FORTSATT I GULT : Therese Johaug var sjanseløs mot Marit Bjørgen på 3-mila i Holmenkollen, men er fortsatt i gul ledertrøye i verdenscupen. Det er en prestasjon. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix.
FORTSATT I GULT : Therese Johaug var sjanseløs mot Marit Bjørgen på 3-mila i Holmenkollen, men er fortsatt i gul ledertrøye i verdenscupen. Det er en prestasjon. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix.Vis mer

Vrient for Therese og Martin

Stort å vinne verdenscupen i en sport som ikke er tilpasset de som mangler ekstrem toppfart.

I GÅR vant Martin Johnsrud Sundby verdenscupen sammenlagt. Therese Johaug leder fortsatt blant jentene, og kan holde selv tilsynelatende uslåelige Marit Bjørgen unna i Falun neste helg. I så fall blir to løpere uten noen spesielle sprintgener best i en sport som systematisk er blitt forandret nettopp for å passe for de aller raskeste.

Det er en spesiell prestasjon.

FELLESSTART, bonussprinter og stadionløyper har de siste årene gjort langrenn til en sport som mer og mer egner seg for taktomslag og høyest mulig maksfart. Om den fysiske plattformen er så nogenlunde lik, blir det løperne med disse egenskapene som gjennomgående får marginene på sin side.

Petter Northugs imponerende karriere er selvsagt det beste eksempelet på det, men også blant Marit Bjørgens 100 pallplasser i verdenscupen er det nok av spor etter den unge sprinteren som slo igjennom for tolv år siden.

Selv om Petter mislyktes i Sotsji, er nettopp mesterskapstatistikken til disse to raske løperne det sikreste tegnet på topptempoets økende betydning i langrenn:

•• Siden VM i 2009 har Marit og Petter henholdsvis 11 og 7 individuelle gull i løpet av fem mesterskap.

Dessuten har de sikret 3 stafettgull hver som ankerløpere. Den plassen er nettopp koblet til de spesielle avslutningegenskapene deres.

HVERKEN Therese (2 individuelle gull, 1 sølv og 2 bronse) eller Martin (1 sølv og 2 bronse) er i nærheten av en slik statistikk. For Therese er det naturlig også med tanke på ung alder, mens Martin først til Sotsji denne vinteren hadde greid å trene inn en spurt som ga ham en reell sjanse i et godt tetfelt inne på stadion. Der er Therese Johaug sjanseløs. For en sjelden gang skyld er genene sterkere enn viljen.

Det betyr at hun fortsatt må vinne sine seire underveis. Therese er avhengig av å sprenge felt slik hun gjorde bare etter et par minutters gåing på denne 3-mila i Holmenkollen.

Utfordringen i dag var bare at Marit Bjørgen var enda sterkere også i ren marsjfart. Like lett som Marit sprintet fra Therese opp mot punktet med de første bonussekundene, gled hun fra den yngre konkurrenten noen kilometere seinere.

Etterpå økte hun differansen meter for meter. Sannsynligvis var dette ett av de aller beste løpene i Marit Bjørgen sin karriere, eller som Therese litt mindre realistisk karakteriserte det etter at hun til slutt nådde igjen venninnen sin i målområdet:

- Herregud; dette var rått!

THERESE og Martin gjør det rå underveis. I den gamle langrennsporten med intervallstart og all annen ensomhet i skogen ville det gitt enda mer uttelling, men det er ikke til å tenke på:

•• Som TV-idrett har langrenn tatt sitt riktige valg.

At det gir norsk seier i begge klassene i verdenscupen totalt, holder i massevis. Fornyelsen av sporten har jo også dratt med seg en Tour de Ski-konkurranse som med sin ekstreme avslutning gir  den mer senete og seige delen av skieliten en fordel.

I så måte kan begge to se tilbake på en sesong som ble svært god. I samme periode fra vinteren 2009 har Verdenscupen bare blitt vunnet av fire av de raskeste. Justyna Kowalczyk 4 seire, Dario Cologna 3, Petter Northug 2 og Marit Bjørgen en.

Nå har Martin allerede klart det, mens Therese er i posisjon. Det er rått nok.

HOLDER TROSS TAPT SPURT :  Marin Johnsrud tapte nok en spurt mot Daniel Rckardsson på 5-mila i går, men er likevel blitt verdens beste langrennsløper sesongen 2013/2014. FOTO: Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
HOLDER TROSS TAPT SPURT : Marin Johnsrud tapte nok en spurt mot Daniel Rckardsson på 5-mila i går, men er likevel blitt verdens beste langrennsløper sesongen 2013/2014. FOTO: Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer