Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ole Einar Bjørndalen:

Vraket til OL. Nå debuterer han i EM

Ole Einar Bjørndalen: - Motivasjonen min er det ikke noe å si på. Jeg kunne gått kretsrenn i morgen, jeg.

KLAR FOR MESTERSKAP: Ole Einar Bjørndalen klarte ikke å kvalifisere seg til sitt sjuende OL, men veteranen har likevel ikke gått sitt siste mesterskap i skiskyting. Neste uke debuterer 43-åringen i EM istedet. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
KLAR FOR MESTERSKAP: Ole Einar Bjørndalen klarte ikke å kvalifisere seg til sitt sjuende OL, men veteranen har likevel ikke gått sitt siste mesterskap i skiskyting. Neste uke debuterer 43-åringen i EM istedet. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan ikke ha vært enkelt, å se tidenes mestvinnende vinterolympier i øynene å si at han ikke får være med til de olympiske vinterlekene i Pyengchang - som ville vært Ole Einar Bjørndalens (43) sjuende OL.

Men det var altså beskjeden konstituert idrettssjef Per Arne Botnan måtte overlevere, sammen med fysisk trener Egil Kristiansen og skytetrener Sigfried Mazet.

Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen, Johannes Thingnes Bø, Lars Helge Birkeland, Henrik L’Abbee-Lund og Erlend Bjøntegaard er de seks OL-uttatte skiskyttergutta.

Les også: Dette er ingen vraking. Det er å ta Ole Einar på alvor som sportens største mann

Ole Einar Bjørndalen (43) har forlenget karrieren sin flere ganger:

Han skulle legge opp etter OL i Sotsji for fire år siden - men gull på sprinten og mixstafetten i Russland førte til at han siktet mot et karriereslutt i VM i Holmenkollen i 2016.

I Oslo for to år siden fikk han med seg både gull (stafett), to sølv (sprint og jaktstart) og bronse (fellesstart), så selv om han da hadde fylt 42 år, så var det ingen sportslig grunn for skiskytterlegenden å trekke seg tilbake.

Dermed ble OL i Pyengchang - en siste mulighet til å plusse på de 13 OL-medaljene - satt som et siste mål. Det får mannen med navnet sitt gullskrift i OL-historien altså ikke anledning til.

Og han er - selvsagt - ikke enig i vrakingen.

Ba om møte

- Hva kan jeg si? Det var selvsagt ikke en hyggelig beskjed å få, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

På grunn av svake resultater før jul var han egentlig ikke sportslig kvalifisert til å gå rennene i Oberhof og Ruhpolding på nyåret. Men fordi han er den han er, så lot landslagsledelsen veteranen få de ekstra mulighetene til å klare OL-kravet.

52. plass på sprint i Oberhof, og 42. plass på 20-kilometeren i Ruhpolding beseglet hans OL-skjebne.

Bjørndalen innså hvilken vei det bar, og ba om et møte med landslagsledelsen etter 20-kilometeren i Ruhpolding for fem dager siden.

Man følte at formen var i anmarsj, og at han ville være en medaljekandidat når vi kom til OL-starten i februar.

Men han kom ingen vei med argumentet. Botnan & co. hadde bestemt seg. OL i Pyeongchang går uten Ole Einar Bjørndalen på startstreken.

Samtidig er Bjørndalen krystallklart på at han har forståelse for uttaket, og sånn sett ikke er bitter:

- De som er tatt ut til OL er kjempegode. Jeg håper de rasker med seg det som er av medaljer, sier han til Dagbladet.

- Medaljekandidat

- Mener du at din evne til å prikke inn form til mesterskap burde talt til din fordel?

- Det er ikke min oppgave å bedømme, og jeg er jo inhabil i det spørsmålet. Jeg tror jeg kunne vunnet medalje i OL, men jeg har bare meg selv å takke. Jeg har ingen andre å skylde på, sier Ole Einar Bjørndalen.

Han og kona Darja Domratsjeva har kjørt et eget OL-opplegg denne sesongen. Bjørndalen utelukker ikke at situasjonen kunne vært annerledes dersom han hadde trent mer med det norske landslaget i løpet av sommeren.

Da ville han fått konkrete svar på hvor han lå i forhold til flere av de beste i verden.

- Det kunne sikkert vært fornuftig å trene mer med landslaget, men slik situasjonen var for meg, så var det ikke gjennomførbart, sier Bjørndalen.

Bjørdalen og Darja Domratsjeva fikk datteren Xenia i oktober 2016, og den nye hverdagen som foreldre gjør naturligvis at de må legge opp livet og treningen litt annerledes.

- Flere årsaker

- Hva gikk feil, ettersom du ikke klarte OL-kravet?

- Jeg ønsker ikke å gå spesifikt inn på det nå, utover å si at det er min egen skyld at jeg ikke har klart OL-kravet. Jeg lyktes ikke med planen min, og det er forskjellige årsaker til det, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

Kona Darja er tatt ut til vinterlekene for Hviterussland. Det er dermed ikke utelukket at Bjørndalen også reiser til Pyeongchang, som støtte for Domratsjeva.

- Dette er ganske nytt for meg, så vi har ikke snakket om det ennå.

Domratsjeva reiser til Sør-Kora som tittelforsvarer i tre øvelser; jaktstart, 15-kilometer og fellesstart.

Det som derimot er klart er at Bjørndalen ikke har gått sitt siste mesterskap for Norge. Nå som OL røk, så stiller han til start i EM i italienske Ridnaun neste uke.

Det ligger bare en times kjøretid unna Anterselva, der Bjørndalen og kona trener i den italienske fjellheimen for tida.

Håper på flere renn

Bjørndalen hevder det er null problem å motivere seg til sitt første europamesterskap i skiskyting, selv om han er vraket til OL.

- Motivasjonen min er det ikke noe å si på. Jeg kunne gått kretsrenn i morgen, jeg, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

Han er innstilt på å fullføre resten av verdenscupsesongen, dersom han får muligheten etter OL.

- I utgangspunktet er nok de seks som er tatt ut til OL, også de samme som får gå verdenscup etter OL, men jeg er klar dersom jeg får muligheten.

Siden han vant sin første verdenscupseier for 22 år siden kan Bjørndalen se tilbake på utrolige 95 verdenscupseirer og 58 medaljer i VM og OL.

Men om det blir satt et endelig punktum for en eventyrlig karriere etter denne sesongen, det har han ikke svaret på per i dag.

- Det må vi diskutere i familieråd til sommeren, sier han.

Så hvem vet, kanskje slår veteranen kraftig tilbake og kvalifiserer seg til VM i Östersund neste år ..?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!