Vurderer målfoto i fotball

FIFA skal se på løsninger for å avgjøre om ballen er inne eller ikke.

(Dagbladet.no:) I italiensk fotball har det denne sesongen blitt brukt digitale kameraer for å vise om ballen har vært over målstreken eller ei.


- 4.mars samles FIFAs lovutvalg for å vurdere om denne teknologien skal prøves ut videre i større fotballturneringer og ligaer, forteller dommeransvarlig i NFF Rune Pedersen.

- Domsutvalget består av fire representanter fra de britiske fotballforbundene og fire fra det internasjonale forbundet FIFA.

- Det er dette utvalget som behandler alle eventuelle forandringer og regelendringer i fotball på verdensbasis, forklarer Pedersen.


Mikrochip eller kamera?
Det utvalget blant annet skal se på, er hvilken teknologi som er best egnet til å avgjøre om en ball er i mål eller ikke.

Under U17-VM i Peru i fjor ble et system med en mikrochip i ballen prøvd ut. Sensorer i stolpene sendte signaler som viste når hele ballen var over linja.

- Dette systemet ble vurdert til å fungere for dårlig, derfor skal domsutvalget nå ta stilling til om kameraer er en bedre løsning, sier Rune Pedersen.

Han forteller at det norske fotballforbundet i utgangspunktet er åpne for å innføre teknologi som kan bevise om en ball har vært innenfor streken.

VAR DEN INNE? Førti år etter at Geoff Hurst satte verdens mest omtalte skudd i tverrliggeren og ned, vurderer FIFA å innføre teknologi for å avgjøre om ballen er i mål eller ei. Foto: AP/Scanpix
VAR DEN INNE? Førti år etter at Geoff Hurst satte verdens mest omtalte skudd i tverrliggeren og ned, vurderer FIFA å innføre teknologi for å avgjøre om ballen er i mål eller ei. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Så lenge dette spørsmålet holdes adskilt fra diskusjonen om videodømming under hele kampen, er vi positive, sier NFFs dommeransvarlig.


Vil ta tid
Selv om FIFAs utvalg skulle velge å satse på ett av systemene som har blitt utprøvd, tror Pedersen det vil ta lang tid før det blir vanlig praksis på fotballbanen.

- Her må man vurdere teknologi, kostnader og funksjonalitet - og det er en prosess som ikke skal gå for kjapt unna.

- Når kan det være på plass et system?

- Jeg kan ikke tenke meg at det vil komme målkameraer i VM i Tyskland. Også neste års Premier League og Tippeliga tror jeg vil gå av stabelen uten denne teknologien, mener Pedersen.

POSITIV: NFFs dommeransvarlig hadde ikke tilgang til avansert målfoto-teknologi da han selv dømte i VM. Men Rune Pedersen ønsker måldømming velkommen.