Vurderte å øke billettprisene under Oslo-OL for å spare 100 millioner

Derfor ble det valgt bort.

SNUDDE HVER STEIN: Idrettspresident Børre Rognlien, her sammen med visepresident og Ap-politiker Jorodd Asphjell, forteller til Dagbladet at søkerkomiteen for OL i 2022 har sett på en rekke kuttmuligheter. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
SNUDDE HVER STEIN: Idrettspresident Børre Rognlien, her sammen med visepresident og Ap-politiker Jorodd Asphjell, forteller til Dagbladet at søkerkomiteen for OL i 2022 har sett på en rekke kuttmuligheter. Foto: Pål Marius Tingve / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Søkergruppa for OL i Oslo i 2022 offentliggjorde i dag en rekke forslag til kutt i planene for et Oslo-OL om åtte år.

Om planene sier byrådsleder i Oslo, og leder av søkerkomiteen, Stian Berger Røsland (H) følgende:

- Tallene er ikke kokt sammen på en uke, men de er heller ikke kvalitetssikret. Men tallene vi presenterer i dag, er basert på de kvalitetssikrede tallene.

Kuttplanene søkerkomiteen la fram i dag, beløper seg til 8,8 milliarder av statsgarantien på 35 milliarder, men under halvparten - 4,3 milliarder - av de 21,7 milliardene staten og skattebetalerne må ut med.

Røsland gjorde det klart at det nå er opp til Stortinget å avgjøre rammene for et eventuelt Oslo-OL om åtte år. Han anbefaler Stortinget å kvalitetssikre de endringene de eventuelt vedtar.

- Veldig mange punkter Idrettspresident Børre Rognlien sier til Dagbladet, i etterkant av kveldens møte i idrettsstyret, at det først og fremst er administrasjonen i OL2022 som har jobbet med å identifisere de mulige innsparingene.

Selv ble han kjent med planene om å legge fram en mulig kutt-liste for bare to-tre uker siden. Etter det har hver eneste stein blitt snudd i et forsøk på å gjøre OL-søknaden mer realistisk for skeptiske stortingspolikere.

- Vi har sett på veldig mange mulige punkter i det eksisterende konseptet hvor det har vært mulig å kutte. De anleggene som står med gjenbruk, altså halvparten - som Kvitfjell, Hafjell, bob- og akebanen, Holmenkollen, Wuller og Telenor Arena - har vi ikke sett på, men vi har sett på absolutt alt annet, sier han til Dagbladet, og legger til:

- Vi har for eksempel sett på muligheten for å øke billettprisene, men det valgte vi bort. Der kunne vi hentet 100 millioner, men det skal være gratis å stå langs løypene, sier han.

Krav til regjeringen Tidligere i dag understreket både Rognlien og Røsland at det er et eksisterende konseptet de går inn for.

- Vi mener vi har levert et meget godt konsept, men vi vil også vise muligheten i forhold til den debatten som går, gjennom blant annet å utfordre IOCs manualer, at det kan legges opp til ytterligere gjenbruk, selv om vårt konsept også gjør det nå, sa Rognlien.

Rigmor Aasrud (Ap) sa tidligere i dag til Dagbladet at hun krever at regjeringen tar stilling til kuttforslagene og leverer et helhetlig OL-konsept til Stortinget.

Idrettspresident Rognlien har nå noen tøffe uker foran seg i et forsøk på å få stortinget til å si ja til OL i november. Da Dagbladet spør ham om hva som er den største utfordringen nå, tar han fram en god, gammel formulering fra Nils Arne Eggen:

- Det er at saken går fra regjering til stortinget med en positiv innstilling. Hvis det kommer dit så er det «hope in a hanging snore».