STO IMOT PRESSET: Tempospesialisten Tom Dumolin ligger fortsatt an til å vinne årets Spania rundt.  AFP PHOTO/JOSE JORDAN
STO IMOT PRESSET: Tempospesialisten Tom Dumolin ligger fortsatt an til å vinne årets Spania rundt. AFP PHOTO/JOSE JORDANVis mer

Vuelta-overraskelsen sto imot alle angrep

Fabio Aru syklet med nederlandsk frimerke.

(procycling.no) Det gjenstår tre etapper av årets Vuelta a España, og like mange sekunder har Tom Dumolin på Fabio Aru i sammendraget.

Torsdag blåste italieneren den første sjansen til å slå tilbake.

Astana-rytteren angrep ikke mindre enn fire ganger oppover førstekategorien Puerto de la Quesara. Hver gang satt tempospesialisten Dumolin som limt til bakhjulet hans.

25 (!) mann i brudd Tidlig på etappen gikk et brudd bestående av 25 mann fra hovedfeltet. Her satt både Nicholas Roche (Team Sky) og Haimar Zubeldia (Trek Factory Racing). Spanjolen har ikke rykte på seg for å vinne speiselt mange ritt, og endte også i dag opp med den sure andreplassen.

Et snaut halvminutt senere kom favorittgruppa i mål. Mellom der passerte José Goncalves (Caja Rural-Seguros) målstreken og stakk dermed av med de siste bonussekundene.

Dermed ble det dødt løp i kampen om sammendraget. Fredag venter nye muligheter, men det er spesielt under den nestside etappen at Astanas overlegne klatrestyrke er ventet å gjøre livet vanskelig for Dumolin.

Det er ingen nordmenn med i det spanske etapperittet.

Les lengre referat fra etappen under resultatene!

Resultater:

Spania rundt, etappe 18:

1. Nicolas Roche (Team Sky) 5.03,59
2. Haimar Zubeldia (Trek Factory Racing) samme tid
3. José Goncalves (Caja Rural-Seguros) +18
4. Alejandro Valverde (Movistar) +38
5. Esteban Chaves (Orica GreenEDGE) st
6. Joaquim Rodrigeuz (Katjusja) st
7. Pieter Serry (Etixx-Quick Step) st
8. Adam Hansen (Lotto-Soudal) st
9. Gianluca Brambilla (Etixx-Quick Step) st
10. Domenico Pozzovivo (AG2R) st

Sammenlagt etter 18 av 21 etapper:

1. Tom Domulin (Giant-Alpecin) 73.45,13
2. Fabio Aru (Astana) +3
3. Joaquim Rodrigeuz (Katjusja) +1.15
4. Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) +2.22
5. Nairo Quintana (Movistar Team) +2.53
6. Alejandro Valverde (Movistar Team) +3.15
7. Esteban Chaves (Orica GreenEDGE) +3.30
8. Daniel Moreno (Katjusja) +3.46
9. Mikel Nieve (Team Sky) +4.10
10. Louis Meintjes (MTN Qhubeka) +6.51

Slik gikk det til:

Den 18.-etappen var den første av tre matchballer for utfordrerne som ville gi Tom Dumolin kamp om den røde trøya hele veien inn til Madrid.

Etappen starter i et høyt tempo, og det var mange som så for seg en mulig etappeseier på etappen som inneholdt en tredje- og en førstekategori.

Det startet kaotisk, og på et punkt var nær en tredel av feltet i brudd, inntil Giant-Alpecin maktet å få orden i rekkene.

Adam Hansen (Lotto-Belisol) var den første rytteren som stakk, og fikk følge av 24 mann.

Ettersom Astana ikke hadde noen i bruddet, lot Giant den store gruppa få gå avgårde. Dermed var det opp til de 25 foran å kjempe om etappeseieren var målgangen i Riaza.

Og de 25 var:

Nicolas Roche (Sky), Sebastien Minard (Ag2r-La Mondiale), Darwin Atapuma (BMC), José Gonçalves, Ángel Madrazo (Caja Rural-Seguros RGA), Cyril Lemoine, Dominique Rollin (Cofidis), Pieter Serry (Etixx-Quick Step), Arnaud Courteille (FDJ), Simon Pellaud, Vicente Reynés (IAM Cycling), Kristijan Durasek (Lampre-Merida), Bart De Clercq, Adam Hansen, Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal), José Joaquín Rojas (Movistar), Songezo Jim (MTN-Qhubeka), André Cardoso (Cannondale-Garmin), Jerome Cousin, Cyril Gautier (Europcar), Eduard Vorganov (Katusha), Tim Roosen (LottoNL-Jumbo), Daniele Bennati, Pawel Poljanski (Tinkoff-Saxo) og Haimar Zubeldia (Trek).

Håpet var natrulig nok at gjengen foran skulle sope med seg det som fantes av bonussekunder i mål.

Den største utfordringen på veien var førstekategorien Puerto de la Quesara. På toppen var det 12 kilometer til mål, og terrenget var type nedover.

Med seks prosent i snitt over de siste sju kilometerne til toppen, håpet klatresterke menn i bruddet at avstanden på toppen ville være nok til å holde resten bak på vei inn mot mål.

Fabio Aru pisket sine menn til fronten. Enhver meter på den 204 kilometer lange ferden skulle benyttes til å tyne Dumolin og hans hjelperyttere.

Astana-laget holdt et jevnt, høyt tempo på vei mot Puerto de la Quesara.

Allerede før man kom dit, ventet en ukategorisert knekker. Her stakk Cyril Gautier av på egenhånd. Darwin Atapuma forsøkte å følge, men ble sittende i en mindre fraksjon av bruddet.

Oppover førstekategorien gikk Roche (Team Sky) etter Gautier, og tok seg raskt forbi franskmannen. På toppen hadde han følge av Haimar Zubeldia.

På dette tidspunktet var restene av bruddet spredt nedover fjellsiden. José Goncalves fulgte nærmest, men duoen i front hadde 40 sekunder til restene av bruddet og litt over minuttet tilbake til Dumolins gruppe.

Med 12 kilometers lett terreng inn mot mål, skulle det vanligvis holde.

Storfavorittene inntok så bakken. Aru angrep tidlig, men var ikke i nærheten av å riste av seg sammenlagtlederen.

Deretter gikk en annen overraskelsesmann, Esteban Chavez, men hans følelse av frihet ble også kortvarig.

På vei mot toppen angrep Aru ytterligere tre ganger. Det var nok til å isolere favorittgruppen bestående av Chaves, Valverde, Rodriguez, Mikel Nieve, Rafal Majka, Lous Meintjes, Aru og Dumolin - men altså ikke nok til åpne avstander.

I utforkjøringen tok flere seg opp til favorittene igjen. Spenning lå nå i hvem som ville vinne duellen av Roche og Zubeldia. Ikke overraskende gikk iren seirende ut av den duellen.

Goncalves tok de siste bonussekundene, før Alejandro Valverde vant spurten om fjerdeplassen. Både Aru og Dumolin (samt Rodriguez og Majka) satt i den samme gruppa, noe som gjorde at sammendraget forble uforandret i toppen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!