BERG- OG DALBANE: Kristine Bjørdal Leine (til høyre) ble først nektet landslagsspill av Diakonhjemmet, men så snudde skolen. Om ett år skal hun og resten av damelandslaget representere Norge i VM i Frankrike. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BERG- OG DALBANE: Kristine Bjørdal Leine (til høyre) ble først nektet landslagsspill av Diakonhjemmet, men så snudde skolen. Om ett år skal hun og resten av damelandslaget representere Norge i VM i Frankrike. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kristine Bjørdal Leine:

Vurderte å droppe skolen før kvalikthrilleren: - Det knuste meg

Først ble hun nektet landslagsspill, men så snudde skolen. Nå skal Kristine Bjørdal Leine til VM i Frankrike neste år.

VALLE HOVIN (Dagbladet) - Det var forferdelig. Helt grusomt, egentlig. Under hele kampen så satt vi bare og skalv og var nervøse. Da dommeren blåste av fløyta, var det bare lykke, sier Kristine Bjørdal Leine til Dagbladet.

Det har stormet rundt Røa-spilleren de siste ukene.

Bjørdal Leine satt på benken under 4-0-seieren mot Slovakia og 2-1-seieren mot Nederland, men først ble hun tvunget til å melde forfall.

- Det var veldig tøft. Det dro mye energi ut av meg, men da jeg kom på samling, så la jeg den død, sier Bjørdal Leine.

- Det knuste meg

Årsaken er at hun på et tidspunkt ikke fikk innvilget fri fra sykepleierstudiene ved VID Diakonhjemmet Høyskole på grunn av obligatorisk praksis.

Dette førte til kraftige reaksjoner i Fotball-Norge.

«Hva hadde skjedd om Martin Ødegaard for et par år siden ikke hadde fått debutere for Norge på grunn av skolen hjemme i Drammen?», spurte Dagbladets kommentator Esten O. Sæther i en kommentar.

- Det knuste meg. Det var ingen god beskjed å få. Jeg måtte gå i tenkeboksen, for jeg vurderte å reise uansett, innrømmer Bjørdal Leine.

- Det er nå jeg kan spille fotball, å utdanne meg kan jeg gjøre seinere. Samtidig har man jobbet lenge for å komme seg dit man er i dag, så man vil få en utdannelse i tillegg. Heldigvis fikk jeg reise.

Saken fortsetter under bildet.

ENDTE GODT: Kristine Leine Bjørdal håper diskusjonen fortsetter selv om problemene løste seg for henne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ENDTE GODT: Kristine Leine Bjørdal håper diskusjonen fortsetter selv om problemene løste seg for henne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Debatten fortsetter

Olympiatoppen og Norges idrettsforbund holdt samtaler med Diakonhjemmet, og sammen kom de fram til en løsning der Bjørdal Leine fikk utsatt praksisen.

- Jeg møtte opp i praksis der jeg skulle, så kom jeg ned til Slovakia litt etter de andre. Men når jeg fikk reist, da slapp vekten seg av skuldrene og jeg kunne bare konsentrere meg om fotball, sier hun

Problemet var løst for Bjørdal Leine, men det eksisterer fortsatt et ønske om å diskutere videre.

- Vi er veldig fornøyd med at Kristine kommer og at situasjonen har løst seg. Samtidig er denne saken større enn Kristine. Forhåpentligvis har den skapt en debatt som kan hindre liknende tilfeller i framtida, og at vi gjennom dialog med utdanningsmyndighetene ser på hvordan vi kan gjøre det lettere å kombinere toppidrett med studier, sa landslagstrener Martin Sjögren i en pressemelding.

Takker for støtten

Landslagsvenninne Caroline Graham Hansen sier til Dagbladet at det er en viktig debatt å ta.

- Vi tok bare hennes parti. Hun har bare vært superpositiv og jeg er utrolig glad på vegne av henne. Det endte godt for oss og henne, og nå er alle bare utrolig glade, sier Graham Hansen.

Selv takker Leine Bjørdal for støtten.

- Den har fått meg til å tenke at jeg gjør det riktige og at hvis så mange sliter med det, så betyr det at det er et problem i Norge. Det håper jeg at vi kan gjøre noe med slik at alle som vil kan satse på idretten sin, og virkelig få fremme Norge på en fin måte, sier hun.

Nå skal Bjørdal Leine feire VM-billett med et godt måltid og søvn hjemme, før hun skal ha praksis.

- Er det noe som kan stoppe deg fra å dra til Frankrike?

- Nei. Ingenting, ler Bjørdal Leine.