NOEN ELSKER VUVUZELAEN: Andre misliker den og vil heller ha ørepropper. Her er Sør-Afrikanske fans før gårsdagens VM-åpning. Foto: Jewel Samad / AP.
NOEN ELSKER VUVUZELAEN: Andre misliker den og vil heller ha ørepropper. Her er Sør-Afrikanske fans før gårsdagens VM-åpning. Foto: Jewel Samad / AP.Vis mer

Vuvuzelaen sender øreproppsalget til himmels

Utsolgt i Cape Town.

|||Sørafrikanerne elsker vuvuzelaen, men det er det langt fra alle VM-gjester som gjør.

I Cape Town er det snart umulig å få tak i ørepropper.

Under reklamen «bruksområder inkluderer fotball, rugby eller for sofagriser som vil slippe maset fra kona», er ørepropper blitt en populær vare i Sør-Afrika i disse VM-tider.

Så vel journalister og fans som spillere og trenere har kritisert vuvuzelaen, plasttrompeten sørafrikanske fans blåser iherdig i under fotballkampene. Men vuvuzelaen forsvinner ikke.

Det har gjort at flere tusen har skaffet seg ørepropper, som kalles Vuvu-stop. Nå er lagrene nesten tomme.

- Alle elsker den
- Jeg kunne solgt 300 par ørepropper om dagen hvis jeg hadde hatt flere igjen. Vi klarer ikke å holde følge, sier en lokal butikkeier til Weekend Argus.

Butikkeieren legger til at han har bestilt 1000 nye par av øreproppene som lover å redusere lydnivået med 31 desibel.

Vuvuzelaen avgir en lyd opp mot 130 desibel.

Instrumentet, som avgir en lyd som kan minne om en summende bisverm og som har ljunget ut over VM-arenaene i de kampene som er spilt til nå, hylles av arrangøren.

- Alle elsker vuvuzelaen. Det er symbolet for denne turneringen, sier Rick Mkhondo, en talsmann for arrangørkomiteen.

- Ikke høyt nok! For TV-kommentatorene skaper instrumentet også problemer. De sliter rett og slett til tider med å overdøve lyden fra tusenvis av fotballfans.

Sør-Afrikas keeper Itumeleng Khune mener imidlertid at det ikke er nok av det gode.

- Vi trenger mer støtte og vil ha høyere vuvuzela-lyd når vi spiller mot Uruguay i Pretoria onsdag. Vi kunne nesten ikke høre fansen som var stille under åpningskampen, sier keeperen.

FIFA-president Sepp Blatter slår fast at vuvuzelaen er en del av den afrikanske fotballkulturen, så de som håper på et forbud må nok lære seg å leve med lyden.

(NTB)