Vurderer å gi seg

Eskil Ervik (30) har aldri gått fortere på skøyter. Likevel er han usikker på om han vil fortsette etter OL i Torino.

HAMAR (Dagbladet): Mye av grunnen til at dette kan bli siste sesong, er hensynet til tre jenter ved navn Elin, Bergliot og Pernille.

-  Det blir verre og verre for hver gang jeg drar på samling. Det merkes på samvittigheten, sier Eskil Ervik, Skøyte-Norges fremste håp før allround-EM i januar og OL i Torino.

Dagbladet møtte ham over en kaffekopp på puben Siste Indre i Hamar sentrum, midt mellom to treningsøkter i Vikingskipet. Endelig har den nybakte norgesmesteren noen juledager hjemme i Hedmarks fylkeshovedstad, sammen med kona Elin og de to døtrene på fire og to.

Lokker med Barbie

-  Siden sesongstart har jeg stort sett vært bortreist. Når jeg kommer hjem, sånn som etter NM i Arendal sist helg, merker jeg at de blir glade. Minstejenta blir spontant oppstemt, mens hun på fire er litt mer sjenert med det samme. Sånn er det når jeg snakker med dem på telefonen også. Eldstejenta er ikke så glad i å prate med meg når jeg er borte.

-  Det hjelper stort når jeg lokker med at jeg skal kjøpe ei Barbie-dukke eller en prinsessekjole...

Nytt hjem julaften

Jula blir ikke helt som vanlig for familien Ervik. Eskil og Elin har kjøpt seg enebolig i Furnes, like nord for Hamar sentrum. Målet er å flytte inn på selveste julaften.

SISTE INDRE? Eskil Ervik nærmer seg slutten på en OL-periode. Fra skøytepuben Siste Indre på Hamar varsler han at Torino kan bli karrierepunktum. Foto: Torbjørn Grønning
SISTE INDRE? Eskil Ervik nærmer seg slutten på en OL-periode. Fra skøytepuben Siste Indre på Hamar varsler han at Torino kan bli karrierepunktum. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

-  Det gjenstår en del, men vi har folk på saken. Blant annet skal det fuges en del på badet før vi kan koble det til. Og der tåles ingen sprekk, sier Ervik.

Tredje juledag pakker han bagen igjen, og drar til Arendal for å tilbringe resten av romjula sammen med skøytelandslaget.

Pisk av kona

-  Det er gunstig å starte oppkjøringa mot EM og OL med noen dager på utendørsis. For en toppidrettsutøver er det også noe positivt ved det å komme bort: Da får du trent, spist og hvilt uforstyrret. Jeg er nok blitt flinkere til å tenke på meg selv med årene. Faktisk er kona også ivrig på å piske meg til å slappe av.

Etter fire juledager i Arendal blir det retur til Hamar, som er vertsby for årets allround-EM midt i januar. Peter Mueller skal finpusse sitt landslag i Vikingskipet, hvor isen ikke er veldig ulik den som blir underlag for OL-konkurransene en måned senere.

-  I januar blir jeg for det meste boende hjemme, men de siste dagene før EM sjekker jeg inn på hotellet sammen med de andre, sier Ervik.

Møttes på russefest

Elin jobber i barnehage i Hamar, hvor også Bergliot og Pernille har plass.

-  Kona mi skjønner hva dette dreier seg om, og er forståelsesfull, sier Ervik, som flyttet til Hamar sammen med far Thormod i 1993: Etter to år på idrettslinja ved Malvik videregående utenfor Trondheim fant unggutten ut at de beste forholdene for skøytesatsing fantes i Hedmark - nærmere bestemt i miljøet rundt det flunkende nye Vikingskipet.

Året etter traff han Elin på russefest. I 2002 giftet de seg. Nå ser begge at mannen i huset kan være på vei mot noe stort, i en alder av 30.

Svært tøff

-  Det har gått veldig bra over lang tid. Og fortsatt vet jeg at jula bruker å være vendepunktet i sesongen. Det er da jeg for alvor finner formen.

Eskil har tidligere uttalt at målet før OL i Torino er gull på både 5000, 10 000 og lagtempo, men vet bedre enn alle at konkurransen er svært tøff.

-  Nederlenderne har mange sterke, Enrico Fabris fra Italia blir hard på hjemmebane, Chad Hedrick har jo vist allerede at han er svært tøff å slå, kanskje blir også hans landsmann Shani Davis å regne med på 5000. I tillegg vil selvfølgelig Øystein (Grødum) og Lasse (Sætre) være med der oppe, og vi vet av erfaring at det dukker opp noen overraskelser. For eksempel kan russerne fort slå til. Alt er åpent.

-  Bestemmer meg i mars

Som 18-årig stortalent sa trønderen at en framtid uten OL-gull var utenkelig.

-  Hehe. Ja, det stemmer at jeg en gang trodde det var umulig å leve videre hvis jeg la opp uten OL-gull. Jeg har imidlertid skjønt at andre ting er viktige også.

Derfor er det ikke sikkert at Ervik møter opp når resten av skøytelandslaget til sommeren samles for å slipe jernene før sesongen 2006/2007.

Uansett hva Torino måtte bringe med seg av flatklemte gullklumper.

Magefølelsen

-  Et OL-gull kan jo også være et verdig punktum. Jeg kan ikke si noe bestemt om dette nå, annet enn at jeg nå tenker at dette kan være min siste sesong. Slike tanker har jeg ikke hatt siden jeg i 1997 bestemte meg for å satse for alvor, sier han.

-  Nå er jeg opptatt av å forberede meg best mulig til EM og OL. Derfor venter jeg med avklare videre satsing til etter sesongslutt i mars. Hvordan magefølelsen er da, vet jeg ærlig talt ikke.

-  Men om du skulle svart i dag?

-  Da ville jeg sagt at jeg skal gå i 100 år til. For nå er skøyter artig.

GULLFART: Eskil Ervik satser på OL-gull før karrieren er over.