Vrakgodset vil bli toppscorer

BODØ (Dagbladet): Bodø/Glimt- Stabæk 4-0. I 1996 fikk han beskjed av Viking-trener Poul Erik Andreassen: - Du kommer aldri til å slå igjennom i tippeligaen. Nå skyter Bengt Sæternes seg oppover toppscorerlista - som midtspiss for Bodø/Glimt.

- Jeg glemmer aldri det Andreassen sa til meg, en kritikk han forøvrig har gjentatt i media hver gang han har fått sjansen til det. Jeg synes han er barnslig, sier Sæternes (24).

Nå er rollene snudd: Andreassen må forlate Viking, Sæternes gjør suksess i Glimt.

Kjeppjaget

Som 21-åring ble Egersund-gutten nærmest kjeppjaget fra Viking - uten å ha fått sjansen til å vise seg fram i løpet av et helt år. Han ble solgt til Odd, der han spilte 1. divisjonsfotball i et år. Da så Bodø/Glimt monn i tanksenteren.

I fjor scoret han ni ganger. I år er det blitt 11 på bare 17 kamper. Sæternes gikk skadet til midten av mai, og mistet starten på sesongen. I går laget Bengt 2-0 på en praktfull kraftheading, skaffet Glimt straffen som ga 4-0, og kom seg til fem andre feite sjanser.

Vil bli toppscorer

- Jeg burde scoret minst ett til. Men spillemessig var jeg god, mener Glimt-spissen.

Nå ser Bengt fram til fortsatt klatring på scoringslista. Der har han for tida åtte mann foran seg - halvparten av dem innen nær rekkevidde.

Neste sesong håper han å toppe lista alene:

- Jeg kan klare det. Men for å bli toppscorer må du nesten ta straffene også. Og Tommy Bergersen er «dessverre» fast straffeskytter hos oss - og litt for sikker.

På topp med straffer

Bare to av dem som ligger foran ham på toppscorerlista - Lillestrøms Helgusson og Rosenborgs Dahlum - skyter ikke straffer for sine lag. Hittil i år er Glimt blitt tildelt sju straffespark. Bergersen og Staurvik har svidd hver sin, mens fem har endt med scoring.

Med samme uttelling ville Sæternes ha tronet alene på toppscorerlista med 16 mål.

Ligner Vieri

Bengt Sæternes minner om Italias tanksenter Christian Vieri: God på hodet, sterk som en okse og hurtig.

- Sammenlikningen er ikke dårlig. Både Vieri og jeg sliter tidvis med teknikken, smiler Bengt.

Han legger ikke skjul på at Serie A frister ham:

- Dersom jeg skal ut, vil jeg gjerne spille der det er varmt. Verona har visstnok sett meg en gang.

- Bengt har først og fremst en veldig gjennombruddskraft. Han er god rettvendt og flink til å avslutte. Skadefri kan han bli toppscorer, sier Glimt-trener Dag Opjordsmoen.