Maksim Vylegzjanins siste intervju som toppløper

Vylegzjanin sjokkert over Northug: - Hva? Hadde han det?

Alle de fire Petter Northug hadde bilde av på rommet sitt har lagt opp i løpet av kort tid. Maksim Vylegzjanin blir svært overrasket når Dagbladet forteller russeren at han var avbildet på Northugs speil.

TETT: Petter Northug og Maksim Vylegzjanin var ofte nært hverandre i løypa. I løpet av noen måneder har begge lagt opp. Foto: Bjørn Langsem / Dagladet
TETT: Petter Northug og Maksim Vylegzjanin var ofte nært hverandre i løypa. I løpet av noen måneder har begge lagt opp. Foto: Bjørn Langsem / Dagladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Petter Northugs (33) kanskje største mesterskapsrival Maksim Vylegzjanin legger nå opp 36 år gammel.

Vylegzjanin gikk sitt siste skirenn på toppnivå da han ble nr. 2 på femmila i Holmenkollen for ti dager siden, altså på stedet hvor han var den som ga Northug mest kamp om gullene i VM i Holmenkollen i 2011.

På så vel tremila som femila der, samt også på tremila i VM i Liberec i 2009, kapret den russiske langrennsprofilen sølvet like bak Northug. Totalt har Vylegzjanin sju mesterskapssølv, altså det samme som arvtaker Aleksandr Bolsjunov allerede er oppe i, men Vylegzjanin lyktes også med å vinne det individuelle gullet på VM-tremila i Falun i 2015.

Men som regel måtte han så vidt se seg slått av Petter Northug. Det var mange heftige dueller hvor Mosvik-ekspressen måtte slite helt inn til målstreken, i motsetning til en rekke andre fellesstarter hvor Northug lekte seg med konkurrentene.

RETT BAK: Tre ganger vant Maksim Vylegzjanin individuelt VM-sølv bak Petter Northug, blant annet to ganger under VM i Holmenkollen i 2011. Foto: NTB Scanpix
RETT BAK: Tre ganger vant Maksim Vylegzjanin individuelt VM-sølv bak Petter Northug, blant annet to ganger under VM i Holmenkollen i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det gikk ikke mot Vylegzjanin, som ville ha vært mesterskapskongen på lengre fellesstarter om det ikke hadde vært for Northug.

- Ikke sint på Northug

Til Dagbladet sier likevel den russiske 36-åringen at han ikke er bitter over gullene som forsvant til Mosvika.

- Jeg er ikke sint på Northug fordi han slo meg og kapret noen gull rett foran nesa mi. Tvert imot vil jeg takke Northug fordi han motiverte meg til å bli bedre og bedre. De gangene jeg slo ham, betydde det ekstra mye for meg, sier Maksim Vylegzjanin til Dagadet.

- Hvilket inntrykk har du av din mangeårige erkerival?

- Northug er en veldig bra fyr som har betydd mye for sporten. Jeg likte virkelig godt å konkurrere mot ham. Northug var en morsom showmann som skapte mye action i løypa. De tror jeg de fleste langrennsinteresserte russere setter pris på. Det er veldig trist at han allerede har gitt seg og lagt opp såpass ung, mener 36-åringen.

- Hva? Hadde han det?

Maksim Vylegzjanin var én av de fire utøverne som Northug hadde bilde av på speilet hjemme. De tre andre var Aleksandr Lekov, Lukas Bauer og Marcus Hellner.

PÅ VEGGEN: Maksim Vylegzjanin var én av fire langrennsløper som fikk plass på Petter Northugs speil. Det overrasker russeren. Foto: 
Arnt E. Folvik

/ Dagbladet
PÅ VEGGEN: Maksim Vylegzjanin var én av fire langrennsløper som fikk plass på Petter Northugs speil. Det overrasker russeren. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet Vis mer

Vylegzjanin blir svært overrasket når Dagbladet nevner dette for ham.

- Hva? Hadde han det? Det visste jeg ikke. Jeg er veldig overrasket. Samtidig må jeg si at det gjør meg rett og slett stolt. At en så stor idrettsutøver som Petter Northug hadde bilde av meg på rommet, gjør meg både stolt og glad. Han er en mester, en av de største gjennom tidene, sier den russiske langrennsprofilen til Dagbladet.

Når Vylegzjanin nå legger opp, har alle de fire på speilet og bildet over, samt Northug selv, gitt seg med langrenn i løpet av de siste to årene. Bauer ga seg først av denne kvartetten da han annonserte nyheten til Dagbladet i mars 2017.

Det nye livet

En ny epoke er i gang med nye profiler. Aleksandr Bolsjunov (22) er Russlands nye ener, tett fulgt av Sergej Ustjugov (26) i sine beste stunder, mens Johannes Høsflot Klæbo (22) har tatt over Northugs rolle og status i Norge.

- Det betyr mye for sporten å få nye stjerner og nye dueller. Før handlet langrennssporten om duellen mellom Petter Northug mot Aleksandr Levkov eller meg - og nå handler det om Klæbo mot Bosjunov, sier Vylegzjanin til Dagbladet.

Afterski #12: VM er over for denne gang, og for Norges del ble det tidenes fest. Se også hvorfor Klæbo ropte desperat etter mediesjefen - og hvorfor Gunde Svan får tyn. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Spørsmålet er hva russeren med ett individuelt VM-gull og totalt sju mesterskapssølv, akkurat like mange som Bolsjunov har allerede, skal gjøre nå som han har fått sin arvtaker og nå som karrieren som profesjonell langrennsløper er over.

- Hva er planen nå, Maksim?

- Langrenn er livet mitt. Jeg vil fortsette innenfor idretten. Selv om min profesjonelle karriere nå er over, vil jeg fortsatt jobbe i idretten hjemme i Russland. Jeg vil gå noen skirenn på amatørnivå, men først og fremst hjelpe andre til å leve ut sine drømmer innenfor langrennssporten. Kanskje vil jeg jobbe i det russiske forbundet, forteller Vylegzjanin til Dagbladet.

24 ganger var han på pallen i verdenscupen i løpet av sin karriere. Tre av de fem siste pallplassene fant sted i Holmenkollen. De to andre fant sted i Falun.

Nettopp Kollen, hvor Vylegzjanin gikk sitt siste verdenscuprenn noen gang på femmila 9. mars, har en helt spesiell plass i hans hjerte.

- Hele laget ventet på meg og hjalp meg fram til en perfekt avslutning på karrieren i Holmenkollen. Jeg liker veldig godt Norge og Holmenkollen. Norge er lagt for langrenn, sier russeren til Dagbladet.

Nå er hans karriere på toppnivå over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer