- Sundby og Kowalczyk vil aldri få Holmenkollmedaljen

Vrakes til evig tid

Formuleringen i statuttene til Holmenkollmedaljen er endret. Det rammer Martin Johnsrud Sundby og Justyna Kowalczyk. Samtidig beholder Larisa Lazutina, Harri Kirvesniemi og Ljubov Jegorova sine æresmedaljer.

VIL ALDRI FÅ HOLMENKOLLMEDALJEN: Martin Johnsrud Sundby ble individuell verdensmester i Seefeld, men vrakes igjen til Holmenkollmedaljen grunnet statuttene. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet
VIL ALDRI FÅ HOLMENKOLLMEDALJEN: Martin Johnsrud Sundby ble individuell verdensmester i Seefeld, men vrakes igjen til Holmenkollmedaljen grunnet statuttene. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Martin Johnsrud Sundby har vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger, har 30 individuelle verdenscupseire, to sammenlagttriumfer i Tour de Ski, 15 NM-gull og seks mesterskapsgull, deriblant ett individuelt VM-gull fra Seefeld forrige vinter.

Justyna Kowalczyk har vunnet verdenscupen sammenlagt fire ganger, har 50 individuelle verdenscupseire, fire sammenlagttriumfer i Tour de Ski og har fire individuelle mesterskapsgull (to OL-gull og to VM-gull) og totalt 13 mesterskapsmedaljer.

Likevel får Dagbladet opplyst at verken Sundby eller Kowalczyk noen gang vil motta Holmenkollmedaljen, som er ment å være den høyeste utmerkelse innenfor skisporten.

FÅR IKKE ÆRESPRIS: Martin Johnsrud Sundby og Justyna Kowalczyk, her etter triumf i Birkebeinerrennet. Foto: Birken/ Vebjørn Rakvaag
FÅR IKKE ÆRESPRIS: Martin Johnsrud Sundby og Justyna Kowalczyk, her etter triumf i Birkebeinerrennet. Foto: Birken/ Vebjørn Rakvaag Vis mer

Det til tross for at den meritterte duoen har vunnet enda mer enn flere av de øvrige mottakerne av Holmenkollmedaljen og åpenbart er sportslig kvalifisert for æresprisen.

- For to år siden ble Martin Johnsrud Sundby innstilt til Holmenkollmedaljen. Det er fortsatt Norges Skiforbunds syn på saken, sier skipresident Erik Røste til Dagbladet.

Derfor vrakes Sundby for evig tid

Tidligere byrådsleder for Høyre, Stian Berger Røsland, har vært styreleder i Skiforeningens generalforsamling siden mai 2018.

Til Dagbladet forteller han hvorfor Sundby og Kowalczyk ikke kommer til å motta Holmenkollmedaljen i framtida heller.

- Det står i statutten av Holmenkollmedaljen at hvis man har dopingfellelse, kan man ikke bli tildelt Holmenkollmedaljen, sier Berger Røsland til Dagbladet.

Dette ble nedfelt i statutten, som Dagbladet har fått tilgang til, med virking fra og med 1. januar 2019.

VIL ALDRI FÅ HOLMENKOLLMEDALJEN: Justyna Kowalczyk.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL ALDRI FÅ HOLMENKOLLMEDALJEN: Justyna Kowalczyk.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det samme gjelder Kowalczyk i lys av hennes dopingsak fra 2005/06?

- Ja, hvis man har en fellelse for overtredelse av dopingreglene, får man ikke Holmenkollmedaljen. Da gjør vi ikke noen nærmere vurdering.

- Så Martin Johnsrud Sundby og Justyna Kowalczyk vil aldri motta Holmenkollmedaljen?

- Sundby og Kowalczyk vil aldri få denne utmerkelsen så lenge vi har de statuttene vi har. Da må i så fall de endres.

- Er det noe som tyder på at dette kan bli endret?

- Nei, svarer Skiforeningens styreleder.

Ny regler rammer Sundby

- Det skilles ikke mellom alvorlighetsgraden i dopingsakene til de respektive utøverne?

Kravene

«Holmenkollmedaljen kan tildeles utøvere i nordiske grener og skiskyting som i flere år har oppnådd fremragende resultater i en eller flere av skiidrettens nordiske grener eller skiskyting. Det tas fortrinnsvis hensyn til resultater oppnådd i Holmenkollen. Toppresultater oppnådd i nasjonale og internasjonale renn kan også få betydning for tildeling av medaljen», heter det i statuttene for Holmenkollmedaljen.

- Vi tenker at det er fornuftig å følge reglene som idretten har. Så kan vi ha lange diskusjoner på om de er fornuftig utformet på en måte som tar hensyn til ulike situasjoner og forhold. Det tenker vi er en vurdering som idretten må ta, i stedet for at vi gjør en selvstendig vurdering av alvorlighetsgrad og skyldspørsmål i dopingsakene, forteller Berger Røsland.

