EL CLASICO I KINA?: La Liga ønsker å flytte ligakamper til utlandet for å gjøre den spanske fotballen mer populær. Dermed må kanskje Lionel Messi og Cristiano Ronaldo finne seg i å spille i eksempelvis Kina eller USA. Foto: Albert Gea / Reuters / NTB Scanpix
EL CLASICO I KINA?: La Liga ønsker å flytte ligakamper til utlandet for å gjøre den spanske fotballen mer populær. Dermed må kanskje Lionel Messi og Cristiano Ronaldo finne seg i å spille i eksempelvis Kina eller USA. Foto: Albert Gea / Reuters / NTB ScanpixVis mer

El Clasico kan bli spilt utenfor Spania

Vurderer å spille kamper i USA og Kina: - Fansen kommer ikke til å like det

Den spanske ligaen ser på muligheten til å flytte ligakamper til utlandet. Petter Veland tror store deler av den spanske fansen er kritiske til forslaget.

(Dagbladet): Det kunngjorde La Liga-president Javier Tebas under en pressekonferanse fredag.

- La Liga er global underholdning. Vi ønsker å gjøre ligaen enda mer populær internasjonalt, sa Tebas, ifølge Financial Times.

- Derfor ser vi på muligheten til å spille noen av ligakampene utenfor Spania. Diskusjonene er i et tidlig stadie, men vi som liga støtter ideen.

Petter Veland, ekspert på spansk fotball, sier at ligaen ønsker å gjøre dette først og fremst på grunn av markedsføring og globalisering.

- Javier Tebas sa under dagens pressekonferanse at de ønsker å jevne ut forskjellene til Premier League og Bundesliga, sier Petter Veland til Dagbladet.

Den engelske og tyske ligaen har høyest og nest høyest omsetning innen fotballen. Det viser tall fra analysebyrået Deloitte.

VIASAT-KOMMENTATOR: Petter Veland. Foto: Arkiv.
VIASAT-KOMMENTATOR: Petter Veland. Foto: Arkiv. Vis mer

- Likt Superbowl

Veland trekker fram den amerikanske fotballen, som har gjort liknende før i Europa, og sier at dette handler utelukkende om penger. Hvor mye forskjell det vil ha økonomisk kan han ikke svare på.

- Jeg jobber ikke med økonomi, men jeg antar at det først og fremst er Real Madrid, Barcelona og kanskje Atlético Madrid som er populære nok til å fylle kamper. Et av de lagene må delta. Real Betis - Malaga vil ikke fylle opp stadioner som rommer 80 000 mennesker.

Veland bruker derimot sommerens kamp mellom Real Madrid og Barcelona på Hard Rock Stadium i Miami som eksempel for å vise at populariteten er der.

- Den var en enorm happening. Showet var som Superbowl. Prisene var helt hinsides, sier fotballeksperten.

- Fans fra mer enn femti land dro til USA og betalte mellom 240 og 4500 dollar for billetter, skrev Miami Herald etter kampen, som endte med 3-2-seier til Barcelona.

Blant tilskuerne fant man kjendiser som Tiger Woods, Drake og Serena Williams.

Saken fortsetter under lenken.

- Ikke samme rettferdighetssans

Personlig bryr ikke Veland seg hvis det er snakk om et par kamper av de 380 som spilles i løpet av én sesong, men han antar at spanske fans vil være negative.

- Fans, som ikke er av den yngste generasjonen, vil nok være kritisk til det. De er generelt for det tradisjonelle. Det vil komme masse kritikk, sier Veland, og påpeker at dette vil gjøre at mange regelmessige tilskuere ikke vil få dratt på kamper de ellers ville dratt på

En slik endring vil også gjøre konkurransevilkårene skjeve, i hvert fall i fansens øyne.

- Lag vil få én hjemmekamp mindre. Det blir ikke 19 hjemme- og bortekamper slik det alltid har vært. Det vil ikke bli den samme rettferdighetssansen, selv om forskjellen er minimal.

- De er underholdere

Både spillere og managere har jevnt og trutt klaget på lange reiser og tett kampprogram. Veland mener derimot at de ikke har noe de skulle ha sagt hvis de må spille ligakamper i utlandet.

- De er atleter, men også underholdere. De tjener gigantiske summer. Én ekstra tur vil heller ikke ha veldig mye å si på den totale reisebelastningen spillerne påføres i løpet av en sesong. Spillerne er det minste problemet, sier Veland.

- Man skal ikke se bort ifra at José Mourinho klager på det, hvis det blir utbredt blant flere lag og ligaer, men det er nok mer av taktiske årsaker at han gjør det.