb er ikke dette et luksusproblem. Snarere et reelt problem, som fort kan utvikle seg til en større konflikt med Solskjær enn den ørlille irritasjonen som surret i den dårlige lufta utenfor garderobedøra i går kveld.

  • Fordi Semb er så grunnfast i sine sportslige prinsipper at han ikke firer på kravene i spiss-spørsmålet.
  • Og fordi Solskjær - etter to praktfulle scoringer, og proppfull av selvtillit - følte det beleilig å demonstrere sin irritasjon over landslagssjefen i går kveld.

Det forteller noe om at situasjonen antakelig er like låst som den kan bli problematisk.

For Ole Gunnar Solskjær må forholde seg til følgende - enten han liker det eller ikke:

  • Tore André Flo er Nils Johan Sembs førstevalg som spiss. Det kan virke brutalt, men i 4-5-1-systemet til Norge stilles det andre krav til en spiss enn de Solskjær innfridde med to mål på to sjanser. Solskjær holdt ikke Flo-nivå i de fasene av spillet som handler om å vinne dueller, holde på ballen og inkludere lagkameratene.
  • Semb er heller ikke villig til å starte landskamper med to spisser og definitivt ikke på bortebane.
  • Ole Gunnar Solskjær sa selv i forkant av Italia-kampen i februar at han bare yter rundt 85 prosent som flankespiller. Det er et prosenttall verken han eller Semb kan leve med.
  • I går var dessuten flankespillerne Petter Rudi og Steffen Iversen så gode og viktige at Solskjær neppe klarer å spille seg inn der uansett mot Georgia.

Det er naturligvis synd hvis Nils Johan Semb ikke klarer å finne en løsning som gjør at både Solskjær og Flo kan spille samtidig. Midtstoppernasjonen Norge har omsider maktet å produsere to spisser på høyt internasjonalt nivå, og for første gang kan landslagssjefen disponere dem samtidig - i form. Og det vil være veldig trist hvis det i tillegg ender i en konflikt mellom Solskjær og Semb.

Sløsing

Det likner utidig sløsing med ressurser om Solskjær havner på flanken eller benken etter gårsdagens oppvisning. Ideelt sett bør naturligvis Norge spille med både Flo og Solskjær på topp.

Men det blir naiv ønsketenkning - og et stort paradoks:

  • Det handler ikke om at Solskjær og Flo ikke er dyktige nok som spisspar.
  • Det handler om at Semb ikke disponerer dyktige nok midtbanespillere til å redusere dette leddet fra fem til fire mann.

Rett og pondus

Dagbladet har ved tidligere anledninger lansert en løsning på spissproblemet - og gjør det igjen:

  • Dytt Tore André Flo ut på en av flankene - uten deler av det defensive ansvaret som vanligvis påtvinges flankene. Da vil Flo få operere mer rettvendt og med større bevegelsesfrihet.

Men: Da må Iversen eller Rudi vrakes. Og det vil være nesten like urettferdig som å vrake Solskjær.

Solskjærs oppvisning i går gir ham både rett og pondus til å bli hørt når han rister av seg litt irritasjon over Sembs uttalelser i forbindelse med spissproblematikken.

Men jeg er redd det ikke hjelper. Mot Georgia spiller Flo enslig spiss.

<B>TAKK! Nils Johan Semb takker Ole Gunnar Solskjær for de to målene. Om en måned, mot Georgia, starter imidlertid Solskjær trolig på benken.