- Idretten skiller jo mellom dopingsakers alvorlighetsgrad blant annet gjennom «bevisst og ubevisst doping» og gir ulike dommer i lys av det?

- Idretten skiller mellom saker, ja, men vi tenker at grensen vår går ved en dopingfellelse, forklarer Skiforeningens styreleder.

I statuttene for Holmenkollmedaljen - som Dagbladet har fått tilgang til - står nå følgende nedskrevet:

«Den som er domfelt for brudd på dopingregelverket er diskvalifisert for medaljen. Dersom noen som har fått medaljen senere blir domfelt for brudd på dopingregelverket, tilskrives vedkommende med anmodning om å returnere medaljen. De nye reglene vedr. brudd på dopingregelverket får virkning fra 1 januar 2019.»

Hva med bloddoperne?

Av tidligere vinnere av Holmenkollmedaljen finner vi blant annet dømte bloddopere som Larissa Lazutina, Ljubov Jegerova, Harri Kirvesniemi og Gerhard Grimmer fra DDRs dopingregime på 1970-tallet.

ENDELIG: Martin Johnsrud Sundby vant sitt første individuelle VM-gull i onsdagens 15-kilometer. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Også Andrus Veerpalu, med både gammelt og ferskt dopingbråk rundt seg, har mottatt Holmenkollmedaljen.

Dopingsakene til disse utøverne har oppstått etter at de har blitt tildelt Holmenkollmedaljene.

- Bør ikke disse miste medaljene sine i lys av sine respektive dopingsaker?

- Vi ber ikke om å få tilbake medaljen som de allerede har mottatt, sier Berger Røsland til Dagbladet.

Skiforeningen har ikke tidligere krevd medaljen tilbake fra utøvere som etter utdeling har brutt dopingregelverket. Dette er imidlertid skjerpet inn ved endringene i statuttene, men får ikke tilbakevirkende kraft.

ERKJENNER: Martin Johnsrud Sundby (35) gikk inn på en andreplass under dagens 30 kilometer. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

For tildelinger etter 2019 vil imidlertid mottakere som måtte få en dopingfellelse bli anmodet om tilbakelevering.

Therese Johaug - som også har en fellelse fra 2016, hvor hun var utestengt fram til våren 2018 - mottok for øvrig Holmenkollmedaljen i 2013. Fellelsen hennes skjedde altså etter at hun mottok denne æresmedaljen.

Kowalczyks spesielle dopingsak

Sundby ble som kjent dømt for overtredelse av dopingreglene, gjennom en feiladministrasjon av et i utgangspunktet lovlig astmapreparat. Han ble utestengt i to måneder, etter at han ikke søkte om medisinsk fritak for sin astmamedisin. Dommen er den mildeste man kan få av idrettens voldgiftsrett (CAS).

Når det gjelder Justyna Kowalczyk, testet hun positivt på det betennelsesdempende Dexamethason i 2005. Normal utestengelse er to år for dette stoffet.

Den polske stjernen hadde et forenklet medisinsk fritak (TUE) fra sin lege for behandling av en betennelse i akillesen, men den fylte ikke WADAs krav til ordinært medisinsk fritak.

Derfor fikk hun en to år lang utestengelse av FIS' dopingpanel, en dom hun anket til CAS, fordi hun mente forbudslisten av feiltolket og fordi hun hadde fått en legeerklæring. Kowalczyk ble imidlertid møtt med de samme frasene om utøverens eget ansvar som var hovedbudskapet i sakene til Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby.

Spesielt utfall

Likevel halverte FIS dommen tre uker seinere, fordi de hadde tolket forbudslisten feil, noe WADA påpekte. Da mente Kowalczyk at hun hadde rett til en ny høring for å fremme formildende omstendigheter, noe FIS mente var unødvendig, da disse ble vurdert i forrige høring.

Da saken likevel kom opp i CAS, gikk de hardt ut mot FIS og var klar på at Kowalczyk opplagt hadde krav på å få dommen redusert grunnet nevnte formildende omstendigheter. Da dommen til slutt falt i CAS, hadde imidlertid den polske profilen allerede vært utestengt i 10,5 måneder. Da besluttet CAS at nøyaktige de 10,5 månedene hun allerede hadde sonet, var korrekt straffeutmåling.

Kowalczyk, den polske leiren og flere eksperter mener at straffen hadde vært lavere om dommen hadde kommet før, at 10,5 måneders utestengelse ble straffen fordi hun allerede hadde sonet det da dommen kom. Dette har bidratt til 37-åringens bitterhet og behov for å rakke ned på norsk idretts medisinbruk. Hun måtte også leve med et ufortjent stempel i flere sesonger - noe som har satt spor i den polske langrennslegenden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer