GOD START: Warren Barguil har fått en så god start på Tour de France at han er med i kampen om en meget god sammenlagtplassering. Foto: Stefano Sirotti/Polaris/Scanpix
GOD START: Warren Barguil har fått en så god start på Tour de France at han er med i kampen om en meget god sammenlagtplassering. Foto: Stefano Sirotti/Polaris/ScanpixVis mer

Vraket i fjor - nå kjemper han med de beste

Her er ett av Frankrikes store fremtidshåp.

(procycling.no): I fjor fikk Frankrike to nye helter da ungguttene Thibaut Pinot og Romain Bardet kjempet med de aller beste i sammendraget.

Sammen med rutinerte Jean-Christophe Péraud klarte de å få tre franskmenn blant de seks beste i sammendraget, og to på pallen.

Sist Frankrike hadde to mann på pallen var i 1984, og det ble stilt store forventninger til særlig Bardet og Pinot foran årets Tour de France. 

Mens de to har tapt tid i både sidevind, punkteringer og brostein den første uka, har en annen franskmann vist seg fra en helt annen side. 

Warren Barguil, merk dere navnet. Han kommer til å prege sykkelsporten i mange år fremover. 

Våken i sidevind — elegant på brostein   
Uten særlig støtte fra laget var Barguil våkent med da det sprakk opp i sidevinden på den andre etappen. Ikke nok med det, han så komfortabel ut på brosteinen på den fjerde etappen.

TV-bildene viste en hengslete franskmann som ikke så ut til å ha gjort annet enn å sykle på de brosteinsbelagte kjerreveiene. 

Når rittet på tirsdag går inn i Pyreneene så har han en god mulighet til å havne godt inne blant de ti beste i sammendraget, og han kan kjempe om å bli beste franskmann i sammendraget, nå som de andre franskmennene har mistet mye tid. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal legges til at Barguil selv tapte mye tid på lagtempoen, men målt mot de andre franskmennene så ble tidstapet lite.

Syklet på hjemmebane   
På søndagens lagtempo syklet Barguil i den hvite ungdomstrøya på lån fra Peter Sagan. Stort for en ung franskmann som syklet i hjemlige trakter. Den lille byen han kommer fra, Hennebont, ligger like ved der lagtempoen startet i Vannes.

- Det var et stort øyeblikk å bære den hvite ungdomstrøyen. Det er meget spesielt for meg, og et stort øyeblikk i min karriere.  

Selv tar Barguil sammenlagtforventningene med stor ro.

- Om alt stopper for meg i fjellene, så har jeg lært masse den første uken. Jeg bekymrer meg ikke om det. Det er min første Tour og jeg har tenkt å komme tilbake, sier Barguil til L'Équipe.

Slått av nordmann
Selv om han fortsatt er veldig ung, og debuterer i Tour de France, så har han vist seg frem før.

La oss gå noen år tilbake i tid, nærmere bestemt til 2011. 

Det store høydepunktet på kalenderen for mange U23-ryttere er Tour de L'Avenir, eller ungdommens Tour de France som det også kalles. En pur ung Barguil imponerer i det franske rittet. Han vinner én etappe og blir nummer fem sammenlagt.

Plassen bak en ikke helt ukjent nordmann, Vegard Stake Laengen.

Sesongen etter vant han det franske rittet sammenlagt, ett sekund foran colombianeren Juan Ernesto Chamborro, og sikret seg samtidig en proffkontrakt med det nederlandske laget Argos-Shimano. 

Tok proffsirkuset med storm   
Det tok ikke lang tid før Barguil markerte seg i proffenes rekker også.   

Han fikk muligheten til å prøve seg i en Grand Tour, da han ble tatt ut til å kjøre Vuelta a España mot slutten av sesongen. Angrepsvillig og uredd gikk han i brudd på flere etapper

På den 13. etappen ble det fullklaff. I en intens finale utmanøvrerte han bruddkameratene sine og tok karrierens hittil største seier.   

Det tok ikke mange dagene før franskmannen var på farten igjen. På toppen av en lang bakke spurtet han ned Rigoberto Uran, og sto dermed igjen med to etappeseire fra sin første Grand Tour. 

Ble vraket   
Barguil uttalte at hans store mål for 2014 var Tour de France. Giant-Shimano valgte å bygge laget sitt rundt Marcel Kittel, da ble det ikke funnet plass til klatreren Barguil, noe han naturlig nok tok svært tungt.

Etter vrakingen fulgte det mange rykter om at Barguil ville forlate laget etter sesongen, men han svarte på alle ryktene med å signere en ny toårskontrakt med det nederlandske mannskapet.

Han kom etterhvert over skuffelsen, og ladet opp til Vuelta a España. I motsetning til året før der han jaktet etapper, gikk han denne gangen for en fremskutt sammenlagtplassering.

Han endte til slutt opp som nummer åtte, drøye tolv minutter bak vinneren Alberto Contador. 

Med ett år til på baken og større erfaring, blir det spennende å se hva han kan få til på hjemmebane når det virkelig drar seg til. En ting er sikkert, han har satt seg selv i en meget god posisjon til å vise at lagledelsen gjorde et klokt valg da de tok han med til Frankrike.

PS! Du kan følge Barguil og de andre rytterne gjennom den første fjelletappen LIVE på procycling.no i morgen fra klokken 12.35  

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

ELEGANT: Måten 60 kilo lette Barguil manøvrerte seg fram på brosteinen imponerte mange. Foto: Stefano Sirotti/Polaris/Scanpix
ELEGANT: Måten 60 kilo lette Barguil manøvrerte seg fram på brosteinen imponerte mange. Foto: Stefano Sirotti/Polaris/Scanpix Vis mer