Vurderer fly-grep

Norges Fotballforbund betaler vanligvis flybilletter på økonomiklasse for landslagsspillerne. På grunn av frykt for corona blir det nå trolig en oppgradering av billettene.

FORBERDER KAMP: Kristoffer Ajer og Erling Braut Haaland er garantert plass i troppen som Ståle Solbakken tar ut i dag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
FORBERDER KAMP: Kristoffer Ajer og Erling Braut Haaland er garantert plass i troppen som Ståle Solbakken tar ut i dag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 12.00 i dag tar Ståle Solbakken ut troppen til landskampene mot Gibraltar, Tyrkia og Montenegro i slutten av mars.

Kampene markerer starten på VM-kvaliken. De to første oppgjørene går henholdsvis i Gibraltar (24. mars) og Spania (27. mars). Kampen mot Montenegro (30. mars) spilles i hovedstaden Podgorica.

Vanligvis ville spillerne møttes i Oslo og flydd med charterfly fra Gardermoen. Nå kommer de direkte til Gibraltar fra ulike land. Klubbene er ikke veldig fornøyde med at stjernene forlater kohortene sine for å spille landskamper.

TAR UT TROPPEN: Ståle Solbakken. Foto: Liselotte Sabroe / NTB
TAR UT TROPPEN: Ståle Solbakken. Foto: Liselotte Sabroe / NTB Vis mer

- Spillerne kan ikke komme til Norge først. Da blir det ti dagers karantene, sier Kai-Erik Arstad, assisterende generalsekretær og økonomidirektør i fotballforbundet.

- De må derfor reise direkte til samlingen. Norske fotballspillere har alltid flydd på økonomiklasse. Det vi vurderer nå av smittevernsgrunner, er om de skal ha bedre plass rundt seg.

Det kan fort bety businessklasse.

- Enkelte land og klubber rasler litt med sablene og krever faktisk at det blir chartret fly hvis de skal slippe spillerne fri. Men dette er komplisert. De har jo ikke anledning til ikke å slippe fri spillerne heller, påpeker Arstad.

ASSISTERENDE GENERALSEKRETÆR: Kai-Erik Arstad. Foto: Vidar Ruud / NTB
ASSISTERENDE GENERALSEKRETÆR: Kai-Erik Arstad. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Det er litt vanskelig. Det er litt uoversiktlig. Men hvis vi kommer dit at alle spillerne må ha charterfly, så blir det dyrt for oss.

- Er det klubber som krever at spillerne fraktes med charterfly til landskampene?

- Det er noen eksempler på at det diskuteres. Men vi har ikke fått noen sånne krav mot oss ennå. Vi må forvente at det kan komme. Men at vi skal fly 24 spillere med egne flymaskiner, det sier seg selv - det går ikke.

Manchester City-trener Pep Guardiola er blant dem som har uttrykt bekymring for landskampene i slutten av mars. Han frykter at det kan skylle en ny covid-19-bølge innover Premier League etterpå.

I forbindelse med landskampene i november i fjor ble det - ifølge Sky Sports - registrert 24 coronatilfeller i Premier League. 14 dager tidligere var det samme tallet åtte.

Liverpools Mohamed Salah og Tottenhams Matt Doherty var blant dem som ble smittet.

SKRYTER: John Arne Riise tror ikke Erling Braut Haaland blir påvirket av det enorme presset for landskampen mot Serbia. Video: Rødt Kort Vis mer

- Dette betyr at utgiftene til fly kan eksplodere?

- Ja, det kan det, svarer Arstad.

- Men vårt utgangspunkt er å delta i kampene vi er forpliktet til å spille. Den mest vanskelige perioden er den som kommer nå i mars. Deretter er det privatlandskamper i juni. De neste kampene i VM-kvaliken kommer i september. Da tyder alt på at man er vaksinert. Det er mars-perioden som er utfordrende.

Ifølge årsrapporten til fotballforbundet er budsjettet for A-landslaget herrer på 37,5 millioner kroner for inneværende år. I summen inngår lønn til trenerne og støtteapparatet. Resten er «reise, opphold og troppskostnader for A-laget».

Summen er nærmere fire millioner kroner høyere enn det Lars Lagerbäck og co. hadde i fjor.

VM-KVALIFISERING 2021

  • 24. mars: Gibraltar - Norge
  • 27. mars: Norge - Tyrkia
  • 30. mars: Montenegro - Norge
  • 1. september: Norge - Nederland
  • 4. september: Latvia - Norge
  • 7. september: Norge - Gibraltar
  • 8. oktober: Tyrkia - Norge
  • 11. oktober: Norge - Montenegro
  • 13. november: Norge - Latvia
  • 16. november: Nederland - Norge
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer