Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-uttak langrenn:

Vraket: Nå kan ikke engang kongen redde denne OL-plassen

Sportslig fiasko for en av sportens flotteste og mest populære løpere.

FOR SEINT TIL Å HJELPE: Anders Gløersen har gitt oss mange flotte skiopplevelser. Nå kan ikke engang kong Harald hjelpe ham til OL: FOTO: Erlend Aas / Scanpix
FOR SEINT TIL Å HJELPE: Anders Gløersen har gitt oss mange flotte skiopplevelser. Nå kan ikke engang kong Harald hjelpe ham til OL: FOTO: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VETERANEN Anders Gløersen hadde dagens 15km i NM som sin eneste sjanse til å komme seg til OL. Det holdt ikke. Lang tids sykdom har ødelagt for mye av den vanlige formen. Nå kan ikke engang den mer enn skiinteresserte kong Harald trekke i de rette trådene for å skaffe et olympisk startnummer til denne populære løperen.

Den norske kongerekka har en stolt historie for slik omtanke for sportens trofaste slitere. Det var jo Haralds far; skimajesteten Olav hedret med egen skulptur i Holmenkollen som før OL i Squaw Valley i 1960 hjalp den seinere så folkekjære radioreporteren Håkon Brusveen til likevel å få gå den olympiske 15km.

Der ble det gull for den da 33 år gamle løperen. Akkurat det samme som Andersen Gløersen skulle ha gått for i Pyeongchang.

HÅKON BRUSVEEN var opprinnelig ranket bak store skinavn som Harald Grønningen, Hallgeir Breden, Magnar Lundemo, Einar Østby og Sverre Stensheim. Den lange veien til Nord-Amerika, gjorde at han ble holdt tilbake i Norge som hjemmeværende reserve. Men der vant han et par testrenn som viste det hjemlige skipublikummet at dette OL-uttaket var helt feil.

En journalist fra Aftenposten henvendte seg til Slottet med spørsmålet om ikke Brusveen var forbigått, og svaret fra kong Olav var ikke til å ta feil av for skiledelsen. Via sin kabinettnettsekretær svarte han:

FLOTT NM-PALL: Simen Hegstad Nygård sammen med bronsevinner Daniel Stock (til venstre) og sølvvinner Per Kristian Nygård. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
FLOTT NM-PALL: Simen Hegstad Nygård sammen med bronsevinner Daniel Stock (til venstre) og sølvvinner Per Kristian Nygård. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg ser gjerne at Brusveen blir med til Squaw Valley.

Og sånn ble det. Vel framme i OL var formen fortsatt så god at Brusveen at han snek seg noen sekunder foran de to skilegendene Sixten Jernberg og Veikko Hakulinen.

Dengang hadde altså kongen rett.

DET kunne kong Harald også hatt. Få har fulgt langrenn så tett så lenge som ham. Men det han ser nå er at norsk langrenn er blitt så bredt og sterkt at det stadig må ryddes plass til nye unge løpere. Som bronsevinner Daniel Stock, Gjøran Tefre (5), Johan Tjelle (7) og Jan Thomas Jensen (8).

Ingen av dem rekker helt fram til OL. Det er heller ikke poenget. Den imponerende rekrutteringen i norsk langrenn gir ingen rask løsning på vanskelige uttak, men den sørger for stadig nye løpere som kan gjøre det godt internasjonalt.

FRA dette noe reduserte feltet på 15km fri gjelder det Simen Hegstad Krüger. Det var jo bare et halvår siden han var en av de løperne som det var aktuelt å ofre i verdenscupavslutningen for å gi plass til en annen gammel norsk storhet. Det skjedde ikke, og igjen er det lett å se hvorfor kritikerne av landslagsledelsen tok så fullstendig feil:

  • Krüger vant sitt første individuelle NM-gull på en så uanstrengt måte at han drar til OL som en mulig medaljevinner på denne distansen.

Du trenger ikke ha et kongeblikk for å se akkurat det.

MEN mest av alt trenger vi et folkelig blikk for å skjønne den store betydningen av slike brede, flotte Norgesmesterskap på ski.

For de største øyeblikkene i dag var intervjuene på statskanalen der de som hadde overgått seg selv kjempet med følelsene. Det gjaldt lokale Berthe Anette Svenskerud som i fjor stilte det utfordrende spørsmålet til langrennsledelsen i Norges Skiforbund om hvorfor de ikke brukte full kvinnekvote i verdenscupen. Akkurat den svikten var kanskje den største tabben av langrennsledelsen i en sesong der de ellers ble kritisert for det meste.

Følelsene tok også Per Kristian Nygård; løpsfenomenet fra Vestre Spone som har slitt og slitt for seg selv i forsøket på å nå verdenstoppen i langrenn. En sølvmedalje i NM betyr ikke at han er der, men det betyr at det kan bli flere norske mesterskap på ski med lange ventelister for å få være med på opplevelsen om endelig å overgå seg selv i sporet.

Lite i norsk idrett er større enn det.

FOTNOTE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen kom så voldsomt raskt i form at hun med sølvet på 10km tett bak Marit Bjørgen utfordrer laguttaket på samme distanse i OL. Her avgjør til slutt formen noen dager før OL-start.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!