Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Weng og Ustjugovs ekspertenes valg

Vurderer tour-favorittene: - Tror Martins luftveisproblemer er verre enn folk forstår

Fjorårets vinnere favoritter også i årets Tour de Ski.

FORHÅNDSFAVORITT: Sergej Ustjugov vant fjorårets Tour de Ski og er igjen favoritter til å vinne ifølge ekspertene Dagbladet har snakket med. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
FORHÅNDSFAVORITT: Sergej Ustjugov vant fjorårets Tour de Ski og er igjen favoritter til å vinne ifølge ekspertene Dagbladet har snakket med. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag starter den tolvte utgaven av Tour de Ski. Forvinterens store stjerner i langrennsverdenen Johannes Høsflot Klæbo, Marit Bjørgen og Charlotte Kalla stiller ikke til start. Det gjør heller ikke Petter Northug.

Dermed er det duket for at andre løpere kan få vist seg fram.

Dagbladet har snakket med Eurosports Åge Skinstad og NRKs Jann Post og vurdert hvem som er favoritter og outsidere før årets tour.

Sergej Ustjugov

Ustjugov vant fjorårets utgave av touren på overbevisende vis med seks etappeseire og en andreplass. Seieren var i realiteten aldri truet for den russiske bjørnen. 25-åringen viste tegn på gryende form i Davos og Toblach med to andreplasser og en femteplass. Resultatene i starten av årets sesong er til forveksling lik det han presterte før touren forrige sesong.

Ekspertene er enige om at Ustjugov er forhåndsfavoritten.

- Ustjugov er mannen å slå. Han har vist god form før jul og i Klæbos fravær er han den store favoritten. Han begynte ganske svakt i Kuusamo, men har vist stigende form hele veien siden, sier Eurosports ekspertkommentator Åge Skinstad.

- I kraft av hva han gjorde i fjor og har prestert i år er han per nå den fremste favoritten, istemmer NRK-kommentator Jann Post.

Martin Johnsrud Sundby

MÅ FINNE EKSTRA GIR: Martin Johnsrud Sundby har slitt med luftveiene i det siste, men er likevel Ustjugovs største utfordrer i touren. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
MÅ FINNE EKSTRA GIR: Martin Johnsrud Sundby har slitt med luftveiene i det siste, men er likevel Ustjugovs største utfordrer i touren. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer

Det har vært en sesongstart litt under pari for den ellers så bunnsolide Sundby. Startet bra med andreplass i Kuusamo og på 30 km skibytte på Lillehammer, men slet i Davos og Toblach med to 20.-plasser og en ellevteplass. Dro hjem på legesjekk etter Toblach og er klar til touren.

Til tross for helseproblematikken mener ekspertene at Sundby er Ustjugovs største utfordrer.

- Vi får se om Martin kan finne et gir til fra hva han har gjort i år. Da er han der oppe med Ustjugov. Han har ikke gått så dårlige renn i år og har et par pallplasser. Han er nødt til å være bedre enn Ustjugov på distanserennene om det skal bli seier, sier Post.

- Martin er til vanlig veldig god i Tour de Ski. Jeg tror at luftveisproblemene til Martin er verre enn det folk forstår. Om han har fått orden på det i jula, og det håper jeg, er han helt oppi der med Ustjugov, sier Skinstad.

Maurice Manificat

Manificat har vært sesongens beste på distanse i skøyting med to seire og en andreplass. Franskmannen gjorde sitt beste resultat i touren i fjor da han ble nummer fire, knappe halvannet minutt bak Ustjugov. Da var han aller raskest opp den siste bakken, en spesialitet for Manificat som også har vært nest raskest ved to anledninger.

- Vi så allerede i fjor at Manificat ble bedre i klassisk og sprint. Han er blitt bedre der han var dårlig, og står ikke tilbake for noen i skøyting. Han er definitivt en pallkandidat, sier Skinstad.

- Toppnivået hans i skøyting er bedre enn noen andre. Utfordringen hans er han klassiske teknikk og om han får gode nok ski i klassiskrennene. Han har tett et steg framover i sprint, særlig i klassisk, sier Post.

Alex Harvey

ALL-ROUNDER: Alex Harveys egenskaper passer godt til touren og etter en operasjon kan han også fullføre opp alpinbakken. Foto: NTB Scanpix
ALL-ROUNDER: Alex Harveys egenskaper passer godt til touren og etter en operasjon kan han også fullføre opp alpinbakken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til canadiske CBC sier Harvey selv at han er fornøyd med sesongstarten og at planen er å være i toppslag til touren. Det lover godt for Harvey, som blant annet har to fjerdeplasser og en sjetteplass så langt denne sesongen. Viste i fjor med en sjuendeplass at han kunne fullføre touren etter at han tidligere har hoppet av før den siste etappen på grunn av trøblete bein.

- Harvey er en allrounder som egner seg meget godt for Tour de Ski. Han opererte for å forbedre blodtilførselen til beina for et par år siden, så nå har vi endelig sett ham fullføre opp den siste bakken. Han har ofte hatt en dårlig etappe som ødelegger, men jeg synes sesonginnledningen hans har vært lovende, sier Post.

- Jeg er usikker på Harvey opp den siste bakken, men jeg kan godt se for meg at Harvey leder før den siste etappen, sier Skinstad.

