Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Østberg utklasset alle og leder Tour de Ski klart

Vurderer fortsatt å bryte Tour de Ski

Dette er Ingvild Flugstad Østbergs vurderinger.

LEDER KLART: Men til tross for ledelsen vil ikke Ingvild Flugstad Østberg si at hun skal gå hele Tour de Ski ennå. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
LEDER KLART: Men til tross for ledelsen vil ikke Ingvild Flugstad Østberg si at hun skal gå hele Tour de Ski ennå. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LENZERHEIDE (Dagbladet): Det er noe paradoksalt over å vurdere å avbryte årets nest mest prestisjetunge langrennsøvelse, Tour de Ski, mens man leder sammenlagt.

For Ingvild Flugstad Østberg er det paradokset høyst reelt. Til tross for utklassingsseier på gårsdagens tikilometer i klassisk og en kontrollert seier på dagens jaktstart, vurderer hun fortsatt å bryte Tour de Ski før monsterbakken i Val di Fiemme.

- Det er ikke bestemt ennå, jeg må svare det samme som i går, egentlig. Jeg må vurdere det dag for dag, sier Østberg til Dagbladet.

Ligger bra an

Etter lørdagens sprintskuffelse var hun tydelig på at planen, slik den har vært en stund, kan bli å reise hjem på et eller annet tidspunkt.

Gårsdagens opptur har altså ikke endret noe på det. Det eneste det endret, var sammenlagtlista. Der gikk Østberg seg fra en 7. plass etter sprinten til klar ledelse.

- Ja, jeg ligger jo veldig bra an nå, men samtidig så ser du i dag at det snur mye fra i går, og da kan det snu like mye til i morgen. Og dagen etter der. Det er seksti sekunder som skal deles ut på en sprint, blant annet, sier hun etter løpet.

Det er lagvenninna Heidi Weng som er nærmest. Hun var 32 sekunder bak Østberg før dagens jaktstart Jessica Diggins er på tredjeplass, 1.04 bak, før Sadie Bjornsen går ut som nummer fire, 1.15 bak.

Virker rart

For folk flest kan det virke utrolig at Østberg vurderer å gi fra seg sjansen til å ta karrierens første Tour de Ski-seier helt frivillig. En ting er pengepremien, en annen er prestisjen og verdenscupppoengene som kan legge grunnlaget for karrierens første totalseier der også.

- Hva slags vurderinger gjør du?

- Det er litt flere ting. Det ene er at jeg må vurdere hva jeg tror er best for det som skjer i februar. Alt er jo på grunn av det, men trenerne kan jo også bestemme litt. Det er et NM som går rett etter touren, og hvis trenerne bestemmer at den og den og den må reise hjem for å gå mot hverandre så er det litt dumt å gå hele touren for så å stå på startstreken noen dager etterpå og fighte med noen som kanskje ikke har gjort det, sier Østberg.

Februar-referansen er altså til det kommende OL-et i Pyeongchang. Både Charlotte Kalla, Stina Nilsson og Marit Bjørgen står over hele Tour de Ski for å stille best mulig til OL.

Samtidig har både Østberg og de andre landslagsløperne fått beskjed fra ledelsen om at de må forberede seg på å duellere om OL-plassene i NM, uka etter Tour de Ski.

Det er med andre ord totalbelastninga ved å gå hele Tour de Ski som plager Østberg. Etter å ha gjort det i fjor, samtidig som hun mislyktes under VM i Lahti, har hun blitt mer bevisst på å spare litt av kruttet til det virkelig gjelder.

Og jo flere etapper hun vinner i touren, dess færre dueller må hun sannsynligvis gjennom i NM.

Samtidig er det færre etapper og færre destinasjoner i årets Tour de Ski.

- Det vekter for å gå hele, sier Østberg.

Det endelige svaret på om Østberg går hele touren får vi i løpet av de neste dagene. Den siste etappen i Tour de Ski går 7. januar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!