Vraket seg selv fra førsteetappen

Stian Eckhoff nektet først å snakke med noen etter kollapsen på stafetten. Etterpå fortsatte han med å avskrive seg selv fra framtidige førsteetapper.

HOCHFILZEN (Dagbladet):-  Jeg føler meg ikke lenger kapabel til å gå førsteetapper. Jeg har avskrevet meg selv etter innsatsen på de siste stafettene, sier en svært skuffet Stian Eckhoff til Dagbladet.

I Östersund for to uker siden sprakk Eckhoff på stående skyting, pådro seg én strafferunde og vekslet som 14. mann - 48 sekunder bak teten.

I går gikk det enda verre.

To strafferunder gjorde at Norge vekslet 1.27 minutter bak ledende Russland - og i praksis var hektet av etter bare én etappe. Selv gode etapper av Egil Gjelland og Ole Einar Bjørndalen kunne ikke forhindre at Norge gjorde sin dårligste stafett på fryktelig lenge, om man ser bort fra diskvalifikasjonen i Oberhof 6. januar i fjor.

I mål var Norge bare nummer åtte.

Mangler selvtillit

Nå vil Eckhoff bytte til en annen etappe i Oberhof over nyttår - om han får fornyet tillit.

-  Jeg har gått en del knallgode annen- og tredjeetapper. De er mye mer individuelle og man får gå sitt eget løp. På første etappe er det et jævla trykk, man blir presset hit og dit, og det er mye knuffing i feltet. Per i dag har jeg ikke akkurat kjempelyst til å gå først, erkjenner Eckhoff.

-  Hva skjer med deg på stående skyting?

-  Jeg finner ikke roen, og binder meg. Men på liggende har jeg bra selvtillit, og gjør jobben jeg skal.

-  Hva sier de andre gutta?

-  Ole Einar er helt klar på at jeg bør gå en annen etappe. Og jeg forsto på Alexander (Os) at han var langt fra fornøyd. Jeg ga ham et elendig utgangspunkt. Dritdårlig! sier Eckhoff.

Ole Einar Bjørndalen synes Eckhoff bør få slippe dersom lysten er borte.

-  Det er viktig å føle seg trygg på den etappen, og når Stian ikke er det, kan det være smart å gå en annen etappe.

Fortsatt aktuell

Det er trener Roger Grubben enig i.

-  Det er naturlig at Stian går en annen etappe neste gang, ja, sier Grubben til Dagbladet.

-  Skjøt han seg bort fra kommende førsteetapper?

-  Stian er en av de aktuelle på første etappe i OL. Han er bra trent, manøvrerer godt i teten og er i utgangspunktet kald og rolig. Han gikk en del gode førsteetapper forrige sesong, og vi håpet han skulle dra med seg de gode opplevelsene derfra. Det har dessverre ikke skjedd.

-  Men dette dreier seg ikke om Stians ferdigheter. Det viser bare hvor spesifikk selvtillit er. I en annen setting ville ikke Stian skutt to strafferunder, sier Grubben.

I går var både Halvard Hanevold, Frode Andresen og Lars Berger utelatt fra stafettlaget. Relativt ukjente Alexander Os - som lå an til en kjempeplassering på sprinten før han glemte å gå en strafferunde - ble foretrukket.

Det har vært planlagt lenge, hevder Grubben.

-  Jeg har hele tiden planlagt rullering. I OL skal vi ha minumum to aktuelle på hver etappe.

Veldig profesjonelt

Det sier egentlig seg selv, for man vet aldri med skader og sykdom. Men det må være lov å mislykkes.

Grubben fant likevel lyspunkter på en ellers begredelig norsk dag. Egil Gjelland hadde tredje beste tid på sin etappe, og Ole Einar Bjørndalen den beste ankeretappen.

-  Det er veldig profesjonelt av dem å gjøre det de skal selv om vi var ute av tetkampen. De gir ikke opp, og tar oss med videre. Det sier noe om moralen i dette laget, sier Grubben.

  • Hvem mener du bør gå på det norske stafettlaget?
SLITER: Skiskyttergutta ble bare nummer åtte på gårsdagens verdenscupstafett. Stian Eckhoff tar sin del av skylda.