Vraket TV-jobb for å jobbe med Carlsen

- Det var ikke vanskelig.

HAR DRØMMEJOBBEN: Jon Ludvig Hammer hadde et lett valg med å vrake TV 2 da han ble bedt om å være sekundant for Magnus Carlsen under VM-kampen i Russland. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HAR DRØMMEJOBBEN: Jon Ludvig Hammer hadde et lett valg med å vrake TV 2 da han ble bedt om å være sekundant for Magnus Carlsen under VM-kampen i Russland. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

SOTSJI (Dagbladet): Jon Ludvig Hammer har fått mye skryt for jobben som TV 2s sjakkekspert under Magnus Carlsens turneringer det siste året. Før VM-kampen mot Vishy Anand måtte Norges nest beste sjakkspiller velge mellom TV-arbeid og det å være en del av barndomskompisens støtteapparat.

- Det var ikke vanskelig. Å være sekundant var absolutt høyest på ønskelisten, forteller Hammer til Dagbladet.

Blir ikke større Vi møter 24-åringen med de karakteristiske krøllene og den sjarmerende talefeilen på kontoret til Carlsen-manager Espen Agdestein i Oslo sentrum. På sedvanlig energisk vis prater Hammer om hvordan han forberedte bestemte åpninger dag etter dag under VM i India. De fikk Carlsen levert ferdig analysert til frokosten. Etter at Carlsens maktdemonstrasjon var et faktum, trakk det norske sjakkfenomenet fram nettopp Hammers bidrag som en viktig suksessfaktor.

Hammer innrømmer lett at jobben betyr mye for ham.

- Jeg tror en VM-match er noe av det største en sjakkspiller kan være med på. Det er ingenting som kan sammenlignes med det. I hvert fall ikke nå som vi har så stor interesse rundt sjakken i Norge.

- Koser meg med sjakken Det er bare ett år siden Hammer kunne ta del i det han betegner som en «uforglemmelig feiring» av Norges første verdensmester i sjakk. Det skjedde etter at han hadde satt sine egne journalistikkstudier på vent for å hjelpe kompisen sin.

De siste 12 månedene har han brukt til å kombinere egen sjakkkarriere med kommentatorjobbing og sekundantarbeid for Carlsen. Det ønsker han å fortsette med.

- Jeg koser meg med sjakken for tiden. Min ambisjon er å kunne leve av det. Enten som spiller, sekundant eller TV-kommentator. Akkurat nå føler jeg jeg har en veldig fin miks av alle tre, sier Hammer.

Hemmelighetsfull Foreløpig er det bare Hammer og sjefsekundant Peter Heine Nilsens deltakelse i Carlsens analyseteam som er offentliggjort. Selv om verdensmesteren skulle ha flere analytikere med seg, noe som er sannsynlig, vil navnene holdes hemmelig. Franske Laurent Fressinet (32) og russiske Jan Nepomnjasjtsji (24) er imidlertid spekulert på som andre mulige hjelpere.

- Jeg kan ikke si noe om hvor mange, eller hvem, det er, men jeg kan si noe om hvorfor vi ikke forteller det. Det er fordi det kan være at det er åpninger som enkelte er eksperter på, sier Hammer.

- Så hvis vi fortalte at han eller han skal være med i teamet, så vil Anand med en gang tenke at han er spesialist på den åpningen og han på den åpningen. Driver vi å fokuserer vår energi på de åpningene da, kan det være katastrofe for oss, forklarer han.

Mens Heine Nilsen vil være ved Carlsens siden under kampen i Sotsji, kommer Hammer og det øvrige temaet til å ha base et annet sted. Hvor det blir, holdes også hemmelig.