Vurderte å legge opp etter bekkenbruddet

Men når hun blir frisk, skal Kristin gi jernet fram mot Falun.

NÆRMER SEG SLUTTEN: Den avsluttende tremila i Holmenkollen skulle være det endelige punktummet for Kristin Størmer Steiras lange karriere. Da hun fikk konstatert bekkenbrudd, vurderte hun å legge skiene på hylla med en gang.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
NÆRMER SEG SLUTTEN: Den avsluttende tremila i Holmenkollen skulle være det endelige punktummet for Kristin Størmer Steiras lange karriere. Da hun fikk konstatert bekkenbrudd, vurderte hun å legge skiene på hylla med en gang. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

SOGNSVANN (Dagbladet): I slutten av august suste Marit Bjørgen, Therese Johaug og Kristin Størmer Steira nedover de bratte fjellveiene i italienske Seiser Alm. Så, midt i veien, var det en sprekk i asfalten.

- Det gikk fint med Marit og Therese, men den ene skia mi ramla av. Da klarte jeg ikke å stå på bare en fot, og da den dro unna meg ramlet jeg på hofta og rumpa, forteller Kristin til Dagbladet om fallet som resulterte i to brudd i bekkenet.

Hun har akkurat hoppet inn på krykker i rommet vi sitter på ved Toppidrettssenteret i Oslo, og må sette seg ned etter et par stående intervjuer med tv-kanalene. De fire første ukene etter bruddet fortsatte Kristin som før med treninga.

Uvanlig brudd
Det er først de siste to ukene hun fikk så store smerter at hun ikke klarte mer, og oppsøkte lege. Landslagslege Lars Engebretsen ble overrasket over det han så på MR-bildene av Steira.

- Det er et uvanlig brudd til å være idrettsutøver. Jeg har ikke sett det hos en langrennsutøver før, så det var et overraskende funn da vi så bildene, sier Engebretsen.

Tidligere har Steira vært plaget med skjør beinbygging, men det siste året har næringsinntaket og kalsiumtilskudd sørget for at beinbygningen nå ikke er mer skjørbar enn den burde vært.

- Her tror jeg hun rett og slett bare har hatt uflaks, sier Engebretsen til Dagbladet.

Vurdert å legge opp
Uflaks var det siste Steira trengte bare én måned før sesongstarten på Beitostølen. Med det påviste bruddet ryker den planlagte høydesamlingen i Val Senales de kommende tre ukene, og det går mellom seks og åtte uker før hun kan trene langrenn for fullt igjen.

Da er vi allerede tett oppunder jul. At Tour de Ski ryker er mer eller mindre sikkert, men også sesongens og karrierens siste store mål, VM i Falun i februar, står i fare for å forsvinne ut av kalenderen nå.

- Jeg har tenkt alt fra at nok er nok til å bli veldig gira på å komme tilbake. Nå er det de to tankene som krangler litt, sier Kristin til Dagbladet.

- Du har vurdert å legge opp?

- Det er klart jeg har reflektert rundt det, men jeg kjenner meg selv såpass godt at hvis jeg nå sier at nok er nok uten å ha prøvd å komme tilbake, så kommer jeg til å angre på det. Derfor har jeg lyst til å prøve å komme tilbake. Går det, så er det en kjempebonus, går det ikke, så har jeg i hvert fall prøvd.

Enn så lenge trøster Steira seg med at treningsgrunnlaget hun har lagt i sommer er veldig bra. Kommer hun i gang med alternativ trening tidsnok, tror hun at det skal være bra nok for å konkurrere i toppen når vi skriver februar.

Også landslagstrener Egil Kristiansen tror Steira rekker VM.

- Ja, det tror jeg, men om hun kommer i god nok form til å bli tatt ut på laget får vi se på. Jeg har blitt overraska før over hvor fort utøvere kommer tilbake etter skade, og det kan jeg bli igjen, sier Kristiansen til Dagbladet.

Velger barn
Tidligere har Steira leflet med planer om å satse mot en maraton i sommer-OL i Rio i 2016. En knapp uke før bekkenbruddet i Seiser Alm vant hun også NM-gull på 10 000 meter med en margin på to minutter. Selv med bekkenbrudd har hun klokket inn topp-plasseringer i motbakkeløp.

Likevel velger hun ikke nå å forfølge drømmen om sommer-OL selv om ski-VM plutselig ser vanskelig ut.

- Den tanken har jeg vel tenkt mindre på de siste ukene, men vi får se. Kanskje jeg får prøve å få til noen barn først, og så ta opp igjen den tråden, ler Steira.