Vraket fra OL-stafetten i fjor - sølv i VM i dag

Se hvordan Rønning snudde fiasko til suksess.

JUBELDAG: Eldar Rønning var lei av sjuendeplasser og fant ut at noe drastisk måtte gjøres i fjor våres. Belønningen fikk han i dag med VM-sølv på 15 kilometer klassisk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
JUBELDAG: Eldar Rønning var lei av sjuendeplasser og fant ut at noe drastisk måtte gjøres i fjor våres. Belønningen fikk han i dag med VM-sølv på 15 kilometer klassisk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det var etter stafetten i OL i fjor, der Petter Northug ene og alene reddet det norske æren ved å gå laget opp fra 6. plass til sølv, at herretrener Morten Aa Djupvik fikk spørsmålet:

- Var dette et bevis på at norsk herrelangrenn har Petter Northug - og deretter en gjeng med middels gode løpere?

- Det er helt riktig. Hadde vi hatt noen bedre å bruke så ville vi brukt dem, men vi hadde ikke andre, svarte Djupvik.

- Ord blir fattige
Det er nesten nøyaktig ett år siden uttalelsen falt. En av middelmådighetene det ble siktet til var Eldar Rønning, som ikke en gang ble vurdert som god nok til å gå stafetten.

I dag, etter å ha tatt sølv på 15 kilometer klassisk individuell start, var revansjens time kommet. Ikke bare for Rønning, men for Djupvik og norsk herrelangrenn generelt.

Før denne sesongen gjorde både Rønning og bronsevinner Martin Johnsrud Sundby store forandringer i treningsopplegget med ett mål for øye: Å ta medalje på 15-kilometeren i Kollen. Og da var det kanskje ikke så rart at det hersket euforiske tilstander i det norske laget i målområdet.

- Ord blir nesten fattige. Jeg er veldig stolt og glad, både på Eldar og Martins vegne. At vi er to mann på pallen er bare så utrolig moro og velfortjent for de gutta. De har gjort en fantastisk jobb, sier Morten Aa Djupvik.

- Var disse medaljene vel så viktig for norsk herrelangrenn som gullet til Northug på søndag?

- Begge deler er veldig viktige, men for lagets del betyr disse medaljene så enormt mye. At vi er på pallen en dag Petter ikke er med er noe vi har ventet veldig lenge på. Det er fantastisk moro at vi nå lykkes, i det aller beste løpet å lykkes på. Jeg tør ikke en gang tenke på hvordan stemningen blir på løperhotellet i dag. Den blir ubeskrivelig, sier Djupvik til Dagbladet.

Ny kurs
Eldar Rønning brøt en barriere da han vant 15-kilometeren i Otepää 22. januar. Det var hans første individuelle pallplassering i verdenscupen på to år.

Grunnlaget ble lagt allerede i fjor vår - da han og landslagsledelsen i fellesskap ble enige om å stake opp en helt ny kurs.

- Vi har jobbet utrolig godt sammen på samlinger, og ikke sprengt oss på langkjøring. I stedet har har vi bygd oss opp sakte, men sikkert på høsten, og ikke vært i kjelleren før det nærmet seg november. Jeg føler jeg har hatt veldig god kontroll på det fysiske. Så kjørte jeg mitt eget løp med Rodal hjemme i Trondheim, la inn perioder med veldig mye fartstrening; litt mer fartsrettet og mindre motbakker. Trappespenst, intervall på bane, 1000 metere, ettminuttsdrag i motbakke, en del hekkespenst.

- Det har ikke vært noe hokus pokus, men jeg har hatt satt det mye mer i system enn tidligere. I tillegg har vi ikke kjørt oss i senk på samlinger. Vi sattes oss ned med laget og ble enige om hva som måtte gjøres for å ta medalje her i dag, sier sølvvinneren.

Rønning er far til ei jente på halvannet år, og ønsket ikke å reise så mye med laget som tidligere. Det var også mye av grunnen til at han droppet høydesamlingen i Seiser Alm like i forkant av VM.

- Var det en vanskelig beslutning å droppe høyden?