Outsiderne

På spørsmål om andre løpere de to langrennskommentatorene ser på som outsidere er Finn Hågen Krogh den første begge nevner. Krogh har hatt en ujevn sesongstart, men slo til med en sjetteplass i Toblach før jul. For to år siden ble altaværingen nummer to i touren.

- Jeg er spent på Finn Hågen Krogh. Det er få klassiske distanserenn i årets Tour, og det ser ut som det er hvor han er svakest. Om Krogh har funnet mer overskudd kan han bli en spennende mann, sier Skinstad.

- En løper som Finn Hågen Krogh egner seg veldig godt for konseptet. Han har bare gått et par gode renn hele vinteren, og her må han gå sju gode på rad, og det kan være utfordringen, sier Post.

Begge er også spent på å se unge Aleksander Bolsjunov i sin første Tour de Ski.

- Bolsjunov er den vi kjenner vi minst til, i Klæbos fravær er han den unge, friske. Han ble femmilsmester i Russland i fjor som førsteårssenior, så hans kapasitetsnivå er på det helt usannsynlige. Spørsmålstegnet er om han kan gå så mange gode skirenn på kort tid og kan spare på kreftene. Han mangler rutinen, påpeker Skinstad.

- Bolsjunov er også en kandidat. Vi har aldri sett ham i dette konseptet, men han er god i klassisk og skøyting, distanse og sprint. Han er den moderne skiløper, så gjenstår det å se om han holder en hel tour, sier Post.

Flere står over

For kvinnene er det mange av de store navnene som ikke deltar. Verken Marit Bjørgen eller Ragnhild Haga står på startstreken og det gjør heller ikke de svenske toppene Charlotte Kalla og Stina Nilsson.

Dermed mangler 4 av de 7 første i verdenscupen sammenlagt så langt denne sesongen. Til tross for Bjørgen og Hagas kan det likevel bli svært hyggelige resultater for de norske fargene.

- Det blir dessverre et litt tynnere felt hos damene. Trolig blir det Norge mot Pärmäkoski slik det ser ut, kommenterer Post.

Heidi Weng

FAVORITT: Heidi Weng vant fjorårets Tour de Ski og er igjen den største favoritten. Foto: NTB Scanpix
FAVORITT: Heidi Weng vant fjorårets Tour de Ski og er igjen den største favoritten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Weng vant Tour de Ski i fjor etter å ha knust Stina Nilsson opp den siste bakken. Også i år holder ekspertene Weng som favoritt.

- Heidi er favoritt. Hun har ingen svakheter og er best opp den siste bakken. Hun er god i fellesstart, i klassisk og skøyting og er absolutt brukbar i sprint.

Skinstad mener alpinbakken spiller en langt større rolle for sluttresultatet hos kvinnene enn hos mennene.

- Alpinbakken er enda mer avgjørende for kvinnene enn mennene siden de går halvparten så langt tidligere i touren, men avslutningsetappen er like lang, fortsetter Skinstad.

Ingvild Flugstad Østberg

UTFORDRER: Starten av touren passer Ingvild Flugstad Østberg godt og det må hun utnytte om hun skal slå Weng Foto: NTB Scanpix
UTFORDRER: Starten av touren passer Ingvild Flugstad Østberg godt og det må hun utnytte om hun skal slå Weng Foto: NTB Scanpix Vis mer

Wengs største utfordrer blir trolig Ingvild Flugstad Østberg. Østberg vant skøytedistansen i Davos og hadde best etappetid på jaktstarten i Toblach og trives godt i mellomhøyden hvor de tre første etappene av årets tour gås.

- Ingvild liker seg godt i høyden og blir god på de tre første rennene som gås i Lenzerheide i Sveits. Hun kan få et forsprang på Heidi der og gjøre det til en spennende tour, sier Post.

Krista Pärmäkoski

PÄRMÄKOSKI MOT NORGE: Krista Pärmäkoski er de norske kvinnenes største utfordrer i årets tourutgave. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
PÄRMÄKOSKI MOT NORGE: Krista Pärmäkoski er de norske kvinnenes største utfordrer i årets tourutgave. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer

I fraværet til de to svenske stjernene er finske Krista Pärmäkoski den utenlandske nordmennene skal få størst problemer med. Finnen ble nummer to i touren forrige sesong og takler den avsluttende bakken godt.

- Krista får ofte en dårlig dag eller to. Hun går sjelden sju gode løp på rad, og det må hun gjøre om hun skal vinne. Hun kan være den neste beste opp bakken og har mye erfaring, sier Post.

- Pärmäkoski er den største utfordreren til de norske og en klar pallkandidat. Jeg tror pallen blir Weng, Østberg og Pärmäkoski, sier Skinstad.

Outsiderne

Skinstad og Post trekker også fram Astrid Uhrenholdt Jacobsen som en potensiell palløper, om hun velger å fullføre touren.

- Astrid er selvfølgelig også en pallkandidat om hun finner formen og bestemmer seg for å fullføre.

- Astrid er så god at det ikke er noen bombe om det blir trippelnorsk om hun faktisk fullfører touren, sier Skinstad.

Ekspertene mener Diggins er for svak i klassisk, mens Teresa Stadlober og Nathalie von Siebenthal regnes som for svake i sprint og avslutninger til å være med helt i tet.

- De er avhengige av at andre går seg bort for å være på pallen, sier Jann Post.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!