GASS-STOPP: Wada-president Craig Reedie ønsker ikke at utøvere skal bruke blant annen xenon-gass. Foto: REUTERS/ NTB SCANPIX
GASS-STOPP: Wada-president Craig Reedie ønsker ikke at utøvere skal bruke blant annen xenon-gass. Foto: REUTERS/ NTB SCANPIXVis mer

WADA forbyr xenon- og argongass

Brukt av russerne i Sotsji.

Verdens antidopingbyrå (WADA) satte søndag xenon- og argon-gass på listen over forbudte stoffer. Inhalering av disse gassene kan være prestasjonsfremmende.

Det er blitt hevdet at russiske eliteutøvere har brukt xenon som et hjelpemiddel fra OL i Aten i 2004. De brukte også denne gassen i forbindelse med OL på hjemmebane i Sotsji i vinter. Der vant russiske utøvere 13 gullmedaljer.

Inhaleringen av xenon-gass fremmer produksjonen av naturlig EPO i kroppen. Dette påvirker de røde blodcellene direkte og gir seg utslag i forbedrede prestasjoner.

- Den meldingen vi sender til alle utøvere er klokkeklar. Disse gassene (xenon og argon) blir ført opp på forbudslisten, sier WADA-president Craig Reedie. Han sier at dersom noen skulle være i tvil, så er det bare å holde seg unna stoffer som dette.

WADA-styret godkjente enstemmig å forby de to gassene, så forbudet trer automatisk i kraft i løpet av 90 dager. At det tar tre måneder å innføre forbudet er gjort for at nasjonale antidopingbyråer skal få anledning til å innføre forbudet i sitt lov- og regelverk.

(NTB-AFP)