Kjetil Rekdal begrunner trenercomebacket

Vraket flere tilbud. Derfor sa Rekdal ja til Start-jobben:
- Pappa var veldig sliten sist

Kjetil Rekdal (49) er Starts nye trener og har planen klar for å redde sørlandsklubben. Sønnen Niklas Rekdal har stor tro på prosjektet og drar paralleller til da 49-åringen overtok AaFK i 2008.

NY JOBB: Kjetil Rekdal ble presentert som Start-trener i kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
NY JOBB: Kjetil Rekdal ble presentert som Start-trener i kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjetil Rekdal er Starts nye hovedtrener. Det ble bekreftet på en pressekonferanse på Sør Arena fredag kveld.

49-åringen har skrevet en kontrakt ut 2020-sesongen med sørlandsklubben.

- Jeg har alltid likt meg på Sørlandet, og jeg har snytt Start for seriegull og cupfinale, så det er på tide å gi noe tilbake. Dessuten trigget tabellsituasjonen, og jeg liker å jobbe med unge spillere, sier Rekdal på kveldens pressekonferanse.

- Potensialet her i klubben er stort. Det er lenge siden Start har vært i nærheten av å leve ut potensialet. Jeg har en drøm om å bidra til det, forklarer den tidligere landslagskapteinen.

Etter halvannet år som fotballekspert, vender han nå tilbake som hovedtrener i Eliteserien.

Vil bruke pressen

Dagbladet vet at Rekdal har fått flere jobbtilbud etter at han ga seg i Vålerenga, blant annet i en større utenlandsk klubb. Først nå takker han ja til å gjøre comeback som hovedtrener. Det valget begrunner han slik:

- Jeg har ventet på det tilbudet som ville trigge meg mest. Nedskjæringsprosessen i Vålerenga kostet krefter. I fjor var det lite som var aktuelt. Det siste året har jeg sett flere kamper live enn noensinne. Det tror jeg er verdifull erfaring, sier Rekdal, som håper at han har utviklet seg i perioden som ekspertkommentator for Eurosport.

- Jeg tror også det er en fantastisk erfaring at jeg har jobbet så mye i media. Det er en strålende læring for å takle, leve med og bruke pressen akkurat som jeg vil. Å være fotballtrener i dag, er ikke det samme som å være trener for 15 år siden. Det er veldig stor forskjell.

Tor-Kristian Karlsen, sportslig leder i IK Start, begrunner valget av ny hovedtrener blant annet med Rekdals enorme detaljkunnskap og beviselige evne til å danne et lag bakfra, ikke forfra som Start innledet årets prosjekt med.

Rekdals plan

Kjetil Rekdal erkjenner at han har en stor oppgave foran seg med å snu den vonde trenden i Start. Samtidig har han planen klar.

- Situasjonen i klubben er vanskelig. Akkurat nå ligger vi på en plass som tilsier OBOS-ligaen. Vi har 18 kamper på å rykke opp. Det handler om å få et lag som taper mye til å slutte å tape. Så gjelder det å skape et lag som vinner flere kamper enn de har gjort, varsler Starts nye trener.

- Start bør score ett mål mer og slippe inn ett mål færre per kamp. Det er to mål i forskjell. Jeg har ingen tro på at vi skal redde plassen med å forsvare oss til poeng. Vi er nødt til å angripe hver kamp, varsler Rekdal.

- Vi må snu trenden og vinne en bortekamp igjen. Da kan vi heise flagget på Sørlandet og vise at det er mulig å vinne bortekamper i Eliteserien.

- Ungguttene i klubben har et uforløst potensial. Her ligger Starts gylne sjanse. Hvis vi får disse talentene til å gjøre det rette hver kamp, kan det komme en rask forbedring, håper 49-åringen fra Vestnes.

Positiv sønn

Mark Dempsey fikk sparken 18. mai. Start har siden den gang vært på jakt etter den riktige treneren som kan redde sørlandsklubben fra nedrykk.

Uwe Rösler har blitt observert i Kristiansand de siste dagene, og spekulasjonene har følgelig versert om Rösler var på vei til Start.

I stedet er det altså Kjetil Rekdal som skal ta over sørlandsklubben.

Til Dagbladet sier sønnen Niklas Rekdal, som selv spiller i 2. divisjonsklubben Brattvåg, at han har tro på pappas trenercomeback.

I Start ser Kjetil Rekdal et potensial på samme måte som da han overtok AaFK i 2008. Da reddet han sunnmørsklubben fra nedrykk i løpet av en dramatisk høstsesongen og førte dernest tangotrøyene til to cupgull og tre sesonger i Europa League.

- Det er artig at pappa kommer tilbake som trener i norsk fotball. Jeg tror han ser et stort potensial i Start som klubb og Kristiansand som by, slik han gjorde med AaFK, sier Niklas Rekdal til Dagbladet.

- Pappa var veldig sliten da han ga seg sist, men har virket motivert for å ta over en klubb igjen når det rette tilbudet kommer. Jeg har troa, sier Niklas Rekdal, som ikke vet om faren har tenkt å flytte til Sørlandet ennå.

Rekdal: - En grunn til at jeg ble syk

Dagbladet vet at Rekdal takket nei til et trenertilbud i en utenlandsk klubb forrige vinter. Timingen på tilbudet var ikke riktig den gang. Nå griper han imidlertid muligheten i Start.

Kjetil Rekdal trakk seg fra jobben i Vålerenga før forrige sesong og gikk i stedet inn i en rolle som fotballekspert i Eurosport. Begrunnelsen var som følger:

- Jeg følte meg oppbrukt. Jeg var nedkjørt av negative opplevelser over fire år, sa Rekdal i et stort intervju med Dagbladet etter avskjedigelsen.

- Hele juleferien gikk med til å forhandle med Racing Genk om Sander Berge. Jeg fikk ikke nullstilt meg. I jula ble jeg syk 1. juledag og hadde influensa i 14 dager. Når jeg tenker over det, er det en grunn til at jeg ble syk. Du får en del signaler som du må lytte til, sa Rekdal den gang.

Den tidligere norske landslagskapteinen har tidligere hatt stor suksess som fotballtrener, ikke minst da han førte Vålerenga til seriegull i 2005 og AaFK til cupgull i både 2009 og 2011. Som Lierse-trener holdt han på det å gjøre umulige mulig med en imponerende snuoperasjon.

Landslagsjobben

Mannen som senket Brasil i VM i 1998 med norsk fotballhistories mest kjente straffespark, sa i fjor vinter til Dagbladet at han mener at han hadde passet perfekt som landslagstrener.

- Hvorfor mener du det?

- Fordi da får jeg brukt min aller beste styrke: Å prikke et laguttak på kort tid og legge en kampplan. Det passer perfekt for meg. På treninger har jeg overlatt mye av feltarbeidet til assistenter. Jeg har egentlig aldri vært så aktiv der. De som kritiserer meg for å være dårlig på feltet, har kanskje rett, men jeg har aldri vært noen felttrener. Kanskje skal jeg være mer der i min neste trenerjobb, sa Rekdal til Dagbladet i fjor.

Det blir altså IK Start.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer