Vurderer test av toppspillere

For å unngå dødsfall på norske fotballbaner.

 • Feher døde på banen (Dagbladet.no): Ti over tolv i natt ble ungarske Miklos Feher erklært død etter at han kollapset på banen under en seriekamp for Benfica. 24-åringen hadde bare vært på banen i en halvtime. Han forble bevisstløs på tross av gjentatte gjenopplivningsforsøk.

  Feher skal obduseres i dag, men Uefa melder allerede at ungarerens død skyldes et hjerteinfarkt.

  Det er andre gang på åtte måneder at en spiller faller død om på banen. Kamerunske Marc-Vivien Foe (27) døde etter hjerteproblemer under en landskamp i fjor sommer.

  Nå vurderer Norges Fotballforbund å teste alle toppspillere i Norge, for å avdekke medfødte hjertefeil på elitespillere.

  - Vi har løselig diskutert det, men vi har ikke tatt noen avgjørelse. Vi vil se hvordan svenskene har gjort det, sier toppfotballsjef Tore Krogstad til Dagbladet.no.

  For i Sverige har forbundet allerede satt i gang en omfattende testing av spillere i toppdivisjonene.

  - Leger lytter på hjerte og man tar en EKG på spillerne. Finner man noe mistenksomt, sendes spilleren videre til hjertespesialist, sier lege Mats Börjesson til Expressen.

  I Norge konsenterer NFF seg i først omgang å få hjertestartere i drift på alle topparenaer under kamper. Det var et krav da NFF delte ut klubblisenser for alle tippeliga- og 1. divisjonsklubber for årets sesong.

  - Vi anbefaler at alle klubber kjøper en maskin. Vi vil også at klubbene får utdannet folk slik at hjertestarteren kan være i beredskap under treninger, sier Krogstad.

  - Slike eksempler som Feher viser at det er behov for det.

  Ifølge den svenske landslagslegen Magnus Forssblad skyldes kollapser oftest feil på hjertet eller hjernen. Han bekrefter overfor Aftonbladet at alle svenske landslagsspillere er hjertetestet.

  - Når vi ser noe annerledes med hjertet, holder vi spillerne under kontroll, sier legen.

KOLLAPS:</B> Miklos Feher var bevisstløs da ambulansen kom i går kveld. Legene klarte ikke å få liv i ungareren.