SVEKKEDE OL-SJANSER: Men lederen av Russlands olympiske komité, Alexander Zjukov, mener fortsatt bastant at Russland ikke har gjort noe galt. Foto: AP Photo/Andy Wong
SVEKKEDE OL-SJANSER: Men lederen av Russlands olympiske komité, Alexander Zjukov, mener fortsatt bastant at Russland ikke har gjort noe galt. Foto: AP Photo/Andy WongVis mer

Doping i Russland

WADA fortsatt knallharde med RUSADA. Sjansene for OL-deltakelse svekket

Russlands håp om å få delta under neste års vinter-OL ble torsdag svekket. WADA nekter å oppheve utestengelsen av Russlands antidopingbyrå.

Det kom fram under WADAs møte i Seoul. Avgjørelsen innebærer at Russland helt eller delvis kan bli utestengt fra vinterlekene i Pyeongchang i februar.

RUSADA, russernes antidopingbyrå, nekter å etterkomme to krav fra Verdens antidopingorganisasjon.

Det var ikke ventet at WADA ville lette på utestengelsen av RUSADA, siden russerne har vegret seg for å innrømme at de har drevet med et statsstøttet dopingsystemet.

Russerne har heller ikke ønsket å åpne for uavhengig tilgang til urinprøver som er tatt de siste årene.

Ifølge McLaren-rapporten skal over 1000 russiske idrettsutøvere være involvert eller ha dratt nytte av manipulerte dopingprøver de siste årene, hvorav 95 vintersportsutøvere.

I starten av desember er det ventet at Den internasjonale olympiske komité (IOC) kommer med en endelig beslutning om russiske utøvere får tillatelse til å delta under OL i Sør-Korea neste år.

President i Russlands OL-komité, Alexander Zjukov, var klar i sin tale torsdag:

- Vi nekter fullstendig for at et statsstøttet dopingsystem har eksistert. Det er klart at en ubetinget anerkjennelse av McLaren-rapporten er umulig. Et slik krav kan ikke, og bør ikke, tjene som et hinder for å holde RUSADA utestengt, sa Zjukov.

Lederen av USAs antidopingkomité, Travis Tygart, omtalte det hele som et «trist øyeblikk i hele denne simple affæren».

- Det var egentlig ikke noe annet mulig utfall basert på deres (russernes) uvillighet til å innrømme det som en flom av bevis viser. Nå følger rene utøvere spent med for å se om IOC omsider tar et standpunkt som støtter deres rettigheter eller ikke, sa Tygart.

(NTB)