Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Femmila i Holmenkollen: Vylegzjanins comeback

Vylegzjanin raste etter Kollen-femmila: - Håpløst

Han mistet alt han vant i Sotsji-OL og ble utestengt på livstid. I dag var Maksim Vylegzjanin tilbake og slo til med 3. plass i comebacket på femmila i Holmenkollen. Nå snakker han ut om utestengelsen og dopingpåstandene.

DRØMMECOMEBACK: Maksim Vylegzjanin slo til med 3. plass bak Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby i sitt første renn etter utestengelsesperioden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DRØMMECOMEBACK: Maksim Vylegzjanin slo til med 3. plass bak Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby i sitt første renn etter utestengelsesperioden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I likhet med Aleksandr Legkov og en rekke store russiske idrettsstjerner ble Maksim Vylegzjanin navngitt i McLaren-rapporten som en av utøverne som fikk dopingprøvene byttet ut under OL i Sotsji.

Konsekvensen ble at Vylegzjanin mistet OL-sølvet sitt på femmila og to øvrige OL-medaljer, ble utestengt fra verdenscupen og alle FIS-renn og utestengt på livstid fra OL av IOC.

I dag var den russiske veteranen - med åtte mesterskapsmedaljer på CV-en - tilbake i internasjonal langrenn. 35-åringen gjorde - som Dagbladet meldte fredag - comeback på dagens femmil i Holmenkollen.

SNAKKER UT: Maksim Vylegzjanin møtte Dagbladet etter femmila og lettet på sløret via sin tolk (t.v.). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SNAKKER UT: Maksim Vylegzjanin møtte Dagbladet etter femmila og lettet på sløret via sin tolk (t.v.). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Snakker ut

Vylegzjanin slo like godt til med en råsterk 3. plass bak Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby i comebacket. Etter femmila satte han av god tid til å prate med Dagbladet om det spesielle året han har vært igjennom.

Det har vært knalltøft.

- Jeg er veldig glad for at jeg er tilbake og kan konkurrere igjen her i Holmenkollen. Jeg hadde håpet å vinne, men tredjeplass er jeg veldig fornøyd med, sier Vylegzjanin - via sin tolk - til Dagbladet.

Han legger ikke skjul på at det siste året har vært et mareritt. I likhet med Aleksandr Legkov og flere av de største russiske langrennsstjernene har han levd i stor uvisshet.

Ville legge opp

Får han noen gang gå i verdenscupen og i mesterskap igjen? Er karrieren over? Spørsmålene har vært mange. Svarene har vært få.

TILBAKE: Maksim Vylegjanin gjorde comeback i Holmenkollen lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE: Maksim Vylegjanin gjorde comeback i Holmenkollen lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det har vært veldig hardt for meg. En dag vil du trene. Den neste er du lei og vil legge opp. Det var en veldig vanskelig og tøff tid, sier russeren til Dagbladet.

Rett før OL vant russerne fram i CAS. Vylegzjanin fikk da tilbake sine tre OL-medaljer fra Sotsji og grønt lys til å konkurrere igjen.

Vinter-OL gikk likevel uten veteranen, men i dag gjorde 35-åringen comeback som den første av russerne etter utestengelsesperioden.

Legkov velger å vente grunnet tynt treningsgrunnlag, mens sykdom har utsatt Sergej Ustjugovs comeback. Jevgenij Belov er tilbake i verdenscupsirkuset igjen neste helg i Falun. Det sier trener Markus Cramer til Dagbladet.

Raser

Vylegzjanin legger ikke skjul på at han er sint over det som har skjedd. Å tenke over det han har vært igjennom, gjør russeren rasende.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Det er ikke bra når man bare lytter til én person og baserer avgjørelser på det. Hvordan kan man gjøre en konklusjon basert bare på McLarens arbeid? Hvorfor følger man ikke normale regler? Har man ikke avgitt positiv dopingprøve, bør man ikke bli utestengt. Det er håpløst, sier Vylegzjanin til Dagbladet.

- I McLaren-rapporten legges det fram bevis på at prøvene ble byttet ut under Sotsji-OL?

- Du så utfallet i CAS. Det er det vi må forholde oss til, sier russeren.

Hyller Kollen

Samtidig gir han skryt til arrangementet i Holmenkollen.

Stedet for comebacket var perfekt i Vylegsjanins øyne. 35-åringen vant to VM-sølv her bak Petter Northug i 2011 og har gode minner fra Oslo.

- Det er veldig moro å gjøre comeback nettopp her i Holmenkollen. Det er en veldig spesiell plass for meg. Det er helt fantastisk at folk telter og overnatter her og skaper et så vanvittig kult arrangement. Jeg elsker å gå her, sier den russiske langrennsstjerna.

Hans Christer Holund gikk sammen med Vylegzjanin i tetgruppa gjennom hele femmila, men måtte gi tapt mot slutten.

FARLIG: En mann står bakpå den fullastede t-banen i Holmenkollen. Det er potensielt livsfarlig, både med tanke på at man kan falle av og de strømførende skinnene. Vitne forteller til Dagbladet om blindpassasjeren: - Vi måtte gå til fots fra Holmenkollen og ned mot sentrum. Da en bane passerte oss mellom Slemdal og Ris, så vi at det det sto en bli... Vis mer

Skeptisk Holund

Han jubler ikke over at russeren er tilbake i verdenscupen.

- Er det hyggelig å ha Vylegzjanin tilbake?

- Nja, nei. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Han har sin historie. Hvis det stemmer det som har kommet fram, burde han kanskje vært et annet sted, sier Holund til Dagbladet.

- Nå er det en ny russisk generasjon som kommer opp, så jeg antar at vi ikke kommer til å se så mye av Vylegzjanin, Legkov og den gjengen framover.

- Rart at de er tilbake

Andrew Musgrave legger ikke skjul på at han synes det er en spesiell situasjon med de tidligere utestengte russerne tilbake i sirkuset.

- Men vi må bare forholde oss til hva som blir bestemt. Det er greit nok for meg så lenge han har fått klarsignal til å gå av dem som sitter med makten. Men det er litt rart at de er tilbake, sier Musgrave til Dagbladet.

- Har dere noe kontakt?

- Vi har sagt «hei» et par ganger, men det er ikke mye kontakt mellom oss, sier briten, som imponerte med 7. plass på dagens femmil.

Svenske Daniel Rickardsson har tillit til at FIS gjør rett.

- Det er ikke så mye annet å gjøre enn å forholde seg til det som blir bestemt av FIS. Jeg forutsetter at alle som stiller på startstrek er rene. Jeg bruker ikke noe energi på det, sier Rickardsson til Dagbladet.

Russisk dilemma

Med Vylegzjanin, Bessmertnyk, Belov og etter hvert Legkov og Ustjugov tilbake blir det knalltøff konkurranse om å få representere Russland i framtida. De nye, unge russerne har virkelig prestert i stjernes fravær.

Spesielt Aleksandr Bolsjunov, Maksim Tsjervotkin og Denis Spitsov har vært gode. Russerne får i likhet med Norge et luksusproblem i kommende uttak.

Det bekymrer ikke dagens comeback-mann.

- Det blir en vakker konkurranse med både vi rutinerte og de yngre gutta. Det ser jeg fram til. Vi blir et knallsterkt lag, varsler Vylegsjanin til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!