- Ja, det var det egentlig. Høydetrening fungerer for meg, og jeg har gode erfaringer med å legge det inn på høsten. Men før mesterskap har jeg hatt dårligere erfaringer. Det blir litt kjedelig, og jeg greier ikke slappe av på samme måte. Jeg har en datter på halvannet år, og med min familiesituasjon, ville jeg være hjemme og komme inn i vanlig rytme hvor jeg kjørte helt normalt før VM. Det gjorde at jeg kom hit med masse overskudd, og at jeg ikke ble lei på forhånd, sier han.

Takker svigerfar
Planen har fungert perfekt. Men det ville ikke hjulpet mye om Rønning hadde lidd samme skjebne som svenskene - og gått på elendige ski.

Heldigvis traff de norske smørerne perfekt, men det var en lang vei fram dit.

- Jeg testet sju-åtte par i går, og sju i dag. Alternativene var mange, jeg ville ha klister i bunn med dekning, jeg ville ha klister, jeg ville ha tørrvoks, hele pakka. De gjorde en kjempejobb i smøreboden. Jeg endte vel med å gå på klistergrunn med et aller annet tørt oppå. Det var mange andre som bommet med skiene. Vi traff perfekt. Jeg vil bare si hjertelig takk til Kai (Selbakk, svigerfar). 

HISTORISK SLITEN: Selv syreøktene med Vebjørn Rodal kunne ikke måle seg med den utmattelsen Eldar Rønning kjente i målområdet.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HISTORISK SLITEN: Selv syreøktene med Vebjørn Rodal kunne ikke måle seg med den utmattelsen Eldar Rønning kjente i målområdet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Rønning åpnet hardt og ledet både ved passering 2,2 kilometer og 7 kilometer. Avstanden ned til gullvinner Matti Heikkinen var ved andre mellomtid oppe i åtte sekunder.

Men på dette tidspunktet var Rønning i ferd med å bli fryktelig sliten. Og selv om han greide å holde følge fram til 10 kilometer, hadde han ingen muligheten til å matche finnens avslutning.

I mål skilte det 13,3 sekunder.

- Ut på sisterunden var det helt likt. Da tenkte jeg at det kom til å bli utrolig vondt. Jeg så Martin foran meg, han lå på tredjeplass. Jeg tenkte å hente inn han og ta gullet, men det var ikke sjans. Jeg fikk ut alt jeg var god for. De 13 sekundene hadde jeg ikke sjanse til å ta, sier han.

For det gjorde vondt på slutten - enda vondere enn på de verste syreøktene med Vebjørn Rodal.

- Dette var verre, for det varer jo så mye lenger. De siste fem kilometerne tok vel 13 minutter og er noe av det verste jeg har opplevd, sier han til Dagbladet.

- Du så mannen med ljåen?

- Jeg så ham ikke, men jeg hørte ham, flirer Rønning.

Var for snill
Om dagen var en personlig revansj for Eldar Rønning, var det i høyeste grad en oppreisning også for trener Djupvik. Han har fått mye kritikk for mangelen på resultater bak Petter Northug, og før denne sesongen fikk han tilbakemeldinger fra løperne på at han rett og slett var for snill.

HERRELØPERNES REVANSJ: Martin Johnsrud Sundby og Eldar Rønning har samarbeidet tett mot den felles målsettingen, som var medalje på 15-kilometeren. I dag kunne de slippe jubelen løs.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HERRELØPERNES REVANSJ: Martin Johnsrud Sundby og Eldar Rønning har samarbeidet tett mot den felles målsettingen, som var medalje på 15-kilometeren. I dag kunne de slippe jubelen løs. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

De ville ha en mer tydelig og bestemt leder - og det har de fått.

- Føles det som en personlig revansj for deg?

- Litt revansj er det, men absolutt mest glede over å lykkes og at to mann er på pallen i deres viktigste løp så langt i livet. Større enn det blir det ikke.

- Du fikk kjeft for å være for snill - er du blitt slemmere?

- He-he. Jeg var veldig glad akkurat i dag. Jeg fikk tilbakemeldinger på at gutta ønsket en sterkere og tydeligere leder. Jeg føler selv at jeg har jobbet veldig med det siden i fjor vår, og jeg tror fortsatt jeg kan jobbe med det. Tilbakemeldingene fra løperne tyder på at det går riktig vek, sier Djupvik til Dagbladet.