Vrangvendt i Trondheim

Alle ting skal bli nye når Erik Hamrén overtar som fotballsjef på Lerkendal. Og det er like greit.

Trond Henriksen avsluttet sin vikarjobb som RBK-trener med en fin seier, men aller mest ved å fortelle oss alle at nå er det definitivt slutt. Norges desidert beste klubbmiljø har mistet evnen til å fornye seg selv.

Akkurat det er vist gjennom trenerkrangling og kamper i flere sesonger, men likevel sjeldent så klart som da den avtroppende RBK-treneren viste gamle Rambo-takter mot kritikerne i TV 2-studioet etter kampslutt.

Ekspertisen der etterlyste et rettvendt RBK-spill, men ble kontant sendt av banen av treneren:

- Det skiter jeg i, sa Trond Henriksen.

Men en rosenborger som skiter i rettvendt spill, gjør det bare utrivelig i eget reir.

DET HUSKER sikkert Henriksen når han kommer ut av kamprusen og minner seg selv på hvem som satt i TV 2-studioet i går kveld og etterlyste flere trønderløp i det romslige bakrommet til Molde. For før de ble ordrike tv-kommentatorer tilhørte Jahn Ivar Mini Jakobsen og Kjetil Rekdal til den aller innerste sirkelen av de norske fotballstjernene som visste å utnytte bakrommets hemmeligheter.

Underveis har det gått an å diskutere Minis tidvis litt for private kobling av kommentator og Lerkendal-kjenner, men kunnskapen om hvordan løperiktig bak motstanderens forsvarslinje, har uansett vært førsteklasses. Ingen norske kantspillere har behersket denne delen av fotballen bedre enn nettopp han.

PÅ SAMME vis var Kjetil Rekdal en gang blant dem som skjønte mest av profeten Egil Drillo Olsens krav til maksimalt tempo i overgangsfasen. Rekdal var suveren til å utnytte den direkte bakromsmuligheten fra sin dype, sentrale midtbaneposisjon. Tilfeldighetene før VM i 1994 gjorde at han konkurrerte med en annen sentral midtbanespiller med enda større offensivt teknisk register, men om jeg hørte blant dem som foretrakk Erik Mykland på denne plassen i Norges første ordentlige VM-sluttspill, hører jeg like sikkert på det Rekdal som TV-kommentator sier om nødvendigheten av fart i lengderetning.

LEDET RBK FOR SISTE GANG: Ekspertisen etterlyste rettvendt spill etter Rosenborgs 2-1-seier mot Molde, men fikk kontant svar av Trond Henriksen: - Det skiter jeg i! Men vi som er glad i god fotball, skiter ikke i om RBK spiller riktig, skriver Esten O. Sæther. Foto: SCANPIX
LEDET RBK FOR SISTE GANG: Ekspertisen etterlyste rettvendt spill etter Rosenborgs 2-1-seier mot Molde, men fikk kontant svar av Trond Henriksen: - Det skiter jeg i! Men vi som er glad i god fotball, skiter ikke i om RBK spiller riktig, skriver Esten O. Sæther. Foto: SCANPIX Vis mer

Det bør også RBK-miljøet gjøre.

For når angrepsfotballen spilles vrangvendt i Trondheim, spilles den først og fremst feil.

Da betyr det faktisk mindre at Rosenborg har vunnet to kamper på rad, og tilsynelatende er på vei til å bli det laget vi er vant til. Med en slik stil - eller mest mangel på stil - kommer ustabiliteten raskt tilbake. Jevn framgang betinger forståelse av de angrepsprinsippene som en gang gjorde denne klubben til det aller fineste i norsk fotball.

SÅNT burde det ikke være så vrient å innse når Roar Strand fortsatt løper rundt i den svarte og hvite drakta og er et levende, hyperaktivt minnesmerke over kunsten å spille effektiv angrepsfotball.

I løpet av et kort innhopp ga han en dyp innføring i det som gjør rettvendt angrepsfotball inn i bakrommet mye bedre enn feilvendt pasningsspill utenfor det samme rommet. Bevegelsen før det vakre vinnermålet var slik; for ikke å snakke om det lange løpet som ga Kone en enestående sjanse til å gjøre 3-1.

DEN SJANSEN ble misset, og denne gangen gjorde det ikke noe.

Men misser RBK-miljøet sjansen til å vende tilbake til gamle sannheter når nytrener Erik Hamrén overtar styringa neste uke, kommer ikke klubben tilbake i førerposisjonen i norsk klubbfotball.

Det finnes muligens større tragedier i sportshistorien enn det, men ikke så mange i vår lille, lokale norske fotballhistorie.

Vrangvendt i Trondheim

For ærlig talt; Trond Henriksen:

Vi som er glad i god fotball, skiter ikke i om RBK spiller riktig.