WADA bekrefter: Russiske hackere har publisert sensitiv informasjon om idrettsstjerner

Williams-søstrene rammet av angrepet. 

BLIR OMTALT: På hackernes nettside kan man lese om det som skal være Serena og Venus Williams' medisinske fritak. Foto: Jeff Swinger / USA TODAY Sports  / NTB Scanpix
BLIR OMTALT: På hackernes nettside kan man lese om det som skal være Serena og Venus Williams' medisinske fritak. Foto: Jeff Swinger / USA TODAY Sports  / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag kveld bekrefter Wada at de har blitt utsatt for et hackerangrep.

Hackerne skal ha fått tilgang på den såkalte ADAMS-basen, som inneholder sensitive opplysninger om en rekke idrettsstjerner.

I denne basen kan man blant annet finne informasjon om hvilke medikamenter utøverne har fått medisinsk fritak til å bruke, kommer det frem i en pressemelding fra WADA.

Det er gruppen Fancy Bears som står bak angrepet. De beskriver seg selv som en internasjonal hackergruppe som står for en ren idrett.

«Vi hacket WADAs databaser og ble sjokkerte over det vi så», skriver Fancy Bears på sine nettsider.

Fordømmer angrepet

BLIR NEVNT: Amerikanske Elena Delle Donne er blant utøverne som blir nevnt på hackernes nettsider. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB scanpix
BLIR NEVNT: Amerikanske Elena Delle Donne er blant utøverne som blir nevnt på hackernes nettsider. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- WADA fordømmer de pågående cyberangrepene som blir utført i et forsøk på å undergrave WADA og det globale antidopingsystemet, sier WADA-direktør Olivier Niggli og legger til:

- WADA har blitt informert av politiet om at disse angrepene kommer fra Russland.

Amerikanske utøvere rammet

Flere amerikanske idrettsutøvere har blitt rammet av angrepet. På hackernes nettside utleveres informasjon om tennisstjernene Serena og Venus Williams, turneren Simone Biles og basketballspilleren Elena Delle Donne.

De blir alle hengt ut som dopere.

– Vi vil starte med det amerikanske laget, som har vanæret sitt navn med skitne triumfer. Vi vil også avsløre eksklusiv informasjon om flere OL-nasjoner senere, skriver Fancy Bears på sine hjemmesider.

Kaller angrepet avskyelig

I en uttalelse fra Travis Tygart, sjefen for USAs antidopingbyrå, slår han fast at de amerikanske utøverne ikke har gjort noe galt.

– I den olympiske bevegelsen har ingen kunne forestille seg at hackere på ulovlig vis kunne ha skaffet seg konfidensiell medisinsk informasjon, i et forsøk på å sverte utøvere for å få det til å se ut som de har gjort noe galt. Utøverne har ikke gjort noe galt. I alle situasjonene har utøverne gjort alt riktig for å følge de globale reglene for skaffe seg medisinske fritak, sier han og fortsetter:

- De internasjonale særforbundene har gjennom en grundig prosess gitt disse fritakene, og det har blitt godkjent av både IOC og USADA. Nettmobbingen av uskyldige utøvere som disse hackerne holder på med er både feig og avskyelig. Det er på tide at hele det internasjonale samfunnet står opp mot og fordømmer dette nettangrepet på en ren idrett og utøvernes rettigheter.

I forrige måned måtte russiske Julia Stepanova flykte fra hjemmet sitt etter to hackerangrep hvor hennes private epostkonto og en profil hos WADA ble angrepet.

Stepanova er varsleren som var med på å avdekke den systematiske og statlige dopingen i russisk idrett.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer