Vurderer økt sikring rundt norske OL-utøvere

Som en følge av Muhammed-tegningene.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) diskuterte mandag sikkerheten til de norske og danske utøverne under vinter-OL i Torino, som starter fredag kveld.

Sikkerheten kan bli skjerpet som en følge av de voldelige reaksjonene på Muhammed-tegningene.

– Man er meget oppmerksomme på nordmennene. Jeg kan bekrefte at sikkerheten til norske utøvere ble diskutert på IOCs styremøte mandag. Mer om hvilke tiltak som ble diskutert vil jeg ikke si, sier det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

De siste tids ambassadeangrep i Syria og Libanon på bakgrunn av karikaturtegningene av profeten Muhammed i danske og norske aviser er altså tema i OL-byen. Det kan føre til økende sikkerhet for norske og danske utøvere under de 16 dagene OL varer.

Har tillit til ansvarlige

Presseansvarlig for den norske OL-troppen Halvor Lea har full tillit til at sikkerheten i Torino-OL er på topp.

– Vi føler at de faglige vurderingene som ligger til grunn for sikkerhetsopplegget til arrangør og myndigheter i Italia, er i gode hender. Sikkerheten der nede er i utgangspunktet veldig god. OL er et arrangement som er preget av sikkerhet. Samtidig er det viktig å understreke at vi har respekt for situasjonen som har oppstått, sier Lea til ANB.

Norge har med seg en sikkerhetsansvarlig fra Politiets Sikkerhets Tjeneste (PST) som er i daglig dialog med myndigheter og sikkerhetsansvarlige.

ØKT SIKRING: Sikkerhetsfokuset i Torino er allerede stort. Nå blir det enda større. Foto: Kay Nietfeld/EPA/Scanpix
ØKT SIKRING: Sikkerhetsfokuset i Torino er allerede stort. Nå blir det enda større. Foto: Kay Nietfeld/EPA/Scanpix Vis mer

– PST sin representant er i daglig dialog med de ansvarlige for sikkerheten under OL. Så langt er det vurderingene til arrangør og myndigheter vi forholder oss til, sier Lea.

– Det er viktig å understreke at det er arrangøren av OL som er ansvarlig for sikkerheten til deltakerne, sier han.

PST ville ikke kommentere saken overfor ANB mandag kveld. Pressetalskvinne i utenriksdepartementet Anne Lene Dale Sandsten sier departementet ikke har hatt kontakt med Olympiatoppen med tanke på økt sikkerhet for OL-deltakerne. Hun opplyser imidlertid at de har hatt en Torino-øvelse i departementet hvor en fiktiv «ulykke» fant sted i OL-byen.

– Øvelsen gikk bra, sier hun.

Også for danskene

Sikkerheten for de danske utøverne var også et tema på møtet til IOC mandag. Det overveies, i følge avisen BT, om de danske utøverne skal beskyttes på samme nivå som israelske og amerikanske utøvere.

Italias utenriksminister Gianfranco Fini sa mandag kveld at det ikke var noen grunn til alarm, selv om demonstrasjonene fra islamistiske grupper har økt i omfang mot Danmark, Norge og EU de siste dagene.

– Alle øvelser som tiltrekker seg folk er per definisjon arrangementer som kan tiltrekke seg terroristers oppmerksomhet, men det betyr ikke at det er en risiko for det, sier han.

– Vi tar nøyaktig samme forholdsregler som ved andre OL, enten det er sommer- eller vinterleker, sier Kai Holm som er dansk medlem av IOC til avisen.

(ANB)