Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ole Einar Bjørndalen ikke til OL

Vraking vekker oppsikt i Russland: - Jeg er sjokkert

Mener den 43 år gamle nordmannen må få delta i Sør-Korea.

IKKE TIL SØR-KOREA: OL-vrakingen preger Ole Einar Bjørndalen. Og russerne. Foto: NTB Scanpix
IKKE TIL SØR-KOREA: OL-vrakingen preger Ole Einar Bjørndalen. Og russerne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russiske TV-kommentatoren Dmitry Guberniev (44) skriver i et innlegg på Instagram at han er sjokkert over at Ole Einar Bjørndalen (43) er vraket til OL.

Nyheten ble kjent i går. I Norge er det delte reaksjoner, men også i Russland får vrakingen stor oppmerksomhet.

- Ole Einar Bjørndalen kvalifiserte seg ikke til OL i Sør-Korea. Han er tidenes skiskytter. Jeg er sjokkert, skriver Dmitry Guberniev, som er en stor profil i skiskyttermiljøet.

STØTTER BJØRNDALEN: Den kjente, russiske sportskommentatoren Dmitry Guberniev skriver på Instagram at han er sjokkert over vrakingen av Ole Einar Bjørndalen. Han har lagt ut et bilde av de to fra en tidligere anledning.
STØTTER BJØRNDALEN: Den kjente, russiske sportskommentatoren Dmitry Guberniev skriver på Instagram at han er sjokkert over vrakingen av Ole Einar Bjørndalen. Han har lagt ut et bilde av de to fra en tidligere anledning. Vis mer

Men det stopper ikke der: I avisa Sport-Express tar spaltist Natalya Maryanchik til orde for at Den internasjonale olympiske komité (IOC) nå må redde Bjørndalen. Hun appellerer direkte til den tyske presidenten, Thomas Bach.

Hun skriver:

- Ole Einar Bjørndalen er en legende. Han har deltatt i seks OL og vunnet åtte gullmedaljer. I en alder av 43 år forsøkte han å komme til OL, men overvurderte kapasiteten sin. Ledelsen for det norske skiskytterlandslaget har absolutt opptrådt korrekt ved å la prestasjoner gå foran tidligere meritter. Men hva hindrer deg, Bach, fra å komme med en spesialinvitasjon, sånn at Bjørndalen kan delta utenfor den nasjonale kvoten?

Spaltisten fortsetter:

- Hvorfor kan ikke en utøver som har glorifisert den olympiske bevegelsen i to og et halvt årtier få en sånn gave på slutten av karrieren? Du vil kanskje si at det er imot reglene. Men reglene lager dere selv, skriver Maryanchik - og viser til russere som tvinges til å delta under nøytralt flagg på grunn av oppvasken rundt statlig doping.

- Når du vil, kan du være kreativ, skriver hun.

Oppsiktsvekkende

I en tid da du skulle tro at Russland har mer enn nok med seg selv, er støtten til Bjørndalen oppsiktsvekkende. Per i dag synes sjansen hans å være at Olympiatoppen vraker innstillingen fra skiskytterledelsen. Men det skal mye til.

Bjørndalen fyller 44 år 27. januar. I et intervju med Dagbladet mandag la han ikke skjul på at han er skuffet:

- Hva kan jeg si? Det var selvsagt ikke en hyggelig beskjed å få.

- Hva gikk feil, ettersom du ikke klarte OL-kravet?

- Jeg ønsker ikke å gå spesifikt inn på det nå, utover å si at det er min egen skyld at jeg ikke har klart OL-kravet. Jeg lyktes ikke med planen min, og det er forskjellige årsaker til det.

Hastemelding

At han ikke skal til OL ble mandag sendt ut som hastemelding på store nyhetsbyråer som AFP og DPA.

- Det var det sportslige som talte i første rekke. Han har to 18.-plasser som best i verdenscupen denne sesongen, men vi har lagt vekt på hele totalvurderingen, sier konstituert sportssjef i skiskytterforbundet, Per-Arne Botnan, til NTB.

- Hvordan reagerte Bjørndalen på at han ikke var innstilt?

- Han har fått mange sjanser og er en profesjonell utøver som vet hva det har dreid seg om.

OL i Pyeongchang i Sør-Korea starter i begynnelsen av februar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!