Martin Johnsrud Sundby får ikke Holmenkollmedaljen

Vraket: Grov urett mot Martin

Å nekte Martin Johnsrud Sundby norsk skisports høyeste utmerkelse, er ikke bare ulogisk. Det er et angrep på vår egen ærlige toppidrett.

GLAD VERDENSMESTER: Martin Johnsrud Sundby med sitt første individuelle VM-gull sist uke. Da var han god nok til å få jubel fra oss alle. Hvorfor det ikke holder til Holmenkollmedaljen, er umulig å forstå. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
GLAD VERDENSMESTER: Martin Johnsrud Sundby med sitt første individuelle VM-gull sist uke. Da var han god nok til å få jubel fra oss alle. Hvorfor det ikke holder til Holmenkollmedaljen, er umulig å forstå. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EI snau uke etter at statsminister Erna Solberg utnevnte seg selv til «gratulasjonsminister» og på vegne av Norge omfavnet alle skiheltene våre i Seefeld, er det på tide å gjøre opp for uretten mot Martin Johnsrud Sundby ved å la ham få Holmenkollmedaljen; norsk skisports høyeste utmerkelse

Slett ikke fordi Martin endelig ble individuell verdensmester, men fordi han som skiløper aldri har gjort noe etisk galt. Det er det avgjørende kriteriet for heder i norsk toppidrett.

Nettopp for å beskytte denne sunne nasjonale toppidrettskulturen, er vi nødt til å stå opp for utøvere som Martin. Ellers ødelegger vi både for oss selv, og for den internasjonale kampen mot doping.

ENDELIG: Martin Johnsrud Sundby har ventet lenge, men onsdag fikk han endelig sin første individuelle VM-gullmedalje. Video: NRK. Reporter: Fredrik A. Filtvedt / Dagbladet. Vis mer

I FJOR vår ble Johnsrud Sundby strøket fra lista over dem som var innstilt til å få Holmenkollmedaljen. En enstemmig komité av medlemmer fra Norges Skiforbund, Norges Skiskytterforbund og Skiforeningen hadde nominert Martin sammen med populære Charlotte Kalla og den finske skiskytterveteranen Kaisa Mäkäräinen. Etter alle sesonger som verdens beste langrennsløper og sju pallplasser på rad på 5-mila i Holmenkollen, var han overkvalifisert til å få skisportens høyeste utmerkelse.

Likevel ble navnet hans fjernet fra lista. Det skjedde etter et vedtak i selve styret i Skiforeningen; Norges største og mest tradisjonsrike skiklubb også kjent under det historiske navnet «Foreningen til Ski-idrettens fremme» som arrangerer Holmenkollrennene, drifter løypenettet og til vanlig gjør mye flott sosialt idrettsarbeid i Oslo.

Vrakingen var etisk fundert. Et flertall i styret mente at Johnsrud Sundby sin to måneders straff for brudd på dopingreglene i forbindelse med astmamedisinering gjorde ham uegnet til å få en slik hederspris:

- Holmenkollmedaljen er en ærespris, og årsaken til at den ikke tildeles Martin Johnsrud Sundby, er knyttet til den saken, bekreftet generalsekretær Erik Eide i Skiforeningen til TV2.

Den gang rotet Skiforeningen det ekstra til for seg selv ved å bruke begrepet «rollemodell» i forklaringen, noe de seinere beklaget overfor Martin. Dette begrepet var egentlig ikke en del av grunnlaget for vurderingen i styret om å vrake ham. Der var vrakingen ment å være bare prinsipiell.

Men det er akkurat med både hodet og hjertet vi må vurdere idrettsheltene våre:

  • Hvem er egentlig verdt tårene, klemmene og all rosen?

Det er her gratulasjonsminister Erna Solberg og vi alle kommer inn. Spørsmål er ganske enkelt:

  • Hvordan kan vi omfavne Martin Johnsrud Sundby som verdensmester om vi samtidig hevder at det hefter en idrettsrelatert etisk skavank ved ham?
SOLSKJÆR: Martin Johnsrud Sundby ble satt ut av et spørsmål fra en «argentinsk reporter» under pressekonferansen i forkant av 15-kilometeren onsdag NRK Satiriks bekrefter overfor Dagbladet at det er de som står bak stuntet. Video: NTB Scanpix Vis mer

PRINSIPIELT mener jeg at norsk idrett ikke skal bruke utøvere som er dømt for bevisst doping på noe landslag. Det bør være vår nasjonale gullstandard for å få en ærligere idrett. Men nettopp fordi kravene til egne sportshelter er så høye, må vi evne å se forskjell på etisk svik og regelbrudd.

Dommen mot Johnsrud Sundby fra Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) er helt tydelig. Han er verken mistenkt eller dømt for noe juks. Utestengelsen er juridisk fundert på en uenighet om selve medisineringen. Da hefter det heller ikke noe ved ham. Det finnes ikke belegg i dommen for å påstå at han er uegnet som rollemodell.

Og hvorfor nekter da fortsatt Skiforeningen å gi ham Holmenkollmedaljen?

IRONISK nok er fortellingen fra skimiljøet om Martins påvirkning de siste åra, den stikk motsatte. For det er nettopp det lojale, troverdige treningsfellesskapet rundt Martin på landslaget som har løftet norsk herrelangrenn til et historisk høyt nivå. Selv de som nå er blitt avslørt som bevisste dopere, har stort sett vært for dårlig mot sterke norske løpere i løypa.

Martin Johnsrud Sundby har som mange andre ærlige norske og utenlandske langrennsløpere vist at det er mulig å vinne i langrenn uten å jukse. Det er denne gruppen som nå må beskyttes.

FOR ØVRIG trenger du bare kaste et blikk på den lange lista over vinnere av Holmenkollmedaljen for å skjønne at det med egne definisjoner av begrepet "rollemodell" er en vrien øvelse.

Blant vinnerne finner du Gerhard Grimmer fra DDRs dopingregime på 1970-tallet og dømte bloddopere som finske Harri Kirvesniemi og russiske Ljubov Jegerova og Larissa Lazutina. For ikke å snakke om Andrus Veerpalu, den estiske nasjonalhelten som fikk medaljen så seint som i 2005, lenge etter at han hadde skaffet seg rykte i skimiljøet for en spesiell atferd i forbindelse med de store mesterskapene.

Skal Skiforeningen ta et troverdig oppgjør med uverdige medaljevinnere, må de i det minste forlange at de med dommer for bevisst doping leverer tilbake denne æresbevisningen. Men dette har så vidt jeg vet aldri vært diskutert i foreningens styre.

Midt i de verste dopårene i internasjonal langrenn har altså ingen doper blitt bedt om å sende Holmenkollmedaljen sin i retur.

Hvorfor skal Skiforeningen da uten rettslig grunn fortsatt betvile Martin Johnsrud Sundby sin sportslige etiske standard?

I GÅR ble Andrus Veerpalu, medaljevinneren fra 2 005, kastet ut av Estlands olympiske komité og fratatt sin trenerlisens. Mens nasjonen venter på at han skal tørre og komme fram fra skjulestedet å fortelle sannheten om rollen sin i dopingskandalen fra Seefeld, tar esterne et tydelig oppgjør med landets største sportshelt fordi de smertelig innser hva som er doping.

For det er sannhet; og ikke rykter, dette må dreie seg om. Vi har hatt all kunnskap om Johnsrud Sundbys regelbrudd i snart tre år, og har rapporten fra den internasjonale ekspertkommisjonen som går god for resten av astmamedisineringen på norske landslag.

Da er det opp til oss å bruke disse rettsdokumentene og denne kunnskapen når vi deler ut både gratulasjoner, klemmer og medaljer til skiheltene våre.

Derfor er det på høy tid å gi Martin Johnsrud Sundby både Holmenkollmedaljen og all den rosen han fortjener.

NORSK LAGSEIER: Calle Halvfarsson kjenner seg ikke igjen i Andrew Musgraves påstand og mener Martin Johnsrud Sundby bidro til norsk seier. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer