Varsler skal ha lekket database med russiske dopingprøver

WADA bekrefter å være i besittelse av database fra Moskva-laboratoriet

- Vi er sikre på at databasen viser alle tester mellom januar 2012 til august 2015, skriver Verdens Antidopingbyrå (WADA) i en pressemelding.

UTESTENGT: Maxim Vylegzjanin (til venstre) og Aleksandr Legkov (i midten) ble nylig utestengt fra OL på livstid av IOC. Foto: Charlie Riedel / AP Photo / NTB Scanpix
UTESTENGT: Maxim Vylegzjanin (til venstre) og Aleksandr Legkov (i midten) ble nylig utestengt fra OL på livstid av IOC. Foto: Charlie Riedel / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): WADA bekrefter at de er i besittelse av en database fra Moskva-laboratoriet.

- I slutten av oktober fikk WADAs uavhengige etterretning- og etterforskningsavdeling (I & I) ny informasjon angående det tidligere WADA-lisensierte Moskva-laboratoriet, skriver WADA i en pressemelding.

WADA trakk laboratoriets lisens i november 2015.

Byrået skriver videre at de er i besittelse av en elektronisk fil som de er sikre på at består av data over all testing i perioden januar 2012 til august 2015.

- Disse nye opplysningene styrker bare vårt krav til russiske myndigheter om at de offentlig må godta konklusjonene våre slik at vi alle kan gå videre og gjenoppbygge tilliten til russisk idrett, sier WADA-president Craig Reedie i en uttalelse, ifølge NTB.

- Består av tusenvis av dopingprøver

New York Times kom med nyheten først.

- Databasen blir ansett som den siste brikken av et puslespill som avslører konturene av et russisk dopingprogram som strekker seg gjennom flere OL, skriver avisa.

Ifølge kildene til New York Times, som ønsker å være anonyme, er det en varsler som skal ha gitt WADA tilgangen til prøvene.

Avisa skriver at databasen kan bestå av tusenvis av dopingprøver.

Seks utøvere livstidsutestengt

Forrige uke ble det klart at den olympiske komité (IOC) utestenger Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov fra OL.

Denne uka utvidet IOC utestengelsene til å også gjelde Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov, Julija Ivanova og Jevgenija Sjapovalova.

Dagbladet har tidligere fått opplyst at IOC utvider etterforskningen til å omfatte absolutt alle russiske utøvere som deltok under vinter-OL i Sotsji i 2014.

Det er også en mulighet for at Russland blir kollektivt straffet og utestengt som nasjon fra OL i Pyeongchang i 2018.

Beslutningen om en eventuell russisk utestengelse tas i desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer