Vraket seg selv til stafetten etter ekstrem-tiltak

Didrik Tønseth satset alt han hadde på å jakte VM-gullet i Seefeld. Så tøff var oppladningen at trønderen ikke tør ta sjansen på å gå en stafettetappe for Norge fredag.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEFELD (Dagbladet): Det store spørsmålet da Eirik Myhr Nossum skulle ta ut det norske stafettlaget var hvem som skulle gå den første etappen. Valget sto mellom Didrik Tønseth og Emil Iversen.

Tidligere i vinter har Iversen vært den sterkeste og har levert gode klassiskrenn gjennom hele sesongen. På 15 kilometer klassisk i Seefeld var imidlertid Tønseth best, og slo lagkompisen med over et halvt minutt.

Da Eirik Myhr Nossum leste opp det norske stafettlaget var det Iversen som sto oppført på den første etappen. Tønseth var ute.

– Jeg var helt klar for å vurdere Didrik Tønseth sterkt til den stafetten, men er vi usikre går vi for det sikre, fortalte Eirik Myhr Nossum til pressen og en stor gruppe norske fans som hadde møtt opp for å få med seg stafettuttaket.

Afterski #7: Nytt gull til Therese Johaug, bronse til Ingvild Flugstad Østberg og bronse til kvinnenes hopplandslag. Med andre ord: Mye å glede seg over i den syvende utgaven av Dagbladet TVs eget ski-VM-program. Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Lurer egen kropp

Det ble nemlig aldri behov for en grundig vurdering fra landslagstreneren. Kvelden før uttaket skulle gjøres oppsøkte nemlig Didrik Tønseth sin sjef og trener og fortalte at han trodde det var best om stafetten gikk uten ham.

Tønseth gjennomfører nemlig et beinhardt opplegg før han går sine viktigste renn. 27-åringen la før denne sesongen om til såkalt «karbo-loading», hvor han trener knallhardt før frokost på renndager for å «lure» kroppen til å ta opp mer karbohydrater.

– Jeg har holdt på med dette en stund og det fungerer veldig godt for meg, sier Tønseth til Dagbladet etter onsdagens

Årsaken til omleggingen var at målinger har vist at han er langt unna normal forbrenning, og at han har hatt store problemer med at han går tom for næring. Det har skapt problemer for Tønseth.

Tønseth har tidligere gått gode renn dagen etter karbo-loadingen, men har aldri tidligere forsøkt seg på et renn på dag to. Nossum forteller at han og Tønseth likevel var enige om at gambling med en eventuell stafett var det eneste rette.

– Det er ikke noe vi begynte å snakke om her, det er noe vi har snakket om tidligere. Vi la jo planen tidlig på hvordan løpet inn mot 15 kilometer skulle bli. Jeg kjenner han så godt og han kjenner seg selv så godt at vi visste at det var en gamble i forhold til stafett, forteller Nossum.

– Det løpet han kjører, det koster. Det fungerer veldig godt for ham, men det koster. Jeg var helt enig i at da får stafett være stafett, han skulle prøve å gå for det individuelle gullet, fortsetter treneren.

Roser Tønseth

Etter medaljeseremonien tidligere på kvelden onsdag fortalte Tønseth til Dagbladet at han var usikker på om han klarte å gå en god stafettetappe på dag to. Det var også dette han seinere fortalte Nossum, som gjorde trenerens valg av det enkle slaget. Norges landslagstrener er full av godord om Tønseths selvransakelse.

– Det er Tønseth som er dønn ærlig og sier at han vurderer at noen andre er bedre enn seg på dag to etter en sånn kraftanstrengelse. Det gjør meg ekstremt stolt over å være landslagssjef for den gjengen her, sier Nossum.

– Hadde Didrik gått om du måtte ta valget selv?

– Oi. Jeg er usikker på det. Jeg vet ikke. Det hadde vært en helt annen vurdering som jeg måtte tatt der og da, sier en ærlig landslagstrener.

Tønseths valg med å si fra til treneren om at han var usikker på om han burde gå, er andre renn på rad hvor norske løpere har stilt posisjonen sin til disposisjon på et renn de var kvalifisert for, etter at Johannes Høsflot Klæbo gjorde tilsvarende på 15-kilometeren.

– Det gjør det alltid enkelt når du har utøvere som er så dønn ærlige som og som er lagspillere og setter laget foran seg selv. Det er et ønske jeg har hatt, at vi skal komme dit, men det er ikke enkelt i en individuell idrett. Jeg er stolt og glad, nå hadde vi Johannes foran 15-kilometeren som gjorde noe veldig likt og det sier litt om den mentaliteten som er i den løpergruppa nå, sier Nossum.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer