Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball:

Vurderer radikal regelendring i fotballen

Fotballens internasjonale lovkomité (IFAB) vurderer å endre spillereglene slik at spillere kan bli midlertidig utvist etter gult kort.

UTVIST?: En ny regel kan gjøre at også gult kort vil føre til utvisning. Foto: Reuters/Dylan Martinez.
UTVIST?: En ny regel kan gjøre at også gult kort vil føre til utvisning. Foto: Reuters/Dylan Martinez. Vis mer

(Dagbladet): Forslaget skal diskuteres i mars av IFAB, en sammenslutning av de fire britiske fotballassosiasjonene.

Om forslaget blir vedtatt, vil midlertidige utvisninger bli en del av spillereglene først på ungdoms- og amatørnivå, og potensielt blant profesjonelle innen to til tre år.

Midlertidig utvisning har allerede blitt testet ut i Norge i ungdomsfotballen.

- For noen år siden ble det innført tidsbestemte utvisninger i aldersklassene 13 til 16 år, forteller seksjonsleder for samfunnsansvar i Norges Fotballforbund, Svein-Erik Edvartsen til Dagbladet.

Edvartsen, som både har vært dommer i ishockey, en idrett der midlertidige utvisninger blir brukt, og dømmer fotball, forklarer at dommeren vil vise gult kort som tidligere, men at konsekvensene blir annerledes.

- Spilleren skal forlate banen i fem minutter fra og med da dommeren blåser spillet i gang igjen.

Maks to spillere kan være midlertidig utvist, hvis en tredje blir utvist går spilleren først av banen da en av de to andre har sonet ferdig. To gule kort vil medføre det samme som dagens røde kort, permanent utvisning.

- Ikke ønsket effekt

Dennis Simonsen, ansvarlig trener i Vålerenga U16, er av den oppfatning at midlertidig utvisning er dårlig for kampens flyt og misvisende i ungdomsfotballen.

- Jeg opplever at det er ingen spillere som lærer av å bli sendt ut i fem minutter, sier Simonsen, og legger til at det er mange spillere som begår forseelser i kampens hete og ikke rekker å tenke over konsekvensen.

Han påpeker også at det er flere urutinerte dommere i ungdomsfotballen, som igjen fører til at linjen for utvisning kan bli uklar og føre til et forvrengt kampbilde.

- Intensjonen er fin, men det har bare ikke ønsket effekt.

Styrker fair play

Hensikten med midlertidige utvisninger er ifølge IFAB å utvikle fotballen på lavere nivåer «ved å promotere og oppmuntre flere til å ta del i spillet.»

Edvartsen forklarer at tidsbestemt utvisning ble innført på yngre nivåer for at spillerne skal føle en direkte konsekvens, og sone en direkte straff mot det laget han eller hun har gjort en forseelse mot.

- Regelen ble innført for å fremme gode holdninger, verdier og oppførsel i norsk fotball, sier Edvartsen, og legger til at det styrker ideen om fair play blant spillerne.

IFAB skriver at de vil se på «rollen til kapteinen og hvordan han eller hennes ansvar kan bli økt som en del av et skifte mot forbedring av disiplinen på banen og bedre kommunikasjon blant spillere og dommere.»

Nylig foreslo Marco van Basten at kun kapteinen burde være tillatt å snakke med dommeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling