Heidi Weng vil gjøre endringer:

Vurderer å bryte tradisjonen

Tour de Ski-dronninga Heidi Weng kan for første gang siden gjennombruddet komme til å droppe Tour de Ski. Samtidig har coronasituasjonen fått henne til å revurdere den nye planen.

FIKK SJOKK: Heidi Weng fikk sjokk da et tre blåste over ende under treningsøkta på Hafjell. Therese Johaug snakker ut om de dramatiske dagene da hun fant ut hva som var galt med kroppen tidligere i sommer, og Frida Karlsson får høre det etter at Marit Bjørgen banket henne i en staketest i TV 2-sendte «Landskampen». Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Heidi Weng vant både Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt i så vel 2016/17 som i 2017/18.

Forrige vinter slo 29-åringen fra Ytre Enebakk tilbake etter den tøffe 2018/19-sesongen med å ta 2.-plassen i verdenscupen sammenlagt etter suverene Therese Johaug.

Nå vurderer hun sterkt å droppe Tour de Ski, som har vært Wengs lekegrind i mange år.

- Jeg har lyst til å stå over Tour de Ski. Det var planen i utgangspunktet. Så vet man aldri hvordan sesongen blir med tanke på coronasituasjonen. Kanskje blir det veldig få skirenn fordi coronaviruset blusser opp. I så fall bør man kanskje gå de skirennene man kan gå, sier Heidi Weng til Dagbladet.

- Men om det meste tyder på at det blir en normal sesong, frister det altså å droppe Tour de Ski for første gang?

- Ja. Jeg er gira på å gjøre noen endringer denne sesongen. Jeg har gjort det samme alle år og gått Tour de Ski ni-ti ganger på rad. Hvis kroppen blir sliten under Tour de Ski og jeg går der, er jeg i hvert fall ikke så gira på å ta ut alt, forteller langrennsesset.

Tour de Ski-dronning

I debut-touren i 2011/12 kom Weng aldri til mål, men etter det har hun en helt fabelaktig resultatrekke i Tour de Ski.

KLESTABBE: Da skijentene startet sesongoppkjøringen gikk det ikke helt på skinner for Heidi Weng. Reporter / Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Weng slo til med 6. plass i Tour de Ski sammenlagt i 2012/13. Det ble forbedret til 3. plass sammenlagt året etter. Dernest ble det en ny 3. plass sammenlagt i både 2014/15 og 2015/16.

Året etter gikk Heidi Weng helt til topps og vant Tour de Ski sammenlagt. Den bragden fulgte hun opp sesongen etter med ny Tour de Ski-triumf i 2017/18.

I den vanskelige 2018/19-sesongen ble det 7. plass sammenlagt, mens hun ble nr. 4 totalt i fjor i touren.

Vil gjøre endringer

Denne vinteren er hun åpen for å droppe Tour de Ski, om det er nødvendig for å få ut toppnivået i VM i Oberstdorf.

- VM er viktigst. Samtidig er det gøy å gå skirenn. Når man trener så mye, er det kjedelig å ikke få gå skirenn. Men det er en stund siden jeg har fått ut mitt maksnivå i et mesterskap, erkjenner Weng.

Derfor er hun åpen for endringer.

- Det hadde vært gøy å prøve noe nytt og være i høyden før mesterskap, om det lar seg gjøre. Stort sett har jeg vært best etter jul. De siste åra har det variert mer, og jeg har ikke vært i toppslag i de siste mesterskapene.

SKISKYTER?: Therese Johaug har dominert langrennssporten så mye de siste åra at Heidi Weng leker med tanken om å sende henne til en annen idrettsgren. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

Samtidig påpeker Weng at hvis det blir få skirenn som lar seg gjennomføre til vinteren, vil hun gå det hun kan. Derfor kan den nye planen om å være mer kynisk i hvilke renn hun vil gå, bli lagt på is, avhengig av hvordan rennsesongen og coronasituasjonen arter seg.

Råd til Østberg

Lagvenninna Ingvild Flugstad Østberg risikerer å miste hele sesongen grunnet tretthetsbrudd. Weng vet hvordan det er å møte motgang, spesielt i perioden fra OL i Pyeongchang til og med VM i Seefeld.

- Hvilke råd har du å gi til Ingvild?

- Jeg var på felgen da. Kroppen fungerte ikke. Jeg synes det var vanskelig selv å vite hva jeg skulle gjøre selv. For min del måtte jeg starte på nytt. Man må ta tiden det trenger. Det er mitt råd. Jeg måtte hvile og finne på andre ting og dro derfor til et varmere strøk. Det gjorde godt for min del, forteller Weng til Dagbladet.

RUTINERT: Marit Bjørgen knuste Frida Karlsson i en stakeduell i TV 2-sendte «Landskampen». Det fikk Heidi Weng til å trekke på smilebåndet. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Hva lærte du av den situasjonen?

- Jeg føler jeg er god til å lytte til kroppen. Jeg har blitt flinkere til å unngå at det kan bli litt for mye og for mange hardøkter. Jeg har nok blitt mer forsiktig - og er kanskje litt for flink til å kjenne etter.

Frykten

Weng forteller at hun kjører færre hardøkter nå enn tidligere.

- Jeg gjør ting litt annerledes og er redd for at ting kan bli for tøft. Jeg har for eksempel ikke trent så mye sprint. Det er litt færre sprintøkter enn før, erkjenner hun.

- Hvordan er formen din nå sammenliknet med samme tidspunkt i tidligere sesonger?

- Formen min nå er bedre enn for to år siden i hvert fall. Det er litt det samme som i fjor på en måte. Men jeg har hatt enda flere gode dager i år enn i fjor.

- Treningen er mye av det samme, bortsett fra at jeg har syklet mer i år. Det er egentlig den eneste forskjellen.

29-åringen fra Ytre Enebakk har nærmere bestemt trent 20 timer sykling i flere måneder og har blitt sykkelfrelst i løpet av det siste halvåret.

Du kan lese mